0 Shares 2416 Views

12 mici siretlicuri de care se folosesc oamenii pentru a te manipula

Emanoil Hociota Mai 09, 2014
0 2417
.

Daca le vei acorda aceasta sansa, oamenii vor profita de ea si te vor manipula. Este un aspect foarte trist al vietii. Din moment ce intelepciunea si cunoasterea este cea mai buna arma impotriva manipularii, va prezentam 12 tehnici de care se vor folosi cei din jurul dumneavoastra pentru a va manipula:

1. Lipsa timpului si a energiei

01

Cineva te convinge in mod intentionat sa te angajezi intr-o anumita activitate pe care in mod normal ai fi refuzat-o. Rugamintea celeilalte persoane apare la momentul potrivit pentru ea,  dar la momentul nepotrivit pentru tine. Aceasta usoara forma de manipulare se petrece in momentele in care sunteti obositi din punct de vedere mental sau atunci cand sunteti grabiti.

Exemplu: Este ora 6 seara. Te pregatesti sa pleci spre casa de la serviciu, moment in care unul dintre colegii tai, profitand de oboseala si de lipsta ta de concentrare, te roaga frumos sa-l ajuti cu proiectul pe care-l are de pregatit luni, pentru ca acesta va fi in vacanta o saptamana. “Sigur.”, spui grabit, “Trimite-mi un e-mail cu detaliile”. Luni dimineata afli ca acel proiect este o sarcina mult mai dificila decat cea la care te-ai fi asteptat si ti-ai fi dorit sa-ti refuzi colegul atunci cand te-a rugat sa-l ajuti.

2. Interpretarea gresita in baza unor credinte populare

01

Aceasta situatie se petrece atunci cand cineva sustine ca un fapt este cert, prin simplul temei ca acel fapt este sustinut de o credinta populara.

Exemplu: “Nu trebuie sa ma crezi pe mine, 9 din 10 medici sunt de acord ca dieta X, Y, Z este cea mai sigura din lume”. Bineinteles, acea dieta nu este sigura si bineinteles ca 9 din 10 medici nici macar nu au auzit de acea dieta.

3. Folosirea unor propoziti complexe pentru a explica ceva foarte simplu

01

Aceasta usoara forma de manipulare este adesea folosita in lumea afacerilor, fiind o foarte buna tactica de intimidare. Scopul acesteia este acela de a te face sa fii de acord cu ceva ce nu intelegi pe deplin.

Exemplu: “Matricea noastra de debit functional complex, foloseste un  protocol de neegalat in comparatie cu celelalte paralele ale protocolului pe care le-am prezentat mai devreme.” – Are sens? Nici nu trebuie sa aibe un sens, acesta fiind chiar scopul acestei tactici. De foarte multe ori oamenii au observa nu ceea ce se comunica, faptele reale prezentate, ci in increderea din spatele comunicarii, iar politicienii sunt foarte constienti de aceasta bresa a comunicarii.

4. Exploatarea unei pozitii de autoritate

01

Esti mult mai vulnerabil si mult mai susceptibil de a fi influentat de cineva de care iti place sau de cineva care se afla intr-o pozitie de autoritate.

Exemplu: Un politist iti spune: “Este legal sa caut X, Y, Z in apartamentul dumneavoastra chiar acum.”. Din moment ce este politist (chiar daca el nu ti-a aratat un mandat de perchezitie), crezi ca iti spune adevarul.

.

You may be interested

Esti mai destept decat inaintasii tai sau nu? Testul marelui fizician Albert Einstein de acum 100 de ani iti poate dezvalui raspunsul?
Divertisment
0 shares103 views

Esti mai destept decat inaintasii tai sau nu? Testul marelui fizician Albert Einstein de acum 100 de ani iti poate dezvalui raspunsul?

Emanoil Hociota - Oct 21, 2017

Marele fizician Albert Einstein a conceput, cu aproape un secol în urmă, un test de inteligenţă, pe care numai două persoane dintr-o sută…

Obiceiurile proaste care iti distrug relatia cu cei din jur putin cate putin!
Lectii de viata, Relatii
0 shares438 views

Obiceiurile proaste care iti distrug relatia cu cei din jur putin cate putin!

IoAnE - Oct 07, 2017

Desi unele obiceiuri proaste pot parea minore, in timp, acestea se pot acumula si pot afecta in mod grav relatia. De multe ori,…

Sucul de varza combinat cu mierea de tei, poate fi cel mai bun remediu pentru aparatul respirator!
Nutritie, Sanatate
0 shares104 views

Sucul de varza combinat cu mierea de tei, poate fi cel mai bun remediu pentru aparatul respirator!

IoAnE - Oct 01, 2017

Stiai ca varza este un remediu ieftin si benefic impotra unui numar foarte mare de probleme medicale? 100 g de varza proaspata contin…

Most from this category