Atunci cand ne imaginam vara, ne vin in minte zilele relaxante petrecute la plaja, bauturile cu gheata si picnicurile. Cu toate acestea, caldura din toiul verii are si partea ei noduroasa. Vorbim despre adevaratele zile calduroase de vara, atunci cand caldura intensa si umiditatea te impiedica sa-ti gasesti confortul in propria ta locuinta si atunci cand te constrange sa adormi tarziu in noapte.
Solutia evidenta este aceea de a da drumul la aerul conditionat. Aceste masinarii moderne pot pastra un dormitor la temperatura optima de somn si in plus, acestea nu fac prea mult zgomot. Cu toate acestea, chiar si micile aparate de aer conditonat va pot pipera enorm factura lunara de electricitate. Atunci, care ar fi cea mai constienta alegere din punct de vedere financiar, ecologic si repsonsabil?
Pare imposibil sa supravietuiesti o vara intreaga fara ajutorul aerului conditionat, dar, hei, bunicii nostri au facut-o tot timpul! Se pare ca acestia au invatat ceva in timpul acelui proces. Citeste mai departe cateva dintre cele mai eficiente strategii care te vor ajuta sa te racoresti in noptile fierbinti de vara:
1. Alege bumbacul – elimina satinul, matasea sau poliesterul pentru noptile reci. Lenjeriile de pat de culori deschise din bumbac respira foarte usor si promoveaza ventilatia si fluxul de aer in dormitor.
2. Cearceafuri reci – pune pentru cateva minute asternuturile in congelator inainte de culcare. Este recomandat sa le introduci intr-o punga de plastic in primul rand, asta in cazul in care nu vrei ca acestea sa miroasa a pizza congelata. Desigur, aceasta tactica nu-si va demonstra eficienta pe durata intregii nopti, dar iti va oferi ragazul necesar pentru a adormi mai repede.
3. Confortul rece – iata un sfat pentru toate cele patru anotimpuri care-ti vor menaja aspectul financiar: umple o sticla cu apa fierbinte iarna, iar vara umple o sticla cu apa rece si pune-o in congelator cateva ore pentru a crea un pachet de gheata prietenos patului tau.
4. Fii creativ – in cazul in care crezi ca ventilatoarele au utilitatea de a plimba aerul fierbinte prin incapere, mai gandeste-te un pic. Indreapta ventilatorul de camera catre fereastra si steaza ventilatorul din tavan in asa fel incat ca lamele sa functioneze in sensul invers de rotatie a acelor de ceasornic, tragand aerul cald in sus si in afara, in loc sa-l plimbe prin intreaga camera.
5. Dormi ca un egiptean – in cazul in care par sa existe multe referite egiptene in majoritatea sfaturilor de acest fel, acest fapt se datoreaza ingeniozitatii lor de a se proteja impotriva zilelor calduroase. Asa-numita “metoda egipteana” implica umezirea unui prosop in apa rece si folosirea acestuia pe post de patura.
6. Dezbraca-te – mai putin este cu siguranta mai mult, atunci cand vine vorba de pijamalele de vara. Alege o camasa de bumbac deschisa la culoare si pantaloni scurti sau lenjerie de corp. In jurul nuditatii se invart cateva controverse. Cu toate ca anumite persoane cred ca ii ajuta sa-si racoreasca corpul, unii sustin exact opusul. Pana la urma, asta depinde foarte mult de preferinta personala a fiecaruia dintre noi.
7. Metoda de scoala veche – Aminteste-ti ca au existat momente cand lazile frigorifice contineau blocuri intregi de gheata. Pozitioneaza un castron impreuna cu o strecuratoare plina cu gheata in fata unui ventilator. Briza sa iti va racori intreaga casa.
8. Rasfata-ti impulsurile – Pentru a te racori rapid aplica pachetele de gheata timp de cateva secunde in urmatoarele zone: la incheieturi, gat, coate, zona inghinala, glezne si in spatele genunchilor.
9. Fii un lup singuratic – Este mult mai eficient sa dormi singur decat sa te imbratisezi cu persoana iubita in perioada calduroasa.
10. Elibereaza-ti Tarzanul interior – Dormi intr-un hamac in curte. In plus, iti poti amenaja cateva plase in jurul hamacului care te vor proteja impotriva tantarilor.
11. Racoreste-te – Un dus cu apa rece capata cu totul alt sens atunci cand este foarte cald afara. Acesta-ti reduce considerabil temperatura corporala.
12. Stai departe de aragaz – Vara nu este momentul propice pentru a prepara un pui la cuptor. In schimb, poti consuma alimente la temperatura camerei cu scopul de a evita generarea de caldura in casa.
13. Umple-ti rezervorul – Nu uita ca in timpul noptii organismul tau transpira. Poti preveni dehidratarea organismului consumand un pahar de apa inainte d culcare.
14. Stai cat mai jos – Aerul cald se ridica, asa ca ramai cat mai aproape de sol. Asta inseamna ca, intr-o casa cu etaj, camerele de jos sunt mult mai racoroase in comparatie cu cele de la etaj.
15. Stinge luma – becurile, chiar si cele ecologice, emana caldura. Din fericire, vara este lumina afara pana tarziu. Profita de lumina naturala cat mai mult posibil.
16. Raceste-ti picioarele – Picioarele tale sunt destul de sensibile la temperatura deoarece exista foarte multe puncte importante in aceasta zona. Receste-ti intregul corp prin racirea picioarelor. Poti pastra o galeata de apa rece in apropierea patului si-ti poti adanci picioarele in ea ori de cate ori simti nevoia.
17. Scoate tot din priza pe timpul noptii – Deconecteaza toate electronicele si electrocasnicele. Gadget-urile si celelalte aparate mici emana caldura, chiar si atunci cand nu functioneaza. Astfel poti reduce caldura si poti face economi.
18. Campeaza acasa – In cazul in care locuiesti la curte, profita de acest privilegiu si monteaza-ti un cort in curte in care sa dormi noaptea in aer liber.