ZECE emotii negative si motive reale care se ascund in spatele acestora

1341

Iata care sunt adevaratele motive din spatele emotiilor tale:

10. Descurajarea

descurajare

Aceasta emotie iti atrage atentia ca este momentul sa faci o mica pauza de la activitatea pe care o desfasori. Aceasta emotie apare ca urmare a nevoii* persistente de a renunta la o activitate. Sau poate ca esti doar obosit.

9. Depresia

depresie

Depresia este deasemenea o forma de acceptare a controlului exterior. Depresia se instaleaza cel mai adesea atunci cand deviezi de la fluxul normal al vietii. Astfel, cei din jurul tau incep sa-ti preia indatoririle. Uneori depresia este un mod pasiv de exprimare a furiei. Aceasta devine un insrument sofisticat de manipulare al celorlalte persoane si functioneaza perfect, creand un sentiment de vinovatie persoanei careia i se adreseaza.

8. Apatia

apatie

Aceasta este o forma usoara de rebeliune impotriva unui lucru, situatii, persoane. De regula, aceasta se manifesta la persoanele care nu au abiliatea de a o face intr-un mod deschis. Este o manifestare pasiva de forta si de dezacord.

7. Deznadejdea

diperare

Aceasta emotie apare de cele mai multe ori atunci cand eforturile pentru a realiza ceva nu se materializeaza sau nu se concretizeaza in rezultatele asteptate. Deznadejdea este o forma de depresie profunda, care ne ofera scuza necesara pentru a renunta la incercarile suplimentare.

6. Frica sau anxietate

Shy Student Hiding Behind Note Cards During Class Presentati

Acestea emotii sunt asociate instinctului de autoconservare. Misiunea acestor emotii este de a ne proteja, in trecut avand rolul de prevenire al situatiilor periculoase. Frica ne face sa ne imaginam evenimente viitoare neplacute. Cu toate acestea, scopul acestor emotii nu este de a te deranja, ci de a te ajuta: pentru a te avertiza in caz de pericol, pentru a arata situatia reala, pentru a indica capcanele ascunse, astfel incat sa va pregateasca pentru aceste evenimente. Este necesar sa gasim grauntele de adevar din aceste emotii. In acest caz, acestea ne vor incarca cu energie si ne vor motiva sa actionam.

5. Dezamagirea

dezamagire

Dezamagirea este o manifestare a unei nemultumiri care apare in acele situatii in care nu obtinem ceea ce dorim.

4. Vinovatia

vina

Vinovatia este o forma de auto-pedepsire. Uneori, ea ne ajuta sa evitam responsabilitatea pentru greselile noastre. In alte situatii, vinovatia este o forma de superioritate: “Sunt o persoana atat de dezvoltate incat chiar sufar pentru greselile mele.”

Sentimentul vinovatiei este o emotie foarte distructiva, aceasta semnaland necesitatea de a schimba ceva la noi insine. Cu toate acestea, trebuie sa ne dam seama daca sentimentul de vinovatie ne-a fost impus sau reprezinta greseala pe care am facut-o nu este in concordanta cu propriile noastre valori.

3. Iritarea

iritare

Aceasta emotie este o forma slaba a furiei. Aceasta este de cele mai multe ori declansata de comportamentul unei alte persoane. Ea ne ajuta sa ne realizam propria pasivitate si ne incurajeaza sa actionam. In spatele tuturor situatiilor de iritare se afla dorinta de a mentine situatia sub control.

2. Tristetea, durerea

suparare

Acesta este modul nostru de a exprima nemultumirea fata de noi insine, fata de realizarile noastre. Aceasta poate fi deasemenea o forma diferita de manifestare a compasiunii.

1. Furie

furie

Atunci cand nu obtineti ceea ce doriti, puteti provoca in dumneavoastra insiva, inconstient, un sentiment de furie, cu scopul de a forta o alta persoana sa se supuna. Asa ca, furia va ajuta sa preluati controlul asupra situatiei. Deasemenea, furia poate fi folosita pentru a-ti proteja drepturile. Furia ne ajuta sa-i transmitem inamicului mesajul “este momentul sa te retragi”. Furia fata de tine poate fi o metoda prin care te fortezi sa faci ceva, o anumita sarcina pe care o eviti de exemplu.