Aceasta practica poate aduce in prezent demonii trecutului – Legatura dintre depresie, anxietate si meditatie

1130

De multe ori auzim de beneficiile uimitoare ale practicarii meditatiei si toate aceste beneficii sunt cat se poate de reale. Studiu dupa studiu continua sa ne demonstreze comorile imense ce pot fi obtinute din aceasta practica zilnica. Meditatia poate ajuta creierul sa formeze noi canale neuronale, ne poate ajuta sa invatam mai multe despre natura gandurilor si emotiilor noastre, ne poate ajuta sa cultivam compasiunea si empatia si ne poate face oameni mai fericiti si mai productivi. Asta este ceea ce stim.

Dar ce stim despre riscurile ce insotesc aceasta practica? In timp ce majoritatea evita acest subiect, exista in continuare foarte multe de spus despre efectele catartice si adesea infricosatoare pe care le poate avea o practicare sustinuta si dedicata a meditatiei. In timp ce rezultatul final ramane acelasi, adica o mai mare luminare interioara, meditatia in sine este un instrument serios ce ar trebui sa fie tratat de fiecare astfel. Fiecare dintre noi avem proprii nostri demoni interiori, acesta fiind un efect secundar al unei vieti traite pe pamant. Acest instrument poate aduce in viata noastra dupa un timp eliberarea de emotiile vechi, de traumele din trecut, de rusine, etc.

Conform psihologului clinic cognitiv si comportamental si expertului in mediatie Dr. Paula Watkins,  anii de cercetare sugereaza ca cei noi in practicarea meditatiei ar trebui, la fel ca in toate eforturile proaspete, sa continue cu prudenta. Fiecare dintre noi cunoastem tendinta comuna pe care o avem cei mai multi dintre noi, aceea de a             urma plini de zel o anumita practica noua in cautarea implinirii si fericirii personale.

Retragerile de meditatie in special, spune ea, pot avea un efect catalitic in descoperirea unor daruri pe care majoritatea dintre noi nici macar nu realizam ca le avem. Ea le numeste “tabere psihologice”:

“Retragerile de meditatie nu sunt tot timpul o binecuvantare, deoarece multe lucruri pot sa iasa la suprafata. Atunci cand meditezi zece ore pe zi timp de zece zile, pot fi eliberate amintirile suprimate si emotiile blocate.”

Dr. Paula Watkins sfatuieste persoanele care sufera de probleme emotionale sau de tulburari mentale sa fie foarte atenti atunci cand mediteaza, practica ce ar trebui sa fie facuta numai sub indrumarea unui instructor lincentiat.

“Cand meditam, apar tot felul de evenimente mentale, iar in meditatie privim si acordam o atentie directa acestor evenimente…si in cazul in care provin dintr-un loc al unei tulburari mentale, exista riscul ca persoana respectiva sa acorde o mult mai mare atentie acestora.”

Dr. Watkins sustine efectele benefice ale meditatiei in cazul majoritatii oamenilor, dar ne sfatuieste sa ne implicam in aceasta practica cu precautie. Pentru cei care nu au foarte multa experienta, dar care sunt pregatiti sa-si infrunte demonii interiori, meditatia ramane unul dintre cele mai eficiente instrumente prin care pot face acest lucru.