Acesta este creierul tau in perioada menstruatiei!

1763

In zilele dinaintea menstruatiei s-ar putea sa te simti ca si cum esti inconjurata de o ceata mentala. In timpul sindromului premenstrual, hormonii incep sa fluctueze si modifica nivelul de substante chimice din creier care te mentin intr-o stare de echilibru si de alerta, dar ce anume se intampla la nivelul creierului tau in timpul perioadei menstruale?

Suisurile si coborasurile estrogenului si creierul tau in timpul perioadei menstruale

Nivelurile de estrogen, progesteron si testosteron – cei trei hormoni majori care controleaza ciclul menstrual – sunt relativ scazute in timpul primei zile de sangerare. De obicei, dupa primele zile, va exista un val de estrogen, care va stimula eliberarea de endorfine, substante chimice care elimina ceata mentala prezenta in timpul sindromului premenstrual.

“Nivelurile de estrogen se afla intr-o foarte stransa legatura cu bunastarea emotionala a femeilor, deoarece estrogenul afecteaza parti ale creierului care controleaza emotiile.”, explica Dr. Ben Michaelis, psiholog clinic in New Yorck City. Dr. Michaelis este de parere ca primele zile ale menstruatiei marcheaza obisnuita “perioada a fericirii”, deoarece multe dintre femei au raportat ca se simt mult mai energice, fericite si chiar pline de inspiratie in aceasta perioada. De aceea, cresterea nivelului de estrogen contribuie la suprimarea hormonilor de stres, adrenalina si cortizol.

Efectele hormonului feminin sunt atat de putenice, atunci cand vine vorba de sanatatea creierului. Un studiu din anul 2000 publicat in revista PASN a constatat ca estrogenul creste conectivitatea sinaptica in hipocampus cu 25%. Hipocampusul este implicat in memoria pe termen scurt si in procesul de luare a deciziilor.

Cresterea nivelului de estrogen in timpul ciclului menstrual impiedica femeile sa ia decizii in mod impulsiv. Un studiu publicat in anul 2014 in paginile revistei “Journal of Neuroscience”, a constatat cresteri mai mari in nivelul de estrogen pe parcusul ciclului menstual, comparativ cu un comportament impulsiv in timpul inceputului menstruatiei, atunci cand nivelul de estrogen este scazut.

Cu toate acestea, nivelurile scazute de estrogen de la inceputul ciclului menstrual ofera anumite beneficii. Femeile au tendinta de a afisa o activitate cerebrala mai mare la inceputl ciclului menstrual atunci cand se gandesc la o experienta pozitiva, cum ar fi un castig financiar, in comparatie cu femeile aflate in alte etape ale ciclului. Un studiu din anul 2008 publicat in paginile revistei PASN a confirmat ca ceea ce determina daca o femeie ia decizii in mod impulsiv sau nu, depinde intr-o foarte mare masura de etapa menstruala in care se afla si de nivelurile de estrogen. Cu cat nivelurile de estrogen sunt mai ridicate, cu atat mai putin impulsiva va fi in luarea deciziilor.

Cresterea nivelului de testosteron si creierul femeii

In timp ce estrogenul creste conectivitatea  sinaptica, productia de testosteron creste apetitul sexual al unei femei in timpul perioadei menstruale, timp in care nivelul de progesteron este cel mai redus. Aceasta combinatie, cresterea nivelului de estrogen si de testosteron, cauzeaza o crestere a libidoului. Congestia pelvina, sau greutatea simtita in timpul menstruatiei poate declansa sau se poate traduce in excitare. “Cresterea nivelului de testosteron, unul dintre hormonii care regleaza apetitul sexual, este asociat cu un libido crescut in cazul femeilor si o mai mare excitare sexuala.”, ne explica Dr. Ben Michaelis. In plus, se crede ca din cauza lubrifierii suplimentare din timpul menstruatiei, penetrarea este mult mai confortabila.

Durerea menstruala si creierul femeii

Durerea menstruala este foarte comuna si este adesea experimentata de aproximativ trei din patru femei care experimenteaza o intesitate variata  la un moment dat in timpul menstruatiei. Multe dintre femei au probleme comune, cum ar fi crampele si durerile abdominale. Cu toate acestea, indiferent daca durerea este usoara sau severa, durerea menstruala poate afecta functionarea cognitiva. “Durerile menstruale si crampele pot fi asociate cu modificari ale crierului.”, a precizat Dr. Michaelis.

Femeile care au crampe menstruale dureroase sunt mult mai susceptibile in a arata  schimbari in volumul materiei cenusii a creierului. Aceasta parte a creierului este tesutul cerebral format din organisme celulare spre deosebire de fibrele care sunt implicate in transmiterea si controlul durerii, inclusiv a raspunsurilor emotionale. De exemplu, un studiu publicat in anul 2010 in paginile revistei “Pain” a constatat scaderi anormale la nivelul materiei cenusii in regiunile implicate in transmiterea durerii si in prelucrarea senzoriala la nivel superior, in timp ce au fost constatate cresteri in regiunile implicate in modularea durerii si in reglementarea endorfinelor.

Aceasta perioada a durerii menstruale afecteaza nu numai materia cenusie, ci si functia cognitiva in general. Durerea comuna de zi cu zi traita de femei in fiecare luna afecteaza capacitatea de a efectua  o serie de sarcini complexe. Un studiu publicat in anul 2014 in paginile revistei “Pain” a constatat efectul negativ pe care le au crampele menstruale asupra capacitatii femeilor de a efectua anumite sarcini. Femeile care sufereau de crampe menstruale au avut un rating de performanta mult mai redus in comparatie cu omologii lor, femei care nu se aflau in aceasta perioada a lunii.

Menstruatia si puterea creierului

Ciclul menstrual al unei femei ii afecteaza creierul intr-un numar mare de moduri, spre bine sau spre rau. Estrogenul, testosteronul si progesteronul fluctueaza in timpul ciclului menstrual. Hipocampusul, hipotalamusul si amigdala tind sa fie cel mai afectate de valul si de picaturile de estrogen si progesteron. Aceste schimbari hormonale pot influenta starea de spirit a unei femei, stima sa de sine si modul in care se conecteaza cu ceilalti.

Intelegerea acestor fluctuatii si efectele lor asupra creierului poate ajuta nu numai doctorii, dar si pe femei in intelegerea motivului pentru care se simt astfel in timpul ciclului menstrual.