Adevarul este ca Vitamina C este una dintre cele mai cunoscute si mai utilizate vitamine de promovare a sanatatii. Foarte multe persoane aleg sa-si administreze pe cale orala vitamina C pentru raceala, gripa, scopul acestei administrari fiind protejarea sistemului imunitar. De asemenea, exista dovezi puternice care atesta abilitatea vitaminei C de a proteja organismul impotriva afectiunilor cardiovasculare, problemelor de sanatate prenatala, afectiunilor oculare, artrita si chiar impotriva imbatranirilor pielii.
Baza stiintifica din spatele eficacitatii vitaminei C se datoreaza spectrului larg antioxidant si capacitatii acesteia de a proteja structurile celualare si ADN-ul impotriva radicalilor liberi. De asemenea, vitamina C joaca un rol esential in activarea enzimelor care produc colagen, o proteina structurala cheie a vaselor sanguine, a pielii si a altor tesuturi, oferind astfel posibilitatea de a ajuta la construirea si repararea tesuturilor.
Studiu de cercetare
Anul acesta, o echipa de cercetatori de la Universitatea din Kansas a testat relatarile efectelor vitaminei C in doze mari, administrata IV unui grup de subiecti umani si a constatat ca aceasta are capacitatea de a eradica in mod eficient celulele canceroase lasand in acelasi timp celulele sanatoase intacte.
Bazandu-se pe munca de pionierat desfasurata in perioada anilor 1970 de catre regretatul Linus Pauling, un chimist de la Universitatea de Stat din Oregon, care astazi este recunoscut ca fiind cel mai important sustinator la nivel mondial al puterilor terapeutice ale vitaminei C, noile studii de cercetare au implicat injectarea de doze mari de vitamina C direct in celulele de cancer ovarian. Testele au fost efectuate in vitro intr-un laborator, precum si direct, atat la soareci cat si unui grup de 22 de subiecti umani.
Potrivit BBC News, testele au aratat rezultate favorabile, in toate cele trei modele, vitamina C distrugand in mod eficient celulele canceroase ovariene, evitand in acelasi timp celulele sanatoase.
In timp ce acest studiu este indeajuns de convingator, obstacolele care stau in calea de a obtine o acceptare pe scara larga includ replicarea acestora pe un numar mult mai mare de subiecti. Cu toate acestea, mai mult ca sigur acest lucru nu se va intampla vreodata. Motivul este urmatorul: companiile farmaceutice nu sunt foarte interesate de beneficiile substantelor naturale, cum ar fi vitamina C, care le poate decima industria cancerului in valoare de peste cateva miliarde de dolari.
“Deoarece vitamina C nu are potentialul de a fi brevetata, dezvoltarea sa nu va fi sprijinita de catre companiile farmaceutice.”, a declarat Chen Qi, autorul principal al acestui studiu.
Vitamina C si cancerul
Vitamina C si-a facut aparitia in comunitatea stiintifica ca o optiune de tratament pentru pacientii cu cancer de-a lungul ultimilor 40 de ani.
In anii 1970, medicii Ewan Cameron, Nikolaas Campbell si Linus Pauling au fost primii care au raportat folosirea unor mari doze de vitamica C in tratamentul pacientilor de cancer in faza terminala. Acestia au descoperit ca tratamentele IV de vitamina C si cele administrate pe cale orala au crescut timpul de supravietuire semnificativ, in comparatie cu pacientii carora nu le-a fost administrat un asemenea tratament.
Dozele mari de vitamina C administrata IV pentru tratamentul cancerului au un efect pro-oxidant. Administrata in doze mari, vitamina C este transformata la nivel biochimic in peroxid de hidrogen, substanta care ucide selectiv celulele canceroase. Prin urmare, vitamina C are potentialul de a fi folosita ca un agent chimioterapeutic, fara efectele secundare adverse pe care le produc majoritatea tratamentelor conventionale impotriva cancerului.
Iata partea socanta
Pacientii cu cancer sunt sfatuiti de catre medicul oncolog sa inceteze administrarea tuturor suplimentelor naturale si tratamentelor pe care le desfasoara, in special vitamina C, atunci cand sunt supusi unui tratament de chimioterapie sau radioterapie.
De ce? Din cauza convingerilor conventionale potrivit carora vitamina C actioneaza doar ca un antioxidant, fapt ce poate contracara teoretic mecanismul pro-oxidant al radiatiilor si al chimioterapiei, facandu-l mai putin eficace.
Adevarul este scos la iveala de catre studiile din domeniu care au descoperit ca vitamina C, de fapt, functioneaza sinergic cu tratamentul conventional in diferite tipuri de cancer. De asmeenea, administrarea acestei vitamine previne deteriorarea celulelor sanatoasa si prin urmare, reduce efectele secundare nedorite.
Nerecunoasterea valorii tratamentului integrat – interventii naturale si conventionale – este un fapt socant, dar cu toate acestea, nu vom putea sa spune mai multe decat a facut-o deja Chen Qi.
“Deoarece vitamina C nu are potentialul de a fi brevetata, dezvoltarea sa nu va fi sprijinita de catre companiile farmaceutice.”