Cand eram tineri viata era mai usoara, nu? Uneori asa mi se pare. Ei bine, adevarul este ca viata este in continuare usoara si asa va fi intotdeauna. Singura diferenta este ca suntem mai in varsta si noi insine suntem cei care complicam lucrurile.
Vezi tu, cand eram tineri vedeam lumea prin ochii nostri simpli, plini de speranta. Stiam ce ne dorim si nu aveam prejudecati sau intentii ascuse. Ne placeau oamenii care zambeau si evitam oamenii care se incruntau. Mancam atunci cand ne era foame, beam atunci cand ne era sete si dormeam atunci cand eram obositi.
Inaintand in varsta, mintea noastra a devenit deziluzionata treptat de influentele negative exterioare. La un moment dat am inceput sa ezitam si sa ne indoim de instinctele noastre. Atunci cand ne-a aparut un obstacol in cale am cazut si nu o singura data, ci de mai multe ori. In cele din urma am decis ca nu ne mai dorim sa cadem si in loc sa rezolvam problemele, am decis sa le evitam pe deplin.
Ca rezultat, mancam alimente nesanatoase si bem alcool pentru a ne amorti ranile si pentru a umple golul interior pe care-l simtim. Lucram noaptea tarziu cu scopul de a evita conflictele nerezolvate de la domiciliu. Continuam sa tinem ranchiuna, jucam toate aceste jocuri mentale si ne inselam pe noi insine si pe ceilalti cu scopul de a merge mai departe.
Astfel, cu vremea, ne-am facut vietile din ce in ce mai dificile si am inceput sa pierdem legatura cu cine suntem noi cu adevarat si cu ceea ce avem nevoie cu adevarat.
In cazul in care esti de acord cu cele scrise mai sus, iata cateva modalitati prin care fiecare dintre noi ne facem viata mai grea decat ar trebui sa fie si cateva idei care pot duce la simplificarea acesteia:
1. Cauti la ceilalti raspunsurile pe care ti le poti oferi doar tu insuti
Pentru o mare parte din viata noastra – in special la inceput – am fost invatati ce sa facem, cum sa gandim, cum sa aratam bine, ceea ce este acela “succes”, etc. Nu trebuie sa ai incredere in cele pe care le-ai invatat atunci. Erai doar un copil, un burete. Simte-te liber sa elimini acele straturi. Gandeste pentru tine. Asculta-ti sinele tau. Detaseaza-te de “normal”. Atunci cand vei incepe sa nu mai faci ceea ce se asteapta cei din jurul tau sa faci, vei incepe sa-ti urmaresti propria ta intuitie si o sa descoperi ceea ce cauti de foarte mult timp, pe tine insuti.
2. Ii lasi pe altii sa te faca sa te simti vinovat pentru faptul ca iti traiesti viata
Atata timp cat nu ranesti pe nimeni, continua sa-ti traiesti viata in felul tau, asa cum iti place. Uneori ne pierdem pe noi insine in incercarea de a raspunde asteptarilor celor din jurul nostru si de a face lucrurile pentru a-i impresiona pe ceilalti. Gandeste-te! Faci lucrurile pentru ca tu crezi cu adevarat in ceea ce faci? Aminteste-ti care sunt propriile tale obiective. Traieste, iubeste si bucura-te de viata, pentru ca atunci cand vine vorba de ea, relatiile se pot termina intr-o clipa, dar tu vei ramane cu tine pentru tot restul vietii.
3. Le permiti oamenilor toxici sa faca ce vor din tine
Nu trebuie niciodata sa te simti vinovat pentru eliminarea oamenilor toxici din viata ta. Nu conteaza daca este vorba de un partener de viata, de un prieten din copilarie, de o ruda sau de o noua cunostinta. Nu trebuie sa le faci loc in viata ta oamenilor care iti provoaca durere si care te fac sa te simti mic. Este de luat in considerare si cazul in care o persoana isi asuma greselile si face un efort de a se schimba. Dar, in cazul in care o persoana nu tine cont de sentimentele tale, sau nu tine seama de limitele tale si continua sa te trateze intr-un mod care te afecteaza, este nevoie sa o elimini definitiv din viata ta fara regrete.
4. Tu faci parte din cercul de teatru
Cat de diferita crezi ca ar fi viata ta daca te-ai indeparta pe deplin de drama, teatru, barfa si jigniri verbale? De astazi poti incerca sa-i vorbesti doar de bine pe ceilalti si sa-i incurajezi pe ceialti sa faca acelasi lucru. Cei care refuza sa-ti ofere sprijinul pot fi ignorati. Se intampla foarte multe lucruri incredibile in momentul in care te distantezi pe deplin de negativitate si de cei care o creeaza. Nu te lasa prins in drama lor personala.
5. Atribui intentii negative actiunilor celorlalti
Un sofer ti-a taiat calea in trafic. Prietenta ta nu ti-a trimis mesaj inapoi. Colegul tau a mers la pranz fara tine. Fiecare dintre noi putem sa gasim un motiv de a ne simti jigniti, zi de zi. De foarte multe ori, avem obiceiul sa atribuim intentii negative actiunilor inocente ale celorlalti oameni din jurul nostru. Avem obiceiul sa le consideram a fi insulte personale. Nu lua lucrurile personal.
6. Incerci sa concurezi cu oricine altcineva
In cazul in care vei concura cu oricine alticineva vei deveni o persoana amara. In cazul in care vei concura cu o versiune anterioara a ta, vei deveni mai bun. Este destul de simplu, nu?
7. Incerci sa primesti ceva de la toata lumea
O modalitate de a face fata stresului si pierderilor care apar in viata fiecaruia dintre noi este aceea de a face bine pentru cei din jurul tau. Implicati-va in viata, mai exact intr-un program de voluntariat. Nu trebuie sa fie un eveniment de lunga durata. Spune cuiva o vorba buna. Incurajeaza pe cineva din jurul tau. Viziteaza o persoana care este singura. Stai cat mai departe de preocuparea de sine pentru o vreme. Exista doua tipuri de oameni pe lumea asta. Exista cei care primesc si exista cei care ofera. Cei care asteapta sa primeasca se intreaba in continuare ce urmeaza sa primeasca.
8. Popularitate vs. Eficienta
Cauta respect, nu atentie. Respectul te urmeaza mult mai mult timp si este mult mai folositor in cele din urma. Construieste lucruri care fac o diferenta de durata in viata celor din jurul tau. Si mai presus de toate, nu confunda niciodata popularitatea cu eficienta. A fi popular inseamna a fi placut de cei din jurul tau pentru o vreme. A fi o persoana eficienta inseamna ca esti o persoana care face o diferenta.
9. Ramai concentrat asupra greselilor tale
Este important sa te ierti pentru greselile pe care le-ai facut. Este necesar sa inveti din greselile tale si sa mergi mai departe. Fa un pact cu tine insuti si nu te lasa definit de trecutul tau. De cele mai multe ori, ce este de apreciat la munca pe care o desfasori, nu este rezultatul, ci lectiile pe care le inveti in timpul procesului respectiv. O viata plina de fericire si de succes nu este una lipsita de probleme, ci este una in care inveti sa te ridici deasupra acestora.
10. Te lasi dominat de mentalitatea “totul sau nimic”
Nu exista un succes perfect, la fel cum nu exista un esec perfect. De aceea etichetarea in extreme – totul sau nimic, succes si esec – este un exercitiu de inutilitate. Ce exista cu adevarat sunt o serie de momente imperfecte pline de oportunitati si de posibilitati. Apreciaza zona gri dintre extreme si mai presus de toate, nu lasa niciodata succesul sa-ti ajunga la cap sau insuficienta sa-ti ajunga la inima.
11. Crezi ca in viata vei fi mereu fericit
Lumea poate fi un loc dificil si cu siguranta vei trai experienta unor momente dificile. Aceste circumstante iti pot lua cu ele fericirea, dar nu-ti pierde speranta. La fel ca in cazul interconectarii intalnite in simbolurile chinezesti Yin si Yang, si in suferinta poti sa intalnesti capacitatea de adaptare, iar in pierdere poti sa cunosti o apreciere reinoita pentru viata. Viata este intotdeauna Yin si Yang. Contrariile sunt interdependente si interconectate. Nu te poti proteja de tristete, fara sa te protejezi si de fericire.
12. Te gandesti intotdeauna la tot ce poate fi mai rau
Uneori, mintea ta se lupta in mod inutil cu evenimente ce sunt atat de indepartate de ceea ce se petrece in realitate. Durerea ta in gat reprezinta o adevarata amenintare pentru viata ta. Pierderea permisului de conducere poate sa cada in mainile unui raufacator care iti poate fura identitatea. Aceasta negativitate poate naste doar mai multa negativitate. Ideea este ca poti alege sa privesti lumea prin lentilele indoielii si disperarii sau prin lentilele sperantei si entuziasmului. Oricum, vei ajunge la aceasta destinatie intr-o buna zi. Singura intrebare este: vrei sa ajungi acolo incruntat sau zambitor?