Cele CINCI simptome de neignorat ale deficientei de seleniu

2019

Antioxidantii au un efect benefic  considerabil asupra sanatatii noastre, dar deseori nimeni nu mentioneaza in mod specific importanta seleniului, un element nutritiv foarte util care indeplineste si rolul de antioxidant. Impactul sau pozitiv asupra sistemului imunitar, asupra sanatatii creierului si asupra sistemului reproducator este un aspect caruia nu ii este acordata atentia cuvenita, la fel ca si in cazul efectelor negative pe care deficienta de seleniu le provoaca sanatatii organismului. Consumul de alimente cultivate in sol sarac in seleniu si chiar bolile digestive si intestinale, precum boala celiaca, pot contribui la deficitul de seleniu. Iata care sunt cele CINCI simptome de neignorat ale deficientei de seleniu:

5. Amintiri neclare

Aveti senzatia ca sunteti neatent? O minte tulbure, impreuna cu probleme de memorie de durata scurta sau chiar de lunga durata, pot indica o deficienta de seleniu. Chiar daca multi oameni atribuie problemele de memorie procesului de imbatranire, este posibila existenta unei alte cauze. S-a demonstrat ca lipsa de seleniu ingreuneaza functia cognitiva. Acest efect nu se limiteaza la memorie, ci va pot fi afectate si capacitatea de a gandi analitic si de a va concentra.

4. Oboseala

Seleniul este necesar pentru transformarea hormonului T4 tiroidian (tiroxina) in hormonul activ T3 (triiodotironina). Daca acesti hormoni nu isi indeplinesc functiile respective, creste riscul instalarii hipotiroidismului – o conditie asociata cu stari de letargie, depresie si acumularea rapida de kilograme in plus. In ciuda faptului ca si iodul este necesar pentru functionarea tiroidei, prezenta unei cantitati adecvate de seleniu in organism contribuie la protejarea tiroidei si la reglarea functiilor hormonale importante.

3. Raceli sau gripe cronice

Seleniul sprijina sistemul imunitar si contribuie la mentinerea unei aparari naturale a organismului impotriva racelii, gripelor si a altor boli care afecteaza sistemul imunitar. Hipotiroidismul, o afectiune care poate fi influentata de deficitul de seleniu din corp, interfereaza cu raspunsul sistemului imunitar la germenii din exterior. Sistemul imunitar are nevoie, de asemenea, de celule care sa lucreze impreuna pentru a preveni bolile provocate de germeni si bacterii, iar seleniul, ca antioxidant, sprijina asocierea acestor celule.

2. Infertilitate

Infertilitatea poate fi cauzata de mai multi factori, dar atribuirea problemelor de fertilitate deficientei de seleniu nu este primul lucru care iti poate trece prin minte. Totusi, seleniul influenteaza calitatea spermei si motilitatea acesteia. De fapt, combinatia dintre seleniul si vitamina E pare sa functioneze sinergic pentru a spori fertilitatea la barbati.

1. Vindecarea lenta a ranilor

Aveti rani sau taieturi care nu se vindeca la fel de repede cum ar trebui? O cauza posibila este reprezentata de lipsa de seleniu din organism. O mare parte dintre beneficiile rolului de antioxidant al seleniului este reprezentat de capacitatea sa de a ajuta la vindecarea tesuturilor. Cand ranile nu se vindeca, sau se vindeca foarte lent, este indicata cresterea aportului de seleniu prin dieta, anumite studii sugerand ca seleniul poate ajuta la vindecarea mult mai rapida a ranilor.

Asigurarea unui aport adecvat de seleniu

Chiar daca una sau mai multe dintre problemele de mai sus pot indica un deficit de seleniu, trebuie remarcat faptul ca nu toti cei care prezinta aceste probleme se confrunta cu acest deficit. Daca va confruntati cu oricare dintre aceste probleme, verificati aportul nutritional din dieta dumneavoastra si luati in considerare consumul de mancaruri bogate in seleniu, cum ar fi dovleacul, semintele de floarea soarelui, ouale si carnea de mier. Suplimentele alimentare pot fi, de asemenea, o alegere buna in cazurile de un deficit mare de seleniu.