Cele mai importante ZECE modalitati prin care iti poti dezvolta constiinta

1994

 

“A-i cunoaste pe cei din jurul tau este inteligenta! A te cunoaste pe tine insuti este adevarata intelepciune! A-i conduce pe ceilalti este putere! A te conduce pe tine este adevarata putere!”

“Ai grija de gandurile tale, caci vor deveni cuvinte. Ai grija la cuvintele tale, caci vor deveni actiuni. Ai grija la actiunile tale, caci vor deveni obiceiuri. Ai grija de obiceiurile tale, caci vor constitui caracterul tau. Ai grija de caracterul tau, iti va fi destin.”

– Lao Tzu

Majoritatea dintre noi realizam din ce in ce mai mult importanta importanta cultivarii constiintei in viata noastra de zi cu zi. Peste tot in lume, se petrece acest fenomen minunat de trezire a constiintei umane. Iata zece importante modalitati prin care iti poti ridica nivelul de constiinta:

10. INTENTIA

Intentia de a-ti dezvolta constiinta, ti-o dezvolta. De asemenea, intentia de a-ti reduce nivelul de constiinta, are efectul dorit. Constiinta are capacitatea de a se auto-extinde sau de a se auto-contracta, la fel cu tu ai capacitatea de a te dezvolta sau de a te sinucide. In orice moment, aveti libertatea de a alege. Prin transmiterea intentiei de a va dezvolta nivelul de constiinta, sau prin afirmatii de genul “am de gand sa devin mai constient”, veti initia procesul de expansiune al constiintei dumneavoastra. Mentinerea intentiei de a va dezvolta in urmatoarele aspecte pe care le vom prezenta are un efect similar asupra constiintei. Alternativ, esti perfect liber sa-ti reduci propriul nivel al constiintei in orice moment, cu toate ca nu o sa faceti acest lucru intr-un mod direct si constient. Puteti obtine aceste efecte prin scaderea performantelor in oricare dintre urmatoarele noua aspecte. Alegerea de a minti, alegerea de a ceda in fata fricii, alegerea de a comite acte de cruzime, alegerea de a ramane ignoranti si asa mai departe, toate acestea nu fac altceva decat sa conduca la reducerea nivelului constiintei noastre.

9. ENERGIA

Energia va ajuta sa va dezvoltati nivelul de constiinta. Afectiunile reduc nivelul constiintei. Ai grija de corpul tau fizic pentru ca acesta este singurul dumneavoastra vehicul de transport autentic de pe Pamant si principalul mod prin care interactionati cu cei din jurul dumneavoastra. Energia va ofera un flux continuu de experiente de viata vitale pentru dezvoltarea noastra individuala. Fara energie, constiinta noastra este infometata. Atunci cand mananci, constientizeaza tot ceea ce consumi. Practica exercitii fizice si constientizeaza modul in care acestea iti afecteaza organismul si mintea. Inainte sa consumi ceva, realizeaza modul in care acesta te poate afecta pe termen lung. Incearca sa privesti alimentatia prin aceste doua aspecte principale: energie sau boala.

8. OAMENII CONSTIENTI

Persoanele constiente din jurul tau te ajuta sa-ti dezvolti nivelul de constiinta. Cautati sa petreceti timpul alaturi de persoane pe care le percepeti ca avand un nivel mult mai ridicat de constiinta decat al dumneavoastra. Vorbiti cu ei, adresati-le intrebari si bucurati-va de prezenta lor. Permiteti-le ideilor si constiintei lor sa va patrunda si va veti extinde in toate directiile. Veti deveni mai cinstit, mai curajos, mai plin de compasiune si asa mai departe. Daca iti petreci timpul cu persoane care se afla la un nivel scazut de constiinta, va veti scufunda treptat la nivelul lor. Gandurile lor vor avea un impact destul de mare asupra dumneavoastra, facandu-va mai necinstit, mai fricos, mai apatic. Straduiti-va sa gasiti un echilibru intre timpul pe care-l petreceti alaturi de persoanele care va pot ridica nivelul de constiinta si cei care pe care-i puteti ajuta. Invata de la cei care sunt mai constienti decat tine si ajuta-i pe cei care sunt mai putin constienti decat tine. In acest fel, vei servi binelui suprem si vei ajuta omenirea sa-si extinda constiinta.

7. RATIUNEA

Ratiunea va ridica nivelul de constiinta. Logica reprezinta un mare unealta pentru dezvoltarea constiintei atunci cand este folosita intr-un mod corect. Aceasta va ofera substanta si va sustine fundatia modului dumneavoastra de a gandi. Cu toate acestea, marea provocare a logicii este reprezentata de evitarea presupunerilor false. O simpla presupunere falsa poate devia o viata intreaga de concluzii logice corecte. Ceea ce trebuie sa faceti este sa puneti la indoiala toate credintele dumneavoastra.

 6. CUNOASTEREA

Cunostiintele va ridica nivelul constiintei, in timp ce ignoranta v-o scade. In primul rand, cunoaste-te pe tine insuti. Gandeste-te intr-un mod profund la viata ta si pastreaza-ti un jurnal pentru a-ti mentine registrul gandurilor tale. Adreseaza-ti intrebari ale caror raspunsuri nu le cunosti si apoi cautati acele raspunsuri. Priveste in jurul tau si asimileaza pe cat de multe cunostiinte poti. Interactioneaza cu mediul inconjurator printr-un sentiment de curiozitate si uimire. Incearca sa intelegi intr-un mod mai profund realitatea din jurul tau. Invata din greseli si depune eforturile necesare sa intelegi ce te motiveaza. Cu cat convingerile tale despre realitate sunt mai reale cu atat vei deveni mai constient.

5. ATENTIA

Atentia ridica constiinta, in timp ce distragerea atentiei o scade. Imbunatatirea capacitatii de a va concentra dezvolta constiinta. Ridica o piatra si acorda-i atentia ta constienta si deplina. Observa ce se intampla. Permitetii mintii dumneavoastra sa fie agitata si constiinta dumneavoastra se va scufunda. O minte distrasa este un spirit lipsit de putere. Meditatia este o modalitatie foarte buna de a practica atentia si concentrarea. Meditatia este o practica ce poate fi invatata foarte rapid, dar poate dura o viata intreaga sa o stapaniti cu adevarat.

4. DORINTA

Dorinta ridica constiinta, in timp ce apatia o scade. Cand ajungi sa-ti stabilesti foarte clar ceea ce-ti doresti de la viata si care-ti sunt obiectivele, scopurile, acest lucru iti va ridica nivelu de constiinta. Claritatea se asterne iar acest lucru o sa va ofera capacitatea de a gandi si de a actiona inteligent. Puteti simti acest efect ori de cate ori va ganditi la ceva ce va doriti cu adevarat. Pe de alta parte, atunci cand dorinta dumneavoastra este confuza, constiinta se afla in aceeasi stare. Gandurilor tale le lipseste directia si concentrarea. Depuneti eforturi cu privire la ceea ce va doriti cu adevarat si constiinta dumneavoastra se va extinde.

3. COMPASIUNEA

Compasiunea va ridica nivelul de constiinta, in timp ce cruzimea vi-l scade. O modalitate foarte buna prin care puteti sa deveniti mai constient este sa cautati in interiorul dumneavoastra semne de cruzime inconstienta. Acest lucru este destul de dificil de pus in practica deoarece necesita mult curaj. Compasiunea este radacina iubirii neconditionate, un sentiment de conexiune cu tot ceea ce exista.

2. CURAJUL

Curajul va ridica nivelul constiintei in timp ce lasitatea produce efectul opus. Curajul reprezinta puntea de legatura dintre dezvoltarea constienta si dezvoltarea inconstienta. Atata timp cat iti petreci foarte mult timp pe partea de inconstienta, viata iti va arunca provocari in drum pana in momentul in care decizi sa faci ceva in aceasta privinta. De indata ce o sa va dezvoltati curajul de a face fata problemelor si situatiilor pe care viata vi le scoate in cale, veti incepe sa nu mai atrageti experiente de acest gen in viata dumneavoastra. Acesta este motivul pentru care curajul este piatra de hotar dintre dezvoltarea constienta si cea inconsienta.

1. ADEVARUL

Adevarul va ridica nivelul constiintei, in timp ce falsitatea are efectul opus. In primul rand, incercati sa acceptati adevarul. Frica si lasitatea va scade nivelul constiintei. In al doilea rand spune adevarul. In cazul in care onestitatea este o provocare pentru tine, acest lucru se datoreaza in primul rand lipsei de onestitate fata de tine insuti. Minciunile pe care le spui celorlalti sunt ascunse de minciunile pe care ti le spui tie insuti. Ridica-ti consiinta aruncand din viata ta toate urmele de falsitate. Cu timpul, constiinta ta se va dezvolta iar onestitatea va deveni din ce in ce mai usor de practicat in viata de zi cu zi si cu tine insuti. Este mult mai usor si mult mai putin stresant sa fii tu insuti si sa  permiti altora sa faca acelasi lucru. Nu toata lumea o sa te aprecieze, mai ales persoanele care s-au obisnuit cu versiunea falsa a personalitatii tale, dar ai castigat deja mult mai mult decat ti-ar putea oferi lumea…