Cele TREI motive pentru care NU ar trebui sa te etichetezi pe tine insuti!

1036

Cum alegi sa te etichetezi devine o parte intima din tine insuti.

De indata ce vei face alegerea de a te identifica cu un anumit grup de oameni – social, politic sau religios – vei incepe sa-ti definesti restul existentei tale in baza acelei etichete. Astfel, vei crede ca “Sunt o persoana X, ceea ce inseamna ca fac lucrurile A, B, C, deoarece asta se presupune ca ar trebui sa faca oamenii X.”

Etichetarea sinelui tau in functie de un anumit grup te poate face sa te simti bine – deoarece iti ofera un sentiment imediat de apartenenta si de identitate. Cu toate acestea, aceasta etichetarea te limiteaza in mai multe feluri decat iti poti imagina.

Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care nu ar trebui sa te etichetezi pe tine insuti:

1. Etichetarea te impiedica sa gandesti pentru tine instuti

Atunci cand te etichetezi ca fiind parte a unui anumit grup,  iti oferi o “scurtatura mentala” cu privire la modul cum ar trebui sa gandesti si sa te comporti.

In loc sa gandesti pentru tine, tot ceea ce trebuie sa faci este sa observi felul in care se comporta ceilalti membrii si sa copiezi acele comportamente. Ca urmare, etichetarea te poate transforma intr-un prizonier al conformismului orb.

Atunci cand nu te etichetezi, nici pe tine si nici pe ceilalti, iti este mult mai usor sa fii de acord cu un grup atunci cand esti de acord cu grupul respectiv si sa-ti arati dezacordul atunci cand nu esti de acord cu grupul respectiv. Astfel, iti poti crea un sistem de convingeri proprii, in loc sa urmezi sistemul de credinte al altor persoane.

2. Etichetarea limiteaza cine vei deveni ca persoana

Atunci cand iti atribui o anumita eticheta, imaginea ta personala va fi una limitata.

Asa cum am  mentionat mai inainte, atunci cand te privesti pe tine insuti ca fiind o persoana de tipul “X”, vei fi influentat sa actionezi asemenea unei persoane “X”. De cele mai multe ori, aceasta eticheta nu tine cont pe deplin de cat de dinamic si de complex esti ca persoana.

Fiecare dintre noi avem un sine format din mai multe straturi, acestea fiind influentate de mai multi factori: genetici, de mediu, relatii, parinti, educatie, experiente trecute, credinte, emotii si obiceiuri.

Incercand sa includem toti acesti factori intr-o singura eticheta convenabila, ne inselam pe noi insine, deoarece o astfel de eticheta nu ne poate descrie pe deplin cu adevarat.

3. Acorda o atentie deosebita atunci cand te etichetezi

In limbajul de zi cu zi, etichetele pot fi utile, dar este foarte important ca acestea sa fie folosite cu atentie.

Uneori este necesar sa subliniem un aspect in functie de criterii de rasa, sex sau religie, dar nu ar trebui niciodata sa folosim o eticheta pentru a defini pe deplin o persoana.

Este esential sa intelegem ca fiecare dintre noi suntem complicati si nimeni nu poate fi definit pe depin de o simpla eticheta.

In timp ce putem intalni multe asemanari intre diferite grupuri de oameni, ar trebui sa avem mereu in vedere faptul ca nu putem cunoaste cu pe deplin o persoana doar in mod individual.

Asta inseamna ca este necesar sa interactionam cu oamenii, nu sa-i etichetam in functie de felul in care arata sau in functie de preferintele acestora, gandindu-ne ca astfel stim mult mai multe despre ei.

In acelasi mod, atunci cand nu ne etichetam ca facand parte dintr-un anumit grup de oameni, cei din jurul nostru vor ajunge sa ne cunoasca pe noi asa cum suntem cu adevarat.

Nu te eticheta pe tine insuti!