Cele ZECE lectii de viata pe care imi doresc sa le fi cunoscut cand eram mai tanar

1624

Nu cu mult timp in urma am sarbatorit trecerea unui alt an din viata si trecerea intr-o noua etapa a vietii, momente in care am inceput sa ma gandesc la numeroasele lectii pe care mi-ar fi placut sa i le ofer eului meu mai tanar.

Indiferent daca esti o persoana tanara sau daca ai o inima mult prea tanara, nu este niciodata prea tarziu pentru a schimba sau pentru a incorpora practici noi in viata ta de zi cu zi. Iata care sunt cele ZECE lectii de viata pe care imi doresc sa le fi cunoscut cand eram mai tanar:

10. Incertitudinea este un lucru cert

Nu poti scapa de incertitudine. Totul este intotdeauna nesigur. Exista o infinitate de posibilitati, fapt care face miracolele posibile. Viata te poate forta uneori sa raspunzi la intrebari imposibile si sa faci acest proces sa fie unul cat mai roditor, fara garantia de a sti ce iti rezerva viitorul.

Nimeni de pe Pamant nu stie ce evolutie va avea viata ta. Prin urmare, trebuie sa continui sa traiesti fiecare zi avand ca principii pasiunea si intuitia. Daca dai tot ce ai mai bun, uneori se vor intampla lucruri uimitoare, dar rareori atunci cand te astepti.

9. Viata este ciclica

Tot ceea ce faci, tot ceea ce spui, fiecare alegere pe care o faci, se va intoarce la tine. Daca vrei sa fii bogat, fii generos. Daca vrei sa ai prieteni, fii prietenos. Daca vrei sa fii inteles de ceilalti, acorda timp intelegerii celor din jurul tau. Daca vrei sa fii auzit, asculta.

Daca vrei sa ai o viata interesanta, arata-ti interesul fata de ceea ce se intampla in jurul tau. Daca iti doresti sa inveti si sa deprinzi o aptitudine, studiaza ce poti studia si apoi invata pe altcineva ceea ce afli. Daca vrei pace, fii pasnic si armonios in faptele tale. Daca vrei ca lumea sa se schimbe, incepe cu cel pe care-l vezi in oglinda.

Ceea ce dai este, in final, ceea ce primesti inapoi. Indiferent ce speri sa realizezi in viata, ofera acel ceva, cultiva-l, fii acel ceva, si te vei bucura de o viata care abunda de acel lucru pe care ti-l doresti.

8. Disciplina este radacina tuturor virtutilor

Autocontrolul este elementul principal al disciplinei, si disciplina este elementul principal al aducerii ideilor la stadiu material. Indiferent cat de destept, abil sau capabil esti, nimic nu este realizabil fara o minte disciplinata.

Disciplina este abilitatea de a fi hotarat sa faci lucrul care trebuie facut, indiferent daca vrei sau nu, in orice moment, oricand. Este cea mai importanta dintre virtuti, fiindca fara ea, nu poti avea parte de celelalte virtuti in mod constant.

7. Tu iti controlezi pe deplin temerile

Existenta fricii tale este complet dependenta de tine si ea este singurul lucru care te desparte pe tine de scopurile tale. Sfarseste existenta oricaror temeri; nu le lasa sa te sfarseasca pe tine.

Fii rabdator cand vine vorba de gandurile si grijile care raman fara raspuns. Nu te ascunde; traieste cu acele semne de intrebare pe masura ce descoperi, incetul cu incetul, raspunsurile pe care le cauti. Inlocuieste prezenta fricilor cu cea a intelegerii, o intelegere care te poate ajuta sa scapi de ele. In loc sa irosesti energie pe evitarea lucrurilor pe care nu le vrei, foloseste aceasta energie pentru a gasi cunostintele de care ai nevoie pentru a obtine ceea ce vrei.

6. Prietenii buni sunt de nepretuit

Prietenii si cunoscutii vin si pleaca, dar prietenii buni sunt greu de intalnit. Stii care sunt acei oameni. Ei sunt cei care sunt mereu in spiritul tau – cei care lasa urme in gandurile si visele tale. Ei sunt ceea ce atribuie sufletului tau un zambet.

Tine-i langa tine pe cat poti. Actioneaza si fa un efort pentru a pastra o legatura cu ei. Ofera-le ajutor si ofera-le oportunitatea sa te ajute. Nu deveni atat de ocupat sau obosit incat sa le neglijezi existenta. Trateaza-ti prietenii importanti ca pe o familie regala.

5. Nu e cu putinta sa iubesti pe cineva care nu se iubeste pe sine

Cand cineva nu se iubeste pe sine pretinde ca este altcineva, iar altii ajung sa iubeasca aparenta in loc de esenta sa. Ca sa apere aceasta afectiune, oamenii continua sa se prefaca, in spatele acestei masti.

Daca vezi aceste tendinte de prefacatorie la cineva de care iti pasa, adreseaza-te problemei inainte sa fie prea tarziu, deoarece daca se lasa blocati in acest rol pentru prea mult timp se vor atasa de el – va deveni zona lor de comfort. Vor incepe sa se bucure de aceasta incatusare, si daca vei incerca sa scoti la iveala adevarul, vor simti ca le insulti demnitatea.

Concluzia: dragostea de sine este cel mai de pret cadou – sa traiesti si sa-i inveti pe altii. Cel mai bun mod de a iubi pe cineva este sa-l ajuti sa se iubeasca pe el insusi.

4. Este imposibil sa stim cum se simt altii

Inimile si mintile altor persoane sunt codrii misteriosi si densi, indiferent cat de atent indraznesti sa le studiezi.

Chiar daca stii pe cineva de o suta de ani, este imposibil sa stii exact ceea ce simte. Nu poti simti ceva in locul lui, sau sa stii cu exactitate modul in care mintea lui functioneaza. Poti investi toata energia ta pe parcursul intregii tale vieti incercand sa obtii aceasta intelegere, dar in cele din urma vei esua.

Ceea ce poti face, in schimb, este sa fii un prieten care asculta, ajuta si iubeste deschis, fara sa judece. Numai atunci vei primi o privire fugara si nealterata catre sufletul cuiva.

3. Formarea unei legaturi cu scopul tau aduce rezultate foarte bune

Nu le permite altora sa-ti influenteze deciziile inimii. Inima ta stie deja ce trebuie facut, asa ca ascult-o. Nu lasa pe nimeni altcineva sa distinga ceea ce e corect si gresit pentru tine. Trebuie sa sustii ceva, pe propriile tale picioare, fiindca altfel nu vei realiza nimic maret in viata.

Inauntrul tau exista un simtamant formidabil pe care nu-l poti pune la indoiala, un seniment care iti ofera un scop. Succesul incepe de la o legatura puternica si persistenta cu scopul tau. Cand intentiile tale sunt sustinute de un “de ce”, care are insemnatate pentru tine, vei gasi o cale de a le materializa. Daca vrei sa faci ceva trebuie sa continui sa-ti amintesti de ce ai ales sa faci acel ceva de la inceput.

In final, un efort concentrat si persistent aduce mereu realizari marete. Cand eforturile tale sunt sustinute de scopul tau, poti sa continui cu aceste eforturi pana cand atingi acel scop.

2. Viziunea optimista creeaza marile diferente

Nu incerca sa vezi lucrurile doar cum ti se prezinta. Imagineaza-te unde vrei sa fii, facand cu pricepere lucrul de care esti capabil. Imagineaza-te in acest loc, traind viata pe care o doresti. Permite-ti sa visezi in spectru larg si sa stii cu siguranta ca acest vis este realizabil daca tu vrei sa fie realizabil.

Imagineaza-ti ca poti obtine lucrurile pe care le vrei si obtinerea lor va deveni posibila. Imagineaza-te facand ceea ce trebuie sa faci, functionand la cea mai buna capacitate a ta, si apoi mentine acea imagine in mintea ta, zi dupa zi, in fiecare moment, in timp ce pornesti cu indrazneala catre viziunea ta.

Da-i acestei viziuni tot ce ai in tine, mental si fizic, si vei fi uimit de energia si excelenta ce iti vor fi caracteristice pe termen lung.

1. Calatoria ta este ceea ce vrei sa fie

Nu exista conceptul de fericire fara de cusur, precum nu exista nici conceptul de disperare absoluta. Ceea ce exista este o serie continua de momente imperfecte pline de posibilitati infinite si oportunitati pe care le poti interpreta si exploata dupa cum doresti.

Iti poti deschide drumul pe care vrei sa mergi cu indoiala si disperare, sau cu speranta si fericire. Este alegerea ta. In ambele cazuri, vei ajunge, pana la urma, la aceeasi destinatie. Singura intrebare este: Vrei sa ajungi acolo incruntat sau cu zambetul pe buze?