Cele ZECE lectii esentiale pentru liderii viitoarei generatii

1344

Iata care sunt cele ZECE lectii esentiale pentru liderii viitoarei generatii:

1. Urmeaza-ti compasul interior si incurajeaza-i pe ceilalti sa faca acelasi lucru

Undeva, profund in interiorul nostru, fiecare dintre noi cunoastem directia in care ar trebui sa ne indreptam. Cu toate acestea, teama si nesiguranta ne pot paraliza chiar si cele mai puternice ambitii. Trebuie sa invatam sa ascultam si sa avem incredere in propriul nostru compas interior daca dorim sa descoperim vreodata propriul nostru potential. In cazul in care traim o viata autentica, in concordanta cu persoana care ne-am dori sa fim,  putem sa-i imputernicim indirect pe cei cu care intram in contact sa-si descopere propria lor putere interioara. Trebuie sa fim responsabili si sa conducem din interiorul nostru daca vrem ca neamul nostru sa progreseze in continuare.

2. In cazul in care nu-ti cunosti scopul, descopera-l prin experienta personala

Fiecare mare lider trebuie sa aiba un scop si singura modalitate de a descoperi acest scop este prin experienta. Viata ta va fi un ciclu constant de castig si de pierderi, de succes si de esecuri, fiecare eveniment actionand ca o oportunitate de a-ti extinde puterea ta interioara si constientizarea. Prin confruntarea cu cele mai mari temeri interioare si cu cele mai mari adversitati, vei incepe sa-ti descoperi potentialul de a fi oricine iti doresti pe lumea aceasta. Nu exista limite in ceea ce priveste ce  poti deveni si sa poti crea, deci nu ezita niciodata sa tintesti cat mai sus.

3. Evolueaza dincolo de raspunsul conditionat “Lupta sau Fugi”

Rasa umana a evoluat de peste mii de ani, din cauza unui raspuns ce i-a garantat supravietuirea. Raspunsul, cunoscut sub numele de “lupta sau fugi” opereaza in felul urmator. In cazul in care un stimul necunoscut este prezent, o fiinta umana are la dispozitie una dintre cele doua reactii instinctive, reactia de teama – fuga –, sau instinctul de a-l ucide. Acest raspuns evolutiv a fost necesar pentru a avea de-a face cu momentele in care intalneam un tigru in salbaticie, dar, cu toate acestea, avand in vedere evolutia omenirii acest raspuns nu mai este necesar. Cei mai multi dintre oamenii culturii actuale afiseaza acelasi raspuns conditionat atunci cand se confrunta cu o noua perceptie, ide sau vis, ca si in cazul in care ar privi falcile imense ale unui tigru. Acestia fie se tem de noua perceptie, idee sau fis, fie incearca sa o ucida. Noi trebuie sa fim dispusi s aevoluam ca fiinte umane si ca lideri, daca vrem sa descoperim propria noastra putere in secolul 21.

4. Priveste frica ca pe un indicator care iti spune ca te indrepti in directia potrivita

Am cunoscut acest sfat de la unul dintre cei mai mari lideri ai generatiei mele, Eric Greitens. Acesta spunea ca prin sentimentul de frica putem sa cunoastem ca directia spre care ne indreptam este cea potrivita. Suna contra-intuitiv, nu? Nu este frica cea care ne protejeaza de pericole? Adevarul din spatele declaratiei lui Eric este acela ca marea majoritate a generatiei noastre se ascunde in spatele fricii si de aceea nu o sa faca niciodata nimic impotriva status quo-ului. Aceste persoane nu traiesc cu adevarat, deoarece nu poseda ambitia, unitatea, sau curajul de a se elibera de limitele lor create de ei insisi la un moment dat. Fa-ti timp acum si incearca sa-ti amintesti ceva ce obisnuia sa te sperie cand erai copil. Ce s-a intamplat cu teama atunci cand ai confruntat-o? Acum gandeste-te la ceva de care te-ai temut saptamana trecuta. Ai avut curajul sa o confrunti? Care a fost rezultatul? De cele mai multe ori temerile noastre sunt doar straturi de nesiguranta interioara la care trebuie sa renuntam pentru a consolida potentialul nostru uman.

5. Nu le permite niciodata circumstantelor exterioare sa-ti spuna cine esti sau cine ar trebui sa fii

Un lider nu-i poate lasa pe ceilalti sa-l jefuiasca de viziunea sau de visele sale. Anumite persoane cu care vei interactiona nu te vor place deoarece ii fortezi sa se confrunte cu propriile lor limite. Cu toate acestea, de asemenea, in acel moment le faci un cadou prin care isi pot scoate la iveala propriul lor potential. Niciodata sa nu-ti fie frica sa traiesti o viata autentica, indiferent care este viziunea ta asupra unei vieti autentice.

6. Locuieste in afara perspectivei parintilor tai

Tu nu esti parintii tai si este necesar sa fii dispus, cu dragoste, sa-i confrunti in cazul in care iti provoaca visele sau viziunea. Acesta este cel mai dificil lucru pe care un lider le poate face. Fiecare dintre noi suntem slefuiti de propriile noastre experiente si perceptii, asa ca este lipsit de sens sa incercam sa traim visele celorlalte persoane.

In cazul in care ti-ai descoperit pasiunea si nu te temi sa o urmezi, parintii tai cu siguranta vor aprecia liderul care ai devenit. In cazul contrar, cu siguranta o sa gasesti satisfactie in noile relatii pe care le-ai descoperit pe parcursul vietii tale.

7. Fie ca dragostea sa fie combustibilul in tot ceea ce faci

Pentru a trai experienta iubirii, trebui sa fii tu insuti iubire. Fie ca iubirea sa fie forta principala a vietii tale. De indata ce ai descoperit dragostea, aceasta nu te va parasi niciodata, indiferent de circumstantele exterioare. In cazul in care exista dragoste in tot ceea ce faci, vei observa ca totul capata o alta energie si o creativitate aparte, iar in consecinta viziunea ta va fi mult mai usor de atins.

8. Invata de la Sistem pentru a te elibera de el

Societatea noastra este formata din mai multe “sisteme” care au fost utilizate in de-a lungul civilizatiei umane pentru a controla forta de munca. “Sistemele” sunt in general operate pe baza unor principii de dependenta, reguli stricte sunt definite de lipsa unei autonomii si sunt conduse de o minoritate care profita de pe urma majoritatii. Aceste sisteme vor fi intr-o buna zi remodelate de o noua miscade de conducere, cu toate ca pana in acel moment, este foarte bine sa constientizezi ceea ce se petrece pentru a te elibera de ele. Pentru a fi un lider in aceste vremuri, este necesar sa gandesti pentru tine insuti si sa fii responsabil ca propriu producator.

9. Traieste mereu cu inima deschisa, chiar daca doare

Pentru a primi si a oferi iubire, este necesar sa ramai intodeauna dispus sa-ti arati vulnerabilitatile in ciuda oricarei circumstante exterioare. Foarte multe persoane care se confrunta cu suferinta sau cu o anumita pierdere se inchid in ele insele si vor continua sa sufere pana in momentul in care isi confrunta nesigurantele.

10. Incojoara-te cu lideri si cu mentori

In timp ce capacitatea ta de leadership se intareste, te vei gasi inconjurat de oameni care impartasesc calitati similare. Inconjoara-te cu aceste persoane si asculta-le sfatul. Ofera-ti ajutorul si spirijna crearea unei comunitati independente de lideri.