Controlul constient al sistemului imunitar

1295

Rezultatele unui studiu efectuat cu ajutorul metodei Wim Hof sugereaza faptul ca o persoana poate invata sa-si controleze in mod constient raspunsurile sistemului imunitar.

Wim Hof este detinatorul recordului mondial, fiind faimos in lume pentru abilitatea sa de a rezista temperaturilor extrem de sczute. Pentru aceasta invulnerabilitate, olandezul a fost poreclit “Iceman”.

O echipa de cercetatori condusa de Matthijs Kox, de la Centrul Medical Universitar Radbound din Nijmegen, Olanda, a studiat aceasta metoda, care este orecum similara cu tehnica tibetana Tummo – yoga caldurii interiorare – si cu ajutorul unor meditatii, exercitii de respiratie, a instruit 12 voluntari cu capacitatea de a lupta impotriva inflamatiilor.

In cadrul studiului, 24 de voluntari, printre care 12 persoane instruite in metoda Wim Hof si 12 care nu au urmat o astfel de pregative, au fost supuse testului de inflamatie. Acestora le-a fost injectat o tulpina de bacterii care provoaca simptome asemanatoare cu cele ale gripei.

Ca rezultat, voluntarii care au urmat metoda Hof au raportat simptome mult mai putn intense in comparatie cu celelalte persoane. In acelasi timp, organismul voluntarilor instruiti a produs cantitati mult mai mici de proteine de inflamatie si niveluri mult mai ridicate de interleukina – 10, o proteina care lupta impotriva inflamatiilor.

“Pana acum, atat sistemul nervos, cat si sistemul imunitar au fost considerate a fi sisteme ce nu pot fi influentate in mod voluntar. Studiul de fata demonstreaza ca, prin tehnicile invatate in cadrul unui program de instruire foarte scurt, sistemul nevors si sistemul imunitar pot fi intr-adevar influentate in mod voluntar.”, sustin jurnalistii revistei stiintifice PNAS, acolo unde a fost publicat acest studiu.

“Marea majoritate a neurobiologilor si a imunologilor au fost foarte sceptici. Acestia sunt de parere ca interactiunile dintre sistemul nervos si cel imunitar este un domeniu al umbrelor. Acest studiu a reusit sa demonstreze aceasta legatura.”, a declarat Giuseppe Matarese, un medic imunolog de la Universitatea din Salerno, Italia.

Acesta nu este singurul studiu stiintific care atesta capacitatea mintii de a controla in mod constient sistemul imunitar. Oamenii de stiinta australieni recunosc abilitatea constiintei de a influenta intensitatea reactiilor alergice.