Hrana preferata a creierului tau pentru o stare de bine

3040

Creierul nostru are nevoie de aminoacizi pentru a produce neurotransmitatorii care reglementeaza puterea creierului, a memoriei si a starii noastre de spirit. Ceea ce mananci care un efect extraordinar asupra nivelurilor de neurotransmitatori si prin urmare, iti afecteaza starea de spirit. Stresul si deficientele nutritionale modifica chimia creierului nostru si sunt precursorii multor boli si tulburari, printre care anxietate si depresie.

Pentru a fi fericit si echilibrat in viata de zi cu zi organismul tau are nevoie de  numeroase substante chimice din creier, printre care serotonina, catecholemine, adid gamma-aminobtiric (GABA) si endorfine. Atunci cand se afla in echilibru, acesti neurotransmitatori ne ajuta sa fim alerti, optimisti, calmi si plini de resurse. O dieta adecvata contribuie la mentinerea unui bun echilibru. Cu toate acestea, dezechilibrul isi poate face aparitia ca urmare a unei diete necorespunzatoare, a unei proaste digestii, a stresului, a medicamentelor si ca urmare a deficientelor sau dezechilibrelor unor elemente nutritive esentiale.

#1. Calm si fericit – Pentru a fi calm si fericit, organismul tau are nevoie de serotonina, un neurotransmitator care ajuta la reglarea somnului, starii de spirit si la reglarea poftei de mancare. Nivelurile scazute de serotonina pot contribui la aparitia anxietatii, tulburarilor de somn, poftelor alimentare si la aparitia atacurilor de panica. L-triptofan este aminoacidul esential in procesul de productie a serotoninei. Sursele alimentare de triptofan includ orez brun, branza de vaci, carne, arahide si proteine de soia. Suplimentele de aminoacizi pentru cresterea nivelului de serotonina sunt L-triptofan si 5-HTP. Ambele pot fi folosite in procesul de crestere a nivelului de serotonina din organism, dar cel care va fi mai eficient dintre cele doua alegeri depinde intr-o mare masura de chimia organismului tau. Eu, de exemplu, prefer 5-HTP-ul, dar sunt de parere ca este necesar un tampon, cum ar fi teanina, sa-l echilibreze.

 

#2. Energie si vigilenta – Energia si vigilenta provine de la catecholemine, aceasta fiind cafeina noastra naturala. Simptomele unor niveluri sczute de catecholemine includ depresia, lipsa de energie, lipsa de motivatie, precum si lipsa de concentrare. L-tirozina este acidul necesar pentru producerea de catecholemine. De asemenea, este precursorul hormonilor tiroidieni. Suplimentarea de L-tirozina tinde sa creasca nivelul de energie, fiind in acelasi timp un antidepresiv usor.

 

#3. Relaxare – Pentru relaxare este nevoie de GABA, neurotransmitatorul relaxarii. Acesta este derivat din acidul glutamic si poate fi completat in mod direct. Simptomele unor niveluri scazute de GABA includ rigiditatea musculara si tensiunea musculara, stresul si inabilitatea de a te relaxa. Uni specialisti recomanda vitamina B in locul GABA, deoarece cei mai multi oameni se afla in imposibilitatea de a produce GABA in mod natural datorita acestui deficit.

 

#4. Starea de bine – Starea de bine necesita endorfine. Oamenii care sufera de un nivel scazut de endorfine sunt foarte sensibili in fata durerii fizice si emotionale, plang foarte usor si tanjesc dupa confort. Acestia iubesc, de asemenea, anumite alimente sau alcoolul. Endorfinele sunt metabolizate de fenilalanina. Cea mai buna forma de supliment este forma DL-fenilalanina, care este folosita pentru cresterea starii de spirit, reducerea durerii, suprimarea poftei de mancare si sprijinirea procesului de memorare si de invatare. Cu toate acestea, nivelul de endorfine poate fi crescut in mod natural prin miscare fizica.

 

#5. Calm si concentrare – Pentru calm si concentrare poti incerca teanina. Aceasta contribuie la relaxarea corpului si la calmarea mintii. De asemenea, promoveaza somnul, in timp ce proprietatile antioxidante protejeaza creierul.

La fel ca in cazul oricarui alt supliment, exista cazuri in care aminoaczii ar fi contraindicati. Consulta medicul inainte sa urmezu una dintre sugestiile prezentate mai sus!