1. Nu esti mintea ta
Prima data cand am auzit aceasta afirmatie nu mi-a placut cum suna. Ce altceva as putea fi? Toata aceasta palavrageala din mintea mea care se afla in jurul conceptului “eu” era ceva normal. Acum vad destul de limpede faptul ca toate experientele vietii mele au fost numai atat, simple experiente, iar gandurile mele intra in aceasi categorie de experiente trecatoare. Gandurile nu sunt mai pretioase dacat mirosurile, sunetele sau obiectele din jurul meu. Ca orice alta experienta, gandurile apar in constiinta mea.
Daca-ti poti observa gandurile in acelasi mod in care poti observa alte obiecte din lumea exterioara, cine este cel care observa gandurile? Nu raspunde prea repede. Aceasta intrebare nu necesita un raspuns la nivelul la care suntem obisnuiti sa comunicam. Aceasta intrebare si raspunsul care nu poate fi descris in cuvinte reprezinta fundamentul tuturor marilor traditii spirituale si ale marilor religii.
2. Viata se desfasoara moment cu moment
Nimeni nu a trait o experienta in afara momentului prezent. Ceea ce noi numit trecut este un moment prezent pe care ni-l amintim in constiinta noastra. Ceea ce noi numit “viitor” este o proiectie mentala a imaginatiei noastra intr-un moment viitor care, atunci cand se va intampla se va intampla tot in momentul prezent. Acest lucru inseamna ca provocarea vietii noastre este aceea de a invata sa acceptam si sa traim cu adevarat acest moment in care ne aflam, momentul „acum”. Acesta este singurul tau contact cu viata pe care-l ai, toate deciziile sau toate problemele pe care le poti rezolva le poti acum. Nimeni nu poate interactiona intr-un anumit fel cu trecutul sau cu viitorul deoarece ambele exista in mintea noastra sub forma de ganduri in momentul prezent. Dar ne putem ucide pe noi insine in incercarea disperata de a face acest lucru…
3. Calitatea vietii tale este determinata de modul in care interactionezi cu momentul prezent indiferent de forma in care se manifesta acesta
Este uimitor cat de tentant este sa incercam sa controlam circumstantele din jurul nostru si sa incercam sa le transforma in situatii care sa ne avantajeze. Cu toate acestea, intalnirea cu o situatie neplacuta si capacitatea de a o accepta si de a fi dispus sa treci peste ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat este o caracteristica a oamenilor intelepti si a celor fericiti. Exista astfel de persoane pe care pare ca nimic nu-i poate atinge. Nu trebuie sa-ti fie frica de adversitate daca faci un pact cu tine insuti de a o accepta si de a rezolva situatia respectiva ori de cate ori apare. Abordarea obisnuita este aceea de a spera ca intr-o buna zi vei acumula destula putere asupra circumstantelor tale astfel incat sa poti obtine ceea ce doresti din ce in ce mai des.
4. Majoritatea vietii tale este imaginara
Fiintele umane au un obicei de a gandi compulsiv incat foarte rar constientizeaza acea voce din mintea lor. Noi nu interactionam cu lumea din jurul nostru, noi interactionam cu propriile noastre credinte, asteptari si interese. Este destul de dificil sa confundam realitatea cu gandurile despre realitate. Asa cum spunea si Mark Twain: “Am trecut prin foarte multe momente dificile in viata mea. Cel mai bun tratament pe care l-am descoperit? Cultivarea atentiei.”
5. Fiintele umane vor cunoaste suferinta la un moment dat
Aceasta nu pare a fi o descoperire foarte eliberatoare. Obisnuiam sa cred ca suferinta implica faptul ca este ceva in neregula cu mine insumi, ca-mi traiesc viata intr-un mod gresit. Suferinta este o parte a umanitatii din noi si este complet normala. Persistentul deranjant zgomot de fundal al vietii pe care foarte multi dintre noi nu-l constientizam deoarece pare o parte atat de obisnuita a vietii noastre alaturi de momentele ocazionale de groaza sunt raspunzatoare pentru evolutia speciei noastre. Acest indemn interior de a scapa de momentul prezent este mecanismul care guvern tot comportamentul nostru. Acest simplu si nemilos mecanism de supravietuire are ca singur scop mentinerea noastra in viata. Aceasta realizare este eliberatoare deoarece putem intelege cateva lucruri. Existenta suferintei nu presupune ca ceva este in neregula cu mine. Mingea este in terenul meu, astfel incat gradul in care aleg sa sufar este lasat la latitudinea mea. Toate problemele au aceeasi cauza si aceeasi solutie.
6. Emotiile sunt cele care distorsioneaza realitatea
Aceasta descoperirea a schimbat radical modul in care imi inteleg acum propriile emotii. Obisnuiam sa cred ca emotiile mele sunt indicatorii corecti ai situatiei mele de viata, sau daca sunt sau nu pe drumul cel bun. Starile tale emotionale trecatoare nu pot reprezenta o modalitate prin care iti poti masura stima de sine sau pozitia in care te afli in acest moment, dar putem invata foarte multe ascultandu-ne emotiile. Acesta este un alt mecanism de supravietuire care are efecte adverse.
7. Toti oamenii opereaza din doua mari motive: pentru a-si indeplini dorintele si pentru a scapa de suferinta lor
Realizand acest lucru mi-a permis sa inteleg motivul pentru care oamenii se ranesc unii pe ceilalti atat de rau. Indiferent de modul in care actioneaza celelalte persoane din jurul nostru, trebuie sa intelegem ca acestea actioneaza in cel mai potrivit mod de care sunt capabili in acel moment, pentru a-si indeplini o dorinta sau pentru a-si alina suferinta. Majoritatea comportamentelor distructive sunt inconstiente.
8. Credintele tale nu reprezinta un motiv de mandrie
A crede in ceva nu reprezinta o realizare de care putem sa fim mandri. Este foarte usor sa ai anumite credinte. Cu cat acestea sunt mai puternice, cu atat mai inchisi suntem in fata procesului de dezvoltare iar, intensitatea cu care vom rezista acestui proces va fi una in concordanta cu puterea in care credem in aceste credinte. De indata ce esti mandru de o credinta personala, de indata ce simti ca adauga ceva in plus sentimentului de sine, aceasta credinta face parte din ego-ul tau. Acolo unde exista o credinta, o convingere, o generalizare in care crezi cu tarie, usa este inchisa.
9. Obiectivitatea este subiectiva
Viata este o experienta subiectiva de care nu putem sa scapam. Fiecare experienta pe care o traiesc este interpretata prin propriul meu punct de vedere. Nu pot exista evaluari externe legate de experienta mea directa. De aceea este necesar sa avem incredere in propriul nostru punct de vedere deoarece nimeni altcineva nu preveste lucrurile din acelasi punct de vedere. Fiecare punct de vedere este unic.
Sursa: expandedconsciousness.com