Puterea iertarii – Cateva sfaturi importante care te vor ajuta sa ierti mai usor

1973

Despre puterea iertarii s-a discutat foarte mult in ultimul timp, dar cati dintre noi intelegem cu adevarat puterea pe care o detine iertarea autentica? Am citit ca, daca ii vom ierta pe ceilalti si pe noi insine vom deveni oameni mai buni, dar ce inseamna cu adevarat asta? Poti sa-l ierti pe cel care te-a ranit acum cateva saptamani, doar pana in momentul in care va aflati in acelasi loc, moment in care prin mintea ta trec ganduri de razbunare. Iti poti ierta parintii pentru problemele din copilarie, dar de indata ce stai de vorba cu tatal tau la telefon va certati asa cum se intampla de obicei. Asa ca, de fapt, ce este iertarea?

Cheia iertarii se afla in inima ta, nu in minte. Cunoasterea rationala a faptului ca parintii tai au facut tot ceea ce au putut pentru a te creste nu sprijina in mod complet procesul de iertare. Din acest motiv, de fiecare data cand vorbesti cu tatal tau continui sa ai aceleasi discutii. In cazul in care l-ai fi iertat cu adevarat, nu ai mai reactiona astfel fata de el. In cazul in care l-ai fi iertat, ai avea sentimente de compasiune fata de visul sau si ai intelege faptul ca el isi exprima doar punctul sau de vedere.

In cazul in ai fi fost eliberat complet de durerea copilariei, de importanta de sine si de nevoia de a avea intotdeauna dreptate, nu i-ai mai considera comportamentul ca fiind ceva personal. In cazul in care nu i-ai mai lua comportamentul in nume personal, nu ai mai fi nervos si nu ar mai fi necesar sa-l pedepsesti comportandu-te ca un copil furios.

Este de datoria noastra sa ne privim pe noi insine cu sinceritate si obiectivitate. Putem spune ca am iertat pe cineva, dar dovada se afla dincolo de afirmatia aceasta superficiala pe care o facem.

In cazul in care ai o reactie emotionala in prezenta cuiva, inima ta iti spune ca nu ai rezolvat inca problemele tale pe care le ai cu persoana respectiva. Cu alte cuvinte, nu ai reusit sa o ierti pe acea persoana pe deplin. Toate acestea ridica o singura intrebare, cum putem ierta? In primul rand, este necesar sa nu ne mai mintim singuri si sa nu ne mai spunem povestile prin intermediul carora incercam sa ne explicam comportamentul.

Nu da vina pe comportamentul celorlalte persoane si asuma-ti responsabilitatea pentru reactiile tale emotionale. In cazul in care i-ai putea ierta pe toti oamenii din viata ta care te-au ranit la un moment dat, nu ai fi atat de reactiv fata de ceilati.

Fa-ti timp pentru a auzi povestea vietii tale pe care ti-o spui tie insuti. Probabil, ar fi util sa-ti scrii povestea unei perioade dificile din viata ta. Citeste ceea ce ai scris. Mentalitatea din spatele cuvintelor este una a unei victime, a unei persoane care a fost dominata de circumstante? Fii obiectiv! Daca cineva ti-ar auzi povestea ti-ar spune ca esti plin de resentimente, razbunator si furios? In cazul in care raspunsul este unul afirmativ, acesta este primul indiciu care iti spune ca priveste lucrurile dintr-un singur punct de vedere.

Dupa ce ai reusit privesti lucrurile dintr-o alta perspectiva, va fi necesar sa te eliberezi de durere, furie si resentimente. In cazul in care esti atasat de durerea si de resentimentele tale, acesta va fi un pas dificil pentru tine. Este necesar sa iei masuri. Aceste masuri implica eliberarea de sentimentele de care ai fost atasat de atata vreme. Exista un confort in ceea ce ne este familiar, chiar daca ne confruntam cu sentimentele de durere si de suferinta.

Atunci cand te-ai detasat in sfarsit de furie, de resentimente si de durerea povestii tale, inima ta va fi usoara ca o pana. Nu numai atat, dar pentru prima data in viata ta de adult vei fi fericit, cu adevarat fericit si viata ta va reflecta aceasta schimbare interioara in moduri pe care nu ti le poti imagina momentan.

Pana la urma, concluzia este ca iertam pentru ca ne iubim pe noi insine atat de mult incat ne dorim sa cunoastem darul libertatii personale. Nu iertam pentru ca cealalta persoana merita sa fie iertata, ci pentru ca nu dorim sa caram in spate o povara pana in ultimele noastre zile de viata. Furia, ura, gelozia vor face din tine o persoana batrana, plina de resentimente si urata, in interior si in exterior. Pana la urma, intrebarea este: cat de mult te iubesti si cat de mult te respecti pe tine insuti? Suficient de mult incat sa-ti oferi darul iertarii? Sper ca da.