SASE metode traditionale Ayurvedice prin care poti sa-ti imbunatatesti „focul digestiv”

1322

Metotele traditionale de vindecare ayurvedice ne invata ca sanatatea si starea de bine a organismului nostru depinde intr-o foarte mare masura de capacitatea de functionare eficienta a sistemului digestiv, capacitatea de a digera alimentele, bauturile si nu in ultimul rand experientele pe  care le traim prin intermediul celor cinci simturi.

“Agni” este un termen de origine sanscrita si se traduce literalmente “focul digestiv”, focul care descompune alimentele si tot ceea ce ingeram din mediul nostru inconjurator. Acest foc asimileaza ceea ce este util si elimina restul.

Atunci cand „agni” sau eficienta aparatului digestiv  este puternica, tesuturile sunt sanatoase, deseurile sunt eliminate eficient si este produsa o subtila esenta denumita “ojas”, termenul sanscrit pentru cuvantul “putere”, esenta interioara vitala. Potrivit traditiei ayurvedice, “oja” reprezinta fundatia claritatii de perceptie, fortei fizice, si a imunitatii. In cazul in care “agni” este slabit in urma unei alimentatii necorespunzatoare, a unei lipse de activitate fizica,  a stresului sau a emotiilor negative, digestia noastra este afectata, organismul nostru fiind lipsit de capacitatea de eliminare a toxinelor. Potrivit traditiilor ayurvedice, acest reziduu toxic, cunoscut sub denumirea de “ama”, reprezinta principala cauza a afectiunior fizice si psihice.

Descoperirea cauzelor profunde ale afectiunilor digestive

Fie ca va confruntati cu lupta impotriva kilogramelor in plus sau cu lupta impotriva disconfortului simptomelor gastro-intestinale, precum balonarea sau indigestia, de multe ori, radacina acestora este reprezentata de slaba functionare a “agni”. Din pacate, medicina clasica nu-si pune intrebarea “Cat de puternic este focul digestiv, “agni”?”. In schimb, medicina clasica este concentrata foarte mult pe aspectul alimentelor pe care le consumam. Astfel, atunci cand un pacient se prezinta la medic, acestuia-i sunt tratate simtomele, nu-i sunt niciodata cauzele afectiunilor. Conceptul ayurvedic “agni” ne permite o mai buna observare a cauzelor afeciunilor digestive si ne poate oferi o metoda prin care ne putem recapata sanatate sistemului digestiv.

Iata sase metode traditionale Ayurvedice prin care iti poti imbunatati digestia:

Medicina Ayurvedica ne recomanda o varietate de tehnici practice care ne pot ajuta sa avem un foc digestiv puternic. Incorporeaza urmatoarele practici in viata de zi cu zi si in consecinta vei putea sa elimini disconfortul digestiv, sa iti imunatatesti functionarea metabolismului si sa lupti mai eficient impotriva kilogramelor in plus.
1. Mediteaza cu regularitate

meditatie

Noi studii intaresc din ce in ce mai mult ipoteza potrivit careia in timpul meditatiei apar modificari genetice. Aceste modificari ajuta organismul in procesul de restabilire a homeostazei si nu in ultimul rand al sistemului digestiv. Pentru cele mai bune rezultate, meditati zilnic 20 de minute.
2. Activitate fizica zilnica

activitate fizica

Este necesar ca in fiecare zi sa-ti faci timp pentru a face o anumita activitate fizica. Un studiu recent al celor de la Institutul “Diabetes Care” a scos la iveala faptul ca o simpla plimbare de 15 minute iti poate ajuta organismul sa treaca mai usor peste cresterea brusca a nivelului de zahar din sange. Aceste scurte plimbari sunt mult mai eficiente in comparatie cu una singura de 45 de minute zilnic, de exemplu.
3. Nu manca prea mult

mananca mami putin

Atunci cand mancam mai mult decat poate gazdui stomacul nostru, astfel mancarea nu poate sa fie digerata corespunzator. De asemenea, datorita productiei de acid in exces suferim apoi de reflux si de indigestie. Medicina traditionala Ayrvedica ne recomanda sa-i lasam stomacului nostru un spatiu gol, aproximativ un sfert din capacitatea stomacului, pentru a digera intr-un mod eficient si complet alimentele consumate.
4. Ceai de Ghimbir

ceai de ghimbir

Acesta este un ceai pe care-l poti consuma pe tot parcursul zilei, chiar si in timpul meselor. Ghimbirul este privit de catre medicina traditionala ayurvedica ca fiind un remediu universal. Acest lucru se datoreaza numeroaselor beneficii pe care le ofera organismulu. Ghimbirul a fost folosit de mai mult de 2000 de ani datorita proprietatilor benefice pe care le ofera aparatului digestiv.

Un stidiu recent publicat in paginile “Jurnalului European de Gastroenterologie si Hepatologie” ne prezinta modul in care ghimbirul stimuleaza digestia prin accelerarea acesteia si prin eliminarea disconfortului resimtit dupa mese. Efectele benefice se datoreaza compusilor fenolici, precum gingerol si shogaol precum si diversilor compusi fenolici pe care acest ceai ii contine.
5. Principala masa este cea de pranz

pranzul

Organismul nostru digera cel mai eficient mancarea in timpul pranzului, perioada zilei in care suntem cel mai activi, acesta fiind totodata momentul in care cea mai mare cantitate de sucuri digestive este produsa. Odata cu venirea serii organismul nostru se pregaste de somn, adica sistemul digestiv nu mai functioneaza la capacitate optima. In cazul in care vom manca foarte mult seara, atunci cand focul digestiv este slab, ne vom simti greoi si umflati si va fi mult mai dificil sa adormim.

6. Elibereaza-te de emotiile negative

emotii negative

Digestia este foarte puternic influentata de emotiile tale. Adesea, atunci cand suntem nervosi avem arsuri la stomac, cand suntem tristi ne pierdem pofta de mancare sau inaintea unui examen important putem avea o senzatie de greata. De aceea este important sa avem grjia din ce in ce mai mare de echilibrul emotional al organismului nostru.

 

 

 

 

Sursa: deepakchopra.com