Stilul de viata al unui geniu vizionar – Nikola Tesla

1423

“Nu cred ca exista vreun fior care poate trece prin inima omului ca acela simtit de un inventator in timp ce vede unele creatii ale creierului desfasurandu-se cu succes. Astfel de emotii fac ca un om sa uite de mancare, somn, prieteni, iubire, totul.” – Nikola Tesla

Geniu, inventator si futurist, Nikola Tesla a trait o viata fascinanta in care a realizat mai multe decat orice alt inventator ar fi putut sa realizeze in doua vieti. Acesta a proiectat si a creat multe inventii inovatoare, multe dintre acestea utilizandu-se in continuare si in ziua de azi, cel mai faimos fiind campul mangnetic rotativ, bobina Tesla, motorul cu curent alternativ si radioul, impreuna cu multe alte idei si concepte pe care nu a avut sansa sa le perfectioneze inainte de moartea sa. El credea ca inventia este aspectul cel mai important pentru dezvoltarea progresiva a omenirii; el a vazut frumusetea transformarii fortelor naturii pentru benefiul si indeplinirea nevoilor umane. In timp ce realizarile sale au fost uluitoare, eficienta si caracterul sistematic al mintii si al stilului sau de viata este minunea care l-a ajutat sa atinga maretia.

Dupa inceperea studiilor la el acasa, mai tarziu, Tesla a urmat scoala Carlstadt din Croatia, unde a excelat in studiile sale. Potentialul sau de geniu a fost realizat pentru prima data atunci cand el a fost capabil sa efectueze calcule integrale in mintea sa, moment in care profesorii sai erau convinsi ca el triseaza, pana in momentul in care le-a dovedit ca poate rezolva ecuatiile de calcul in mintea sa, fara a le face de mana. Nikola a continuat sa studieze la Scoala Politehnica Graz, Austria, unde a continuat sa uimeasca. Devotamentul si etica sa au continuat sa socheze atat de mult, incat multi oameni din jurul sau s-au temut pentru sanatatea si bunastarea lui. Cu toate acestea, Tesla a sustinut ca pentru el, munca nu parea a fi deloc munca, asa cum o considerau restul oamenilor. El a spus ca era ca si cum gandurile sale inventive apareau institnctiv, iar abilitatile sale matematice si inginerice erau natura sa. Performanta si precizia sa atunci cand rezolva probleme si cand se afla implicat in intelegerea conceptelor era atat de sistematica si in mod corespunzator executata incat el parea robotizat uneori, lasandu-si chiar si profesorii fara cuvinte.

1

Desi Nikola a avut ganduri inventive inca de cand era adolescent, acesta nu s-a privit pe sine ca fiind un inventator decat in perioada tineretii sale. Datorita influentei tatalui sau, Nikola a cezut ca ii este destinat sa fie preot sau scriitor. Cu toate acestea, prin intermediul studiilor si interesului muncii mamei sale, acesta a reusit sa-si inteleaga scopul cu adevarat. Astfel, Nikola a inteles ca nimeni nu stie cu adevarat care ii este menirea in viata decat in momentul in care se confrunta cu oportunitatile prezentate. El era de parere ca ambitiile noastre timpurii, desi imaginative si nedisciplinate, sunt o parte esentiala a procesului de invatare si in cautarea sensului vietii.

In cele din urma, Nikola a calatorit in Statele Unite ale Americii, o calatorie la care visa de ceva vreme. La scurt timp dupa ce a ajuns in S.U.A. a inceput sa lucreze impreuna cu Thomas Edison. Prietenia si colaborarea dintre cei doi a avut o durata scurta, din cauza dezacordurilor intelectuale si a neintelegerilor. Cu ajutorul unor investitori, a fondat “Tesla Arc Light Co.”, moment in care faima sa a inceput sa infloreasca cu adevarat. Rapiditatea cu care a fost capabil sa conceptualizeze si sa creeze idei noi, revolutionare, a fost si continua sa fie de neegalat. Stilul de viata care l-a insotit in aceasta perioada ambitioasa si productiva din viata sa este cu adevarat intrigant:

Dieta

Obiceiurile sale de zi cu zi pot parea a fi ciudate pentru multi, dar sunt atribuite cresterii productivitatii sale intr-o foarte mare masura. Nikola a urmat o dieta simpla. Dieta sa era axata in principal pe legume (inclusiv ceapa, spanac, telina, morcovi, salata verde si cartofi ocazional), cereale si lapte. Albusurile de ou erau principala sursa de proteine a dietei sale, avand in vedere ca Nikola nu consuma carne. Nu fuma, nu bea ceai si nici alte stimulente, dar a avut o afinitate pentru Wisky inainte ca aceasta bautura sa devina ilegala.

“Alcoolul este elixirul vietii, dar cand aceasta tara a adoptat Legea Interzicerii am simtit ca este datoria mea ca american patriot sa nu mai beau wisky. Nu m-am atins wisky de atunci.”, spunea Nikola Tesla la varsta de 80 de ani.

Somnul

Din perspectiva celorlalti, Tesla lucra mult prea mult si isi petrecea mult prea mult timp gandind, mai degraba decat sa se relaxeze si sa-si traiasca viata. Nikola a pretins ca obisnuia sa doarma aproximativ 2 ore zilnic. Prezentand semne clasice de creativitate maniacala, opera sa era intrerupta doar de etape scurte de somn de recuperare sau de etape lungi. Somnul polifazic este un sistem de somn care presupune etape de somn de 15-20 de minute, pentru fiecare patru ore de stat treaz. In cazul in care Tesla sustine ca dormea 2 ore zilnic, putem presupune ca, probabil, a incercat si aceasta metoda.

“Eu dorm aproximativ o ora sau o ora si jumatate noaptea si cred ca este indeajuns pentru orice om. Cand eram tanar dormeam mai mult, dar cei in varsta nu au nevoie de atat de mult somn. Sunt atat de multe lucruri de facut si nu vreau sa-mi petrec timpul dormind inutil. In familia mea majoritatea au dormit putin. Timpul petrecut dormind este timp pierdut, tot timpul am simtit asta.” – Nikola Tesla.

Singuratatea si natura

Tesla, de asemenea, obisnuia sa faca plimbari destul de dese prin natura in timpul carora se gandea la modalitatile de a avansa din punct de vedere creativ si a creditat multe dintre descoperirile sale acestor plimbari. Crezand in singuratate, in timp ce crea si lucra, el a fost un pic retras. Nikola a spus odata ca “Mintea este mai clara si mai agila in izolare si in singuratate neintrerupta. Nu ai nevoie de un laborator urias in care sa gandesti. Originalitatea prospera in izolare, fara influentele exterioare care paralizeaza mintea creativa. Stai singur, acesta este secretul inventiilor; stai singur, atunci se nasc ideile.”

Potrivit legendei, Nikola s-a nascut in timpul unei furtuni cu fulgere puternice in noaptea de 9 iulie 1856. In timpul nasterii sale, moasa le-a spus parintilor ca acesta este un semn rau si ca cel mic este condamnat sa fie un copil al intunericului, moment in care mama sa a raspuns “Nu. El va fi un copil al luminii.”. Indeplinind profetia facuta de mama sa in noaptea nasterii sale, Tesla a trait o viata in numele altruismului, dedicata in intregime imbunatatirii lumii si vietilor noastre. Daca Tesla ar fi avut la dispozitie mai mult timp sa-si duca la indeplinire inventiile, cine stie ce ar fi putut fi capabil sa realizeze. Realizarile sale vor fi intotdeauna o parte esentiala a istoriei si va ramane intoteauna in amintirea noastra ca “geniul care a aprins lumea”.