Tehnici secrete orientale de tratament: Daoismul si mentinerea sanatatii

1641

Zimbetul – cea mai puternica energie

In daoism, emotiile negative sunt privite ca energie de calitate inferioara. Foarte multi oameni isi duc viata enervandu-se, maniandu-se, pe cazand prada depresiei, traiesc controlati de teama, neliniste si alte tipuri de energie negativa. Aceste energii sint cauze ale unor boli cronice si acestea elimina din organism energia vitala intr-un mod nevazut.

Zimbetul Interior este zimbetul sincer al tuturor partilor corpului, incluzind aici toate organele, glandele si muschii si chiar sistemul nervos. El prelucreaza energia pozitiva care poate vindeca, energie care o data cu trecerea timpului se transforma in energie de calitate superioara.

Zimbetul sincer contine energia dragostei care are forta de a tamadui. Amintiti-va numai perioadele in care erati tulburati sau bolnavi fizic si cineva, poate chiar un necunoscut, v-a zimbit sincer si pe neasteptate v-ati simtit mai bine.

In China Antica a Maestrului Dao a fost descoperita puterea energiei zimbetului. Daoistii practicau Zimbetul Interior in eul lor propriu. Acesta inlocuia energia Ti si forma curentul Ti de calitate superioara, prin aceasta dobindindu-se sanatatea, fericirea si longevitatea. Zimbetul catre sine este asemanator desfatarii in dragoste, iar dragostea poate resili fortele pierdute si poate ajuta la intinerire.

Zimbetul Interior isi indreapta energia catre organele si glandele care ne sint necesare pentru a supravietui. Este o ironie ca, desi acordam o atentie deosebita aspectului nostru exterior, foarte putini dintre noi stiu cum arata organele si glandele noastre interne, unde se gasesc acestea si care sunt functiile lor. Mai mult decat atat, noi sintem insensibili la avertismentele subtile pe care ele ni le trimit atunci cand nu avem o atitudine corespunzatoare fata de ele, atunci cand avem o dieta necorespunzatoare si ducem un mod de viata nesanatos. Noi semanam cu un conducator care niciodata nu acorda atentie subordonatilor sai si se mira foare mult cand se intampla ceva.

Daca reusim sa ne cunoastem organele si glandele, vom incepe sa intelegem ce fac ele, vom invata sa le ascultam semnalele, iar ele ne vor da in acelasi timp o stare de liniste si de putere.

Neutralizarea stresului se face prin zimbet

Zimbetul Interior este foarte eficient pentru neutralizarea actiunii stresului. In societatea noastra contemporana se cheltuiesc foarte multi bani pentru a se gasi un mijloc de inlaturare a stresului. Adesea, mijloacele gasite nu fac decat sa elimine partial sau doar pentru un timp factorul de stres.

Zimbetul Interior este strans legat de timus si creste activitatea functionala a acestei glande. In sistemul daoismului, timusul este un rezervor al luminii, dragostei si al fortei vitale de energie.

Atunci cand ne aflam sub influenta unui stres de natura emotionala, glanda de la baza gatului, timusul, este afectata prima. Doctorul John Daimop-Da a facut un studiu si a aratat ca timusul are un rol de reglare, conduce fluxul de energie vitala si tamaduitoare a corpului.

Mack-Ferlan Burner, laureat al Premiului Nobel din Australia, a formulat o teorie a cancerului in care a facut presupunerea ca dezvoltarea activitatii functionale a timusului poate conduce la posibilitatea de a evita cancerul.

Una dintre celulele care se formeaza in timus este celula T. Functia acesteia consta in gasirea celulelor anormale si lichidarea acestora. Daca celulele T nu sunt activate de hormonul timusului, celulele anormale pot continua sa se inmulteasca si sa se transforme intr-o forma clinica de cancer. Ca urmare, timusul are un rol important in prevenirea cancerului in perioada adulta.

Ochii – un factor important in practica daoista

Legendele daoismului spun ca atunci cand radem organele noastre elibereaza niste emanatii care hranesc tot corpul. Atunci cind sintem agitati, ne temem sau ne aflam intr-o stare de stres, acestea formeaza niste emanatii daunatoare care blocheaza canalele energetice, patrund in organe, provocind pierderea poftei de mancare, indigestia, cresterea tensiunii arteriale, insomnia si alte consecinte negative.

Zambind, le permitem organelor noastre sa creasca, sa actioneze in acest fel mult mai eficient. Ca urmare, ficatul, de exemplu, are mai mult loc pentru a depozita substante nutritive si pentru a le elimina pe cele daunatoare.

Practica Zimbetului Interior trebuie inceputa cu ochii. Ei trebuie pusi in legatura cu sistemul nervos vegetativ care regleaza functia organelor si a glandelor. Ochii primesc la inceput semnalele emotionale si adesea obliga organele si glandele sa grabeasca reactia la stres sau pericol si sa se relaxeze atunci cand situatia critica a trecut.

La modul ideal, ochii mentin linistea si nivelul echilibrat al reactiei de raspuns. De aceea, relaxindu-va ochii, puteti sa va relaxati tot corpul si sa eliberati in acest fel energia necesara actiunii.

Atunci cind va gasiti intr-o situatie de stres sau treceti printr-un moment de agitatie sau de teama, activitatea organelor se blocheaza, iar capacitatea de munca scade. Se pierde in zadar o cantitate mare de energie, obositi, cu alte cuvinte va pierdeti vitalitatea. Va este foarte greu sa invatati, sa aveti idei noi. In sistemul Dao se considera ca organele noastre, sentimentele si partile corpului sunt antrenate in procesul studiului.

Atunci cand le zambiti organelor si glandelor, siliti cu ele o legatura si puteti intra foarte usor in contact cu ele.

Atunci cand va gasiti intr-o stare de stres sau de teama, toate organele si simturile se blocheaza. De exemplu, atunci cand nu iubiti pe cineva, corpul dumneavoastra nu poate sa accepte acea persoana si nu poate sa ia in considerare experienta si ideile ei.

Izvoarele principale ale energiei auzului

Izvoarele principale ale energiei auditive sunt rinichii si vezica urinara. Atunci cand rinichii functioneaza normal, sunteti mult mai atenti si invatati mult mai usor. Activitatea rinichilor este legata de activitatea urechilor. Senzatia auditiva este necesara in procesul invatarii. Atunci cind rinichii sint sanatosi, acuitatea auditiva creste, ceea ce usureaza procesul de invatare.

Vezica urinara ajuta la indepartarea lichidelor toxice, ceea ce contribuie la purificarea sangelui. Daca vezica urinara sufera, este tulburata si functionarea rinichilor.

Izvoarele principale ale energiei vorbirii

Izvoarele principale ale energiei vorbirii sunt inima si intestinul subtire. Inima da starea sufleteasca necesara pentru invatare si este un rezervor al bucuriei. Fara o dorinta aprinsa de a invata, procesul studiului ar fi foarte complicat. Secretul invatarii consta in bucurie, multumire si desfatare. Atunci cind acesti factori sint prezenti, corpul dumneavoastra va primi ceea ce invatati. In afara de aceasta, inima este si locul respectului si al cinstei. Atunci cand sunteti respectati, inima va este deschisa.

Limba este legata de inima, iar atunci cand aceasta legatura exista si lucreaza, puteti incepe sa primiti si sa va programati mintea cate putin insusindu-va ceea ce ati invatat.

Intestinul subtire va ajuta in studiu. Atunci cind aveti probleme cu intestinul subtire, pot fi tulburate functiile cardiace.

Izvoarele principale ale energiei vizuale

Izvoarele principale ale energiei vizuale sunt ficatul si vezica biliara. Atunci cand ficatul se afla intr-o stare de functionare buna, sunteti mai perseverent, mai hotarat si intrati mai profund in ceea ce invatati. Ochii sunt o trecere catre ficat. Cand ficatul este slab sau bolnav sau atunci cand va aflati intr-o stare de stres sau tensiune, nu sunteti capabili sa luati hotarari, vederea dumneavoastra este mai slaba, ceea ce ingreuneaza analiza pentru creier a ceea ce vedeti si percepeti.

O ca biliara sanatoasa va ajuta sa luati mai usor hotaririle

Izvoarele principale ale energiei insusirii a ceea ce invatam sunt splina si stomacul. Splina da senzatia foarte buna de inglobare. Ea este unita cu gura si atrage energia vorbirii, a glasului in intelegerea a ceea ce invatati.

Stomacul este legat de splina. Cand stomaculeste sanatos, puteti fi mult mai receptivi fata de idei si metode noi.

Izvoarele principale ale energiei olfactive si tactile

Izvoarele principale ale energiei olfactive si tactile sunt plamanii si intestinul gros. Plamanii sunt strans legati de impulsurile pozitive, iar nasul si pielea sunt niste treceri catre acestea. Aceste impulsuri sunt antrenate de senzatia de miscare, de sensibilitatea cutanata si de simtul tactil, iar stimularea acestora creste perceptia asupra mediului inconjurator, marind capacitatea de invatare.

Intestinul gros este antrenat in purificarea organismului, ceea ce va face sa fiti mai deschisi din punct de vedere fizic si mintal. Atunci cand suferiti de constipatie, sunteti inchisi, nu percepeti ideile noi si nu vreti sa schimbati nimic.

Energia glandelor suprarenale va ofera dorinta de a invata

Glandele suprarenale va dau energie vitala si a caldurii sau energia Yang. Aceasta va ofera dorinta de a invata. Fara energie vitala veti simti lene, somnolenta si absenta totala a inclinatiei catre studiu.

Glanda tiroida contribuie la energia exprimarii. Aceasta va ajuta sa cresteti capacitatea de exprimare a ideilor si a experientei pentru ca toate sentimentele sa poata fi atrase in procesul de invatare.

Organele sexuale sunt locul pastrarii energiei creatoare. Atunci cand aveti o cantitate insuficienta de energie sexuala, aveti rezultate nu foarte bune, folositi metode vechi, lipsite de eficienta. Cand veti invata cum sa zambiti si sa cresteti energia sexuala, veti dobandi energia necesara pentru a rezolva problemele din viata de zi cu zi.

Coloana vertebrala este locul controlului si centrul comunicarii. Stiind cum sa trimiteti Zimbetul in coloana vertebrala si cum sa o relaxati, veti creste puterea de comunicare: veti descoperi cum sa comunicati ceea ce ati invatat prin intermediul coloanei vertebrale catre organe, pentru ca ele sa primeasca un nou mijloc, mult mai eficient pentru functionarea in sistemul dumneavoastra. Coloana vertebrala stie de asemenea cum sa regleze activitatea in reteaua energetica.

Indrumar pentru superinvatare

a) Zimbetul permanent in timpul studiului; zimbetul trebuie indreptat catre partile si organele corpului care nu sint deschise catre nou. Daca inima nu doreste sa perceapa si sa fie dechisa, zimbetul adresat ei da senzatia de bucurie si de multumire in studiu. Daca ficatul a obosit din cauza unei tensiuni putin cam mari, care limiteaza vederea, zimbetul adresat lui va imbunatati starea.

b) Permiteti-le mainilor, picioarelor, capului, pieptului, ochilor, nasului, gurii, urechilor, limbii sa fie antrenate in mod activ in procesul de invatare. Priviti in interiorul dumneavoastra si straduiti-va sa intelegeti, folositi-va mainile, ochii, urechile si toate celelalte organe si permiteti-le lor sa fie in contact cu tot ceea vreti sa invatati.

c) Zimbiti simturilor dumneavoastra, permiteti-le sa fie deschise si sa simta lumina si bucuria invatarii, sa fie antrenate in procesul invatarii. Incepeti cu vederea, apoi treceti la auz, la miros, miscare si gust. Imaginati-va sau propuneti-va ca va pregatiti sa va invatati vazul cum trebuie sa vada, auzul – cum sa auda, mirosul – cum sa miroasa etc.

d) Folositi metaforele in viata dumneavoastra de zi cu zi: de exemplu – sinteti un gradinar care comunica cu florile; sunteti un iubitor de animale, iar ceea ce invatati sunt animalele si calitatile lor.

e) Imaginati-va in intregime in procesul studiului. Verificati-va tot sistemul – sentimentele, organele, mainile, palmele etc. Zambiti-le, spuneti-le ca le iubiti si ca vreti sa va folositi de ele.

Cresterea fortelor proprii prin intermediul Zimbetului Interior

Zimbetul este cea mai puternica energie a puterii personale. Zimbetul sincer aduce un plus de putere organelor de simt, mai ales ochilor care sint legati de toate organele corpului.

Imaginati-va ca aveti 63 de trilioane de celule. Fiecare celula prelucreaza o cantitate nesemnificativa de energie. Dar inmultita cu 63 de trilioane, energia devine uriasa.

Atunci cand sunteti relaxati si linistiti, zimbiti, si astfel veti putea sa va mentineti energia la un nivel ridicat si veti fi intotdeauna pregatiti sa actionati.

Atunci cand nivelul energiei dumneavoastra creste, aveti mai multa energie pentru perfectionarea maiestriei proprii, aveti posibilitatea de a actiona mai bine, stiti mai bine ce doriti si cum sa obtineti acest lucru.

Nu uitati sa zimbiti intotdeauna sincer cu ochii si sa va umpleti inima de dragoste. Aceasta este profilaxia tuturor bolilor.

Atunci cand sinteti suparati, maniosi, obositi, cind plangeti sau cand sunteti nervosi, organele dumneavoastra secreta otrava, dar daca sunteti fericiti si zimbiti, ele vor transforma aceste substante in lichide hranitoare.

Omul contemporan traieste o viata foarte agitata. Pentru foarte multi dintre noi a devenit o obisnuinta sa ne incheiem ziua cu tensiune musculara si cu durerea de cap. Este straniu poate, dar in acest caz nu trebuie sa faceti nimic. Trebuie numai sa stiti ca atunci cand apare o situatie complicata sa nu ii permiteti sa va acapareze. Trebuie sa zambiti. Datorita acestei actiuni simple, lumea se va schimba, iar ceea ce o sa va para a fi o mare neplacere se va dovedi a nu fi chiar asa.

La inceput poate fi destul de greu sa va analizati rezultatele Zimbetului Interior, insa cu timpul veti reusi sa zambiti mai des si veti vedea ca zimbetul va deveni o parte de neinlaturat din viata dumneavoastra.

Temeti-va mai putin si actionati mai mult

Orice ati face, zambiti, relaxati-va si umpleti-va inima cu iubire, permiteti valurilor de iubire sa va inunde corpul.

Vorbiti mai putin, analizati totdeauna cu atentie ceea ce spuneti si cum spuneti. Cuvintul spus la momentul oportun este cel mai pretios, pentru ca tacerea nu pastreaza energia Ti.

Temeti-va mai putin si actionati mai mult! Ginditi-va mai putin la viitor si la trecut, pentru ca ele va dau prilej de neliniste, iar nelinistea naste stresul.

Tehnicile daoisului includ in ele si dezvoltarea puterii creatoare si mintale. Dupa atingerea acelui nivel in care nu va vor mai nelinistii ambitiile personale, cind veti uita de sine si va veti dezvolta inima, veti obtine mijloacele pentru a scapa de boli. Atunci cind sinteti bolnavi si meditati, nu va ginditi ca faceti acest lucru pentru a va vindeca de boala. Concentrati-va pur si simplu asupra indeplinirii exercitiului, iar restul va veni de la sine!

Fata de capul dumneavoastra este necesar sa  aveti o atitudine plina de respect. Considerati-l adapostul lui Dumnezeu si al mintii, adapostul sufletului!

Evitati acumularea unei cantitati prea mari de energie in cap, pentru ca din aceasta cauza puteti simti un oarecare disconfort sau chiar va puteti imbolnavi (va poate creste tensiunea arteriala). Conducind energia catre talpi puteti scadea tensiunea, prevenind un acces de inima.

In gat se gasesc foarte multe vase sanguine si foarte multi nervi care constituie o parte foarte importanta a corpului dumneavoastra. De aceea, aveti foarte multa grija, tineti-va gatul la caldura si pentru a nu fi tensionat, zambiti-i!

Straduiti-va sa nu va folositi de sentimentele dumneavoastra foarte intens! Daca organele de simt lucreaza prea tensionate poate aparea boala.

Cumpatarea – cuvintul de ordine in viata

Nu mancati in exces pentru a nu trebui ca dupa masa sa va intindeti in pat, pentru ca acest lucru va scurteaza viata. Ridicati-va de la masa dupa ce v-ati saturat si faceti o plimbare usoara; niciodata nu mancati inainte de culcare.

Mincati putin, dar des. In acest fel veti avea o digestie buna si nu veti supraincarca cele cinci organe importante. La masa, mancati mai intii felurile fierbinti, dupa aceea pe cele caldute; daca nu aveti nimic rece, beti citeva pahare cu apa. Primavara consumati mancaruri condimentate, vara – acre, toamna – amare si iarna – sarate. Daca ati mincat putin cam mult, nu beti multa apa si nu o inghititi foarte repede.

Mersul pe jos pentru prea mult timp dauneaza ligamentelor; statul jos prea mult timp nu este bun pentru muschi; statul in picioare prea mult timp dauneaza oaselor; statul culcat prea mult timp dauneaza energiei vitale; meditatia prea lunga dauneaza sangelui.

Mania, tristetea si melancolia sunt daunatoare, ca si bucuria sau multumirea prea puternice. A suferi este daunator, a fi emotionat este daunator, de aceea trebuie sa fiti cumpatati in tot ceea ce faceti.

Cu cit bucuria este mai mare, cu atit este mai mare energia Ti.

Cind sinteti bolnavi nu stati cu capul catre nord. Daca imediat dupa ce v-ati trezit vorbiti foarte mult, veti pierde foarte multa energie vitala.

Anotimpurile si sanatatea

Iarna straduiti-va ca picioarelor sa le fie cald, iar capului rece! Primavara si toamna permiteti-le si capului, si picioarelor sa aiba senzatia de rece! Daca sinteti bolnavi si transpirati, nu beti apa rece pentru ca acest lucru va tulbura inima si stomacul!

Primavara si vara culcati-va cu capul la rasarit, iar toamna si iarna – la apus!

Dormiti pe o parte, indoindu-va picioarele de la genunchi. In acest fel va creste rezerva de energie vitala.

Vara si toamna mergeti devreme la culcare si treziti-va devreme, iarna culcati-va devreme si treziti-va tarziu, iar primavara mergeti la culcare cind inca este lumina si treziti-va devreme!

Sursa