ZECE filme de exceptie inspirate de curentul filosofic al existentialismului

1594

Industria cinematografiei este cu adevarat o arta. Aceasta a jucat un rol foarte important in portretizarea si impartasirea povestilor omenirii. Aceata arta a adoptat mai multe teme, prin care una dintre acestea este existentialismul.

Existentialismul a reprezentat o zona de curiozitate incepand cu mijlocul secolului XX. Aceasta tema a fost din plin abordata in acea perioada de pictori, artisti, scriitori si regizori. Cu toate acestea, radacinile existentialismului pot fi descoperite inca din secolul al XIX-lea, perioada in care Soren Kierkegaard si Friedrich Nietzsche au inceput sa exploreze semnificatia si valoarea vietii umane in acele perioade apasate profund de o continua schimbare.

La sfarsitul anilor 1950, cineastii francezi, inspirati de curentul filosofic al existentialismului au produs filme care au facut lumina in cautarea in care se afla fiecare dintre noi, cautarea sensului profund al vietii. Destul de rapid, cinematografia existentialista a devenit un nou gen de film, iar regizorii au inceput sa se afunde in elucidarea adevaratului scop pentru care ne afla pe Pamant.

Iata o lista de 10 filme, din zona filosofiei existentialismului, filme ce ne pot oferi o mult mai mare perspectiva asupra vietii:

1. The Seventh Seal (1957)

5

Firul discutiilor din acest film se afla intr-o stransa legatura cu conceptul filosofic de idealism, cu credinta umana si cu intelegerea din spatele iluminarii spirituale. Din punct de vedere filosofic, acest film este unul genial, care, folosindu-se de doua povesti interconectate si de analogii foarte puternice, prezinta incertitudinile vietii. Intr-un anumit fel distruge conceptul de sentimente religioase si incearca sa ne faca sa intelegem ca, in cele din urma, noi suntem cei care ar trebui sa oferim un sens vietii noastre.

“Vreau cunostinte! Nu credinta, nu presupuneri, cunostinte.  Vreau ca Dumnezeu sa-mi intinda mana, sa-si arate fata si sa-mi vorbeasca” – The Seventh Seal

2. The Passenger (1975)

3

Opera a lui Michelangelo Antonioni, “The Passenger” reprezinta o adevarata provocare la gandire care patrunde profund in teoria trecutului si a prezentului in contextul identitatii si a evadarii. Povestea imbratiseaza ironia vietii si o expune intr-o lumina pozitiva.

Acest film ne prezinta calatoria unui anumit om numit David Locke, care doreste cu orice pret libertatea, aflandu-se insa in anumite circumstante ironice. Filmul face lumina in ceea ce priveste “angoasa existentiala”.

3. The Truman Show (1998)

6

“The Truman Show” face o diferenta tulburatoare intre iluzie si realitate. Nimic nu poate fi mai periculos pentru un om ca increderea in propria lui ignoranta si in propriile sale greseli. Protagonistul – Jim Carrey – ne ia alaturi de el in calatoria sa plina de scepticism si ne forteaza sa ne gandim si sa putem sub semnul intrebarii propriile noastre convingeri formate de societatea in care traim. Pana la sfarsitul filmului, sinele tau va fi supus unei introspectii filosofice.

4. Modern Times (1936)

4

“Modern Times” de Charles Chaplin reprezinta o critica influenta a structurilor sociale si a diviziunilor claselor sociale din societatea in care traim. Filmul este inspirat din filosofia lui Nietzsche – viata buna vs. viata rea – si afiseaza cum structurile sociale si statutul social au devenit paramentrii prin care cineva isi poate masura calitatea vietii. In mod evident, criza existentiala care exista in creierul tau nu este o simpla criza existentiala si nu a ajuns in mintea ta in mod intamplator.

5. Ikiru (1952)

2

Ikiru este un film care prezinta povestea unui birocrat care se lupta cu acceptarea propriei sale morti iminente.  Acesta are mai putin de un an de trait si prin intriospectie, el isi da seama de existenta sa lumeasca, acolo unde nu a reusit sa traiasca niciodata asa cum si-ar fi dorit. Intr-un final, acesta decide sa faca ceva util inainte de a i se termina viata. Filmul este o calatorie a argumentelor intre aspectul filosofic si cel practic, argumente cu care fiecare dintre noi avem de-a face.

6. Winter Light (1963)

9

“Winter Light” ne prezinta povestea unui pastor care se afla intr-o stare de disperare datorita crizei existentiale si religioase prin care trece. Acesta nu poate intelege lumea din jurul sau si se afla intr-o lupta cu propria sa credinta. O experienta dureroasa, dar o lectie extraordinara.

7. Lord of the Flies (1963)

8

“Lord of the Flies” reflecta filosofia asupra vietii in care cred Locke si Hobbes. De foarte multe ori, fiecare dintre noi, in viata ne gasim in fata alegerilor dintre bine si rau. Filmul ofera o perspectiva interesanta in intelegerea naturii inerente a umanitatii folosindu-se de un simbolism influent.

8. Wings of Desire (1987)

7

“Wings of desire” este o reprezentare extraordinara a ceea ce este nevoie pentru a fi o fiinta umana cu adevarat. Un inger coboara pe Pamant si exploreaza existenta umana. Ingerul este captivat de iubirea umana reala si doreste sa traiasca aceasi experienta.

9. Slacker (1991)

1

“Slaker” este un film cu adevarat interesant care exploreaza filosofia existentiala si circulatia efemera a ideilor in societate. Ne prezinta modul de viata al mintii hiperactive intr-un stil de viata pasiv care urmeaza dileme existentiale.

10. Waking Life (2001)

01

Acelasi regizor al filmului “Slaker”,  Rickard Linklater a lansat zece ani mai tarziu “Waking Life”. Filmul este considerat a fi o continuare a filmului “Slaker”. Tema filmului este visul, visul lucid si realitatea mistica. “Waking Life” ne ofera o perspectiva interesanta asupra existentei umane.