0 Shares 646 Views

Cele 20 de lucruri uimitoare despre creierul uman

Emanoil Hociota Aug 17, 2015
0 647

Creierul uman este un adevarat miracol al naturii si al evolutiei si chiar si cei care se ocupa cu intelingeta artificala sau cercetatorii din domeniul neurostiintei se afla inca in imposibilitatea de a-l explora pe deplin. Acestia recunosc ca va fi nevoie de mult mai mult timp pentru a fi complet familiarizati cu functiile creierului.

Iata care sunt cele 20 de lucruri uimitoare despre creierul uman:

#1. Desi reprezinta doar 2% din greutatea totala a corpului, creierul foloseste circa 20% din ogixenul din sange si aproximativ 25% din glucoza care circula in fluxul sanguin.

#2. Creierul are aproximativ 100 de miliarde de neuroni, dar acestia alcatuiesc numai 10% din creier. Aproximativ 75% din creier este apa.

#3. Creierul tau este capabil sa aiba mai multe idei decat exista atomi in intreg universul.

#4. Creierul produce suficienta electricitate pentru a aprinde un bec.

#5. Creierul unui adult cantareste intre 1.3 si 1.4 kg. Intre dimensiunea si greutatea creierului si inteligenta nu exista nici macar o singura legatura.

#6. In cazul in care fluxul sanguin la creier este intrerupt, constiinta este pierduta timp de 8 pana la 10 secunde, iar fara oxigen putem supravietui timp de 4 pana la 6 minute.

  Test psiho-emotional: Care dintre cei 20 de omuleti crezi ca te reprezinta?

#7. Creierul unui copil nou-nascut se dubleaza in dimensiune in doar un an.

#8. Studiile arata ca 50-70% din bolile fizice pentru care mergem la medic sunt cauzate doar de creierul nostru si de nimic altceva.

#9. Cand ai o durere de cap, nu creierul este cel care te doare, pentru ca acest organ nu are receptori pentru durere si nu poate simti durerea.

#10. Creierul este cel mai activ in timpul somnului. Persoanele cu un IQ mai mare viseaza mai mult si s-a dovedit ca persoanele care trag un pui de somn dupa-amiaza au o cantitate mai mare de energie si o putere mai mare de concentrare.

#11. Multe studii arata ca un creier , in lipsa unor probleme reale, poate crea amintiri false care nu au avut loc de fapt.

#12. Rasul activeaza cinci parti diferite ale creierului.

#13. Partea stanga a creierului controleaza partea dreapta a corpului si partea dreapta a creierului controleaza partea stanga a corpului.

#14. Daca este sanatos, creierul tau nu isi pierde capacitatea de a invata niciodata.

#15. Studiile arata ca hipocampusul, partea creierului responsabila pentru orientarea vizuala, este mult mai mare in randul soferilor de taxi londonezi in comparatie cu cea a celorlalti oameni obisnuiti. Acest lucru se datoreaza faptului ca soferii de taxi din Londra petrec multi ani invatand fiecare strada din oras inainte de obtinerea licentei.

  Iata ce efecte poate avea suprimarea emotiilor asupra corpului tau

#16. La nivelul creierului exista un tip de neuroni numiti “neuroni oglinda”, deoarece acestia pur si simplu copiaza activitatile din jurul nostru. Tocmai din cauza lor cascam atunci cand altcineva casca in apropierea noastra.

#17. Drogurile, cum ar fi cocaina activeaza centrul de placere din creier, eliberand dopamina si astfel te fac sa fii fericit pentru o scurta perioada de timp.

#18. De fiecare data cand iti aduci aminte ceva sau cand ai un gand nou, creierul tau creeaza o noua conexiune intre neuroni.

#19. Creierul unui elefant este cel mai mare, dar ocupa doar 0.15% din greutatea totala a corpului unui elefant, in timp ce la om ocupa 2% din greutatea totala. Prin urmare, creierul uman este cel mai mare.

#20. Numeroase cercetari arata ca cititul cu voce tare sau conversatiile frecvente contribuie la dezvoltarea creierului.

You may be interested

Esti mai destept decat inaintasii tai sau nu? Testul marelui fizician Albert Einstein de acum 100 de ani iti poate dezvalui raspunsul?
Divertisment
0 shares37 views

Esti mai destept decat inaintasii tai sau nu? Testul marelui fizician Albert Einstein de acum 100 de ani iti poate dezvalui raspunsul?

Emanoil Hociota - Oct 21, 2017

Marele fizician Albert Einstein a conceput, cu aproape un secol în urmă, un test de inteligenţă, pe care numai două persoane dintr-o sută…

Obiceiurile proaste care iti distrug relatia cu cei din jur putin cate putin!
Lectii de viata, Relatii
0 shares244 views

Obiceiurile proaste care iti distrug relatia cu cei din jur putin cate putin!

IoAnE - Oct 07, 2017

Desi unele obiceiuri proaste pot parea minore, in timp, acestea se pot acumula si pot afecta in mod grav relatia. De multe ori,…

Sucul de varza combinat cu mierea de tei, poate fi cel mai bun remediu pentru aparatul respirator!
Nutritie, Sanatate
0 shares50 views

Sucul de varza combinat cu mierea de tei, poate fi cel mai bun remediu pentru aparatul respirator!

IoAnE - Oct 01, 2017

Stiai ca varza este un remediu ieftin si benefic impotra unui numar foarte mare de probleme medicale? 100 g de varza proaspata contin…

Most from this category