0 Shares 465 Views

Ochii albastri provin dintr-o regiune a Marii Negre de acum 10.000 de ani

Emanoil Hociota Mai 28, 2014
0 466

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Copenhaga a facut o descoperire uimitoare. Acestia au descoperit singura mutatie care cauzeaza fenomenul misterios al ochilor albastri. In plus, acestia au mai aflat ca toate persoanele cu ochii albastri sunt inrudite genetic cu o persoana care a trait candva in regiunea Marii Negre, in urma cu aproximativ 6000-10.000 de ani.

Studiul a fost publicat pe larg in revista de specialitate “Journal of Human Genetics”. Mutatia genei denumita OCA2 a luat nastere in urma cu aproximativ 8000 de ani. Aceasta mutatie poate fi urmarita inapoi in timp pana la un stramos al planetei care a locuit undeva in apropiere de Marea Neagra.

Dr. Hans Eiberg sustine ca inaintea aparitiei acestei mutatii genetice toati locuitorii planetei aveau ochii caprui. “Mutatia genetica care a afectat gena OCA2 din cromozomii ADN-ului nostru, a dus la crearea unui “comutator”, care literalmente “a oprit” abilitatea de a produce ochii caprui”, a declarat Eiberg.

  Misterele din Abydos – Aparatele Zburatoare Misterioase ale Egiptului

Atunci cand popoarele din Iordania, Danemarca si Turcia au fost supuse cercetarilor, diferenta genetica a putut fi urmarita inapoi in timp pana la linia materna prezentata de Eiberg si de echipa sa, acestia constatand ca persoanele care au ochii albastri ale acestor popoare au acelasi stramos.

Melanina, pigmentul care da culoarea ochilor caprui este in continuare dominant. Cu toate acestea, in urma ultimei ere glaciare,  poporul european a dezvoltat aceasta mutatie rara, care-i diferentiaza de restul rasei umane. Trebuie precizat ca 95% dintre europenii din tarile scandinave au ochii albastri si nu in ultimul rand, o piele si un par mult mai deschise la culoare in comparatie cu restul populatiei Pamantului.

  Triunghiul Bermudelor din Transilvania – Misterioasa Padure Hoia Baciu

Comparativ, Europa are o mult mai mare varietate a pigmentului care ofera culoare parului si pielii decat in orice alt continent al lumii. Aceste mutatii au aparut relativ recent, avand in vedere ca Europa a fost colonizata in urma cu doar cateva mii de ani, spun oamenii de stiinta.

“Intrebarea este urmatoarea: “Cum am ajuns de la a nu exista nimeni pe Pamant  acum 10.000 de ani care sa aiba ochii albastri, la a exista o populatie formata din 20-30% din persoane cu ochii albastri?”, a declarat John Hawks de la Universitatea din Wisconsin-Madison. “Aceasta gena face ceva bun pentru oameni. Aceasta gena este raspunsatoare de o crestere in randul nou nascutilor”, a continuat acesta.

Sursa

 

 

You may be interested

Esti mai destept decat inaintasii tai sau nu? Testul marelui fizician Albert Einstein de acum 100 de ani iti poate dezvalui raspunsul?
Divertisment
0 shares41 views

Esti mai destept decat inaintasii tai sau nu? Testul marelui fizician Albert Einstein de acum 100 de ani iti poate dezvalui raspunsul?

Emanoil Hociota - Oct 21, 2017

Marele fizician Albert Einstein a conceput, cu aproape un secol în urmă, un test de inteligenţă, pe care numai două persoane dintr-o sută…

Obiceiurile proaste care iti distrug relatia cu cei din jur putin cate putin!
Lectii de viata, Relatii
0 shares264 views

Obiceiurile proaste care iti distrug relatia cu cei din jur putin cate putin!

IoAnE - Oct 07, 2017

Desi unele obiceiuri proaste pot parea minore, in timp, acestea se pot acumula si pot afecta in mod grav relatia. De multe ori,…

Sucul de varza combinat cu mierea de tei, poate fi cel mai bun remediu pentru aparatul respirator!
Nutritie, Sanatate
0 shares54 views

Sucul de varza combinat cu mierea de tei, poate fi cel mai bun remediu pentru aparatul respirator!

IoAnE - Oct 01, 2017

Stiai ca varza este un remediu ieftin si benefic impotra unui numar foarte mare de probleme medicale? 100 g de varza proaspata contin…

Most from this category