O modalitate extraordinara de a-ti recapata si de a-ti mentine sanatatea organismului este reprezentata de procesul de detoxifiere. Detoxifierea implica odihnirea, hranirea si curatarea organismului. Prin intermediul primei etape de eliminare a toxinelor si prin cea de a doua care presupune suplimentarea organismului cu substante nutritive va puteti proteja de afectiuni, organismul dumnevoastra recapatandu-si astfel capacitatea de a se vindeca pe el insusi. Urmatoarele alimente va vor sprijini in procesul de detoxifiere stimulandu-va metabolismul, optimizandu-va digestia si intarindu-va sistemul imunitar.
36. Iarba de Grau
Iarba de Grau are o interactiune foarte speciala cu organismul dumneavoastra, aceasta restabilind alcalinitatea sangelui. Datorita continutului foarte bogat de minerale alcaline, sucul de iarba de grau reduce aciditatea organismului, avand astfel un efect detofiant puternic si nu in ultimul rand, trebuie sa precizam ca este un puternic protector al ficatului dumneavoastra. Acesta creste numarul de celule rosii din sange si scade tensiunea arteriala. De asemenea, iarba de grau stimuleaza activitatea metabolismului. Din punct de vedere nutritiv, iarba de grau este un aliment complet, continand 98 dintre cele 102 elemente ale nutritive.
35. Nasturel
Supune-ti ficatul la un rasfat de zile mari manancand nasturel. In cazul in care obisnuiesti sa-ti prepari sucuri de legume verzi pentru detoxifiere, nu uita sa adaugi si aceasta planta. Nasturelul are capacitatea de a preveni cancerul de san si stimuleaza eliberarea enzimelor ficatului.
34. Turmeric
Curcumina este ingredientul activ din turmeric, aceasta fiind substanta care-i confera aceasta culoare deosebita. Eficienta si rapiditatea cu care se detoxfica organismul tau depind de mai mult factori precum varsta, stilul de viata, genetica si de o buna suplimentare nutritionala in timpul procesului de detoxifiere. In medicina traditionala ayurvedica turmericul este folosit pentru tratamentul afectiunilor hepatice si digestive. Turmericul a fost studiat in special datorita efectelor pozitive pe care le are asupra ficatului. Fiind un condiment cu un continut extrem de ridicat de antioxidanti, turmericul iti protejeaza organismul si are capacitatea de a preveni foarte multe afectiuni, mult mai eficient decat multe dintre tratamentele medicamentoase si fara riscul aparitiei efectelor secundare.
33. Semintele de susan
Substantele nutritive pe care le intalnim in structura semintelor de susan sunt atat de puternice incat acestea au fost extrase si adaugate multor alimente procesate, in special asa numitelor margarine care au “un continut scazut de colesterol”. Aceste substante nutritive sunt denumite fitosteroli. Cu toate acestea, de ce ne-am limita la o imitatie de “grasime” atunci cand nucile si semintele Mamei Naturi sunt surse extraordinare de fitosteroli si fibre cu proprietati cardio-protective, minerale si grasimi sanatoase? De asemenea, semintele de susan contin minerale esentiale si un numar mare de antioxidanti si enzime cu proprietati anti-inflamatorii.
32. Alge marine
Algele marine sunt unele dintre cele mai subestimate legume din tara noastra. Studiile desfasurate la Universitatea McGill din Montreal a demonstrat ca proteinele algelor marine se ataseaza de deseurile toxice radioactive din organism, in asa fel incat acestea sa poata fi eliminate. Deseurile radioactive isi pot gasi drumul catre organismul dumneavoastra prin intermediul testelor medicale sau prin intermediul alimentatiei care provine dintr-un mediu contaminat. De asemenea, alegele marine au aceasi interactiune si cu metalele grele, acestea fiind eliminate mult mai eficient de organism. In plus, sunt o adevarata magazie de minerale si vitamine. Extractele de alge marine va pot ajuta sa pierdeti in greutate intr-un mod sanatos.
31. Ananas
Acest delicios desert tropical contine bromelaina, o enzima digestiva care sustine organismul in procesul de detoxifiere a colonului si in procesul de digestie. Inflamatiile, coagularea excesiva a organismului si anumite tipuri de tumori pot fi reduse prin consumul bromelainei.
30. Patrunjelul
Aceste frunze verzi nu au doar un scop decorativ. Patrunjelul contine o cantitate impresionanta de beta-caroten, vintamina A, C si K pentru a-ti proteja sanatatea rinichilor si a vezicii urinare. Plantele diuretice precum patrunjelul previn afectiunile de sanatate, precum pietrele la rinichi si infectiile vezicii urinare. De asemenea, patrunjelul previne aparitia balonarilor din timpul menstruatiei.
29. Ceapa
Ceapa este foarte bogata in aminoacizi sulfurati. Acestia au un efect puternic de detoxifiere asupra ficatului tau. Decojirea excesiva a cepei poate duce la pierderea nedorita de flavanoizi. De exemplu, ceapa rosie poate pierde aproximativ 20% din catitatea de quercitina si aproape 75% din cantitatea de antocianin pe care aceasta o contine, prin simpla decojire excesiva. Ceapa are capacitatea de a absorbi arsenicul, cadmiul, plumbul, mercurul si staniul din alimentele contaminate.
28. Uleiul de masline
O modalitate prin care puteti trata calculii biliari este aceea de a adauga ulei de masline sucului dumneavoastra de fructe. Dincolo de acest aspect, uleiul de masline reprezinta alegerea ideala in timpul unei perioade de detoxifiere. Asigurati-va ca nu gatiti cu acest ulei la temperaturi ridicate. Cea mai buna alegere este reprezentata de uleiul de masline produs prin tehnica presarii la rece.
27. Lamaia
Acest minunat fruct stimuleaza producerea de enzime si ajuta organismul in procesul natural de detoxifiere. In plus, lamaile sunt foarte bogate in vitamina C, o vitamina de care organismul tau are nevoie pentru a produce glutation, cel mai puternic antioxidant al organismului. Apa cu lamaie stimuleaza formarea mediului alcalin si este una dintre cele mai benefice bauturi pe care le puteti consuma dimineata pentru a va echilibra ph-ul organismului. Zeama de lamaie contine peste peste 20 de compusi ce au proprietati de prevenire a cancerului.
26. Lemongras
Aceasta este o planta folosita in Tailanda si in alte parti ale lumii cu scopul de a detoxifia mai multe organe ale organismului in acelasi timp. Acesta este un efect extrem de detoxifiant asupra ficatului, rinichilor, vezicii urinare si asupra intregului tract digestiv. In domeniu detoxifierii, lemongrasul este cel mai adesea folosit sub forma de ceai.
25. Kale
Kale este recunoscuta ca fiind o planta cu proprietati detoxifiante. Noi cercetari demonstreaza faptul ca anumiti compusi ai acestei plante, denumiti glucozinolati, au capacitatea de a detoxifia organismul pana la un nivel genetic. Adesea, aceasta planta este recomandata pacientilor care urmeaza un regim alimentar recomandat impotriva bolilor de rinichi. Kale este o adevarata magazie de minerale si vitamine si nu numai. Legumele cu frunze verzi sunt principalele alimente pe care ar trebui sa le consumati in cazul in care doriti sa va imbunatatiti starea generala de sanatate.
24. Canepa
Din punct de vedere nutritiv, canepa ar putea fi considerata a fi una dintre cele mai perfecte plante ale naturii. Aceasta este foarte bogata in antioxidanti, precum vitaminele C si E, clorofila, fibre solubile si insolubile care va pot detoxifia intregul trac digestiv.
23. Ceai Verde
Un excelent “plus” in cadrul unui program de detoxifiere, ceaiul verde este foarte apreciat datorita continutului foarte bogat de antioxidanti pe care-l contine. De asemenea, ceaiul verde va poate ajuta sa luptati eficient impotriva kilogramelor in plus si sa reduceti considerabil nivelul de zahar din sange.
22. Grapefruit
Grapefruitul poate preveni acumularea kilogramelor in plus, poate reprezenta un adjuvant in tratamentul diabetului zaharat, lupta impotriva cancerului, vindeca ulcere gastrice, reduce afectiunile gingivale si previne aparitia accidentelor cardio-vasculare. Culoarea roz a acestui fruct este oferita de concentratia bogata de licopen, un fitonutrient carotenoid. Acest antioxidant lupta impotriva radicalilor liberi din organism.
21. Fructele de padure Goji
Inlocuieste snaksurile si micile gustari cu aceste fructe minune. Goji contin mai multa vitamina C decat portocalele si mai mult betacaroten decat morcovii. Vitamina C sustine organismul in procesul de eliminare a toxinelor, iar betacarotenul sustine sanatatea ficatului tau.
20. Ghimbir
Alaturi de turmeric, ghimbirul este unul dintre cele mai sanatoase condimente din lume. Ghimbirul stimuleaza metabolismul, elimina toxinele, sustine functia hepatica a organismului si nu in ultimul rand trebuiesc precizate proprietatile astringente ale acestuia.
19. Usturoiul
Majoritatea dietelor de detoxifiere includ ustoroiul si-l considera a fi o piesa esentiala a acestui proces. Acest lucru se datoreaza proprietatilor antioxidante si efectelor pozitive pe care le are asupra ficatului. Datorita compusilor sulfurici pe care-i contine, usturoiul reprezinta o adevarata leguma minune. Mai mult decat atat, usturoiul este considerat a fi mult mai eficient decat majoritatea antibioticelor farmaceutice.
18. Semintele de in
In procesul de detoxifiere al organismului este necesar sa te asiguri ca toxinele sunt eliberate de organism in mod corespunazotr si controlat. Semintele de in sunt o sursa foarte importanta de fibre, acestea avand capacitatea de a elimina toxinele din tractul intestinal. De asemenea, sunt o sursa foarte importanta de acizi grasi Omega3. Consuma in fiecare dimineata doua lingurite de seminte de in inmuiate in zeama de lamaie. Barbatii ar trebui sa consume cu precautie aceste seminte deoarece contin substante similare hormonului feminin denumit estrogen, acestea putand cauza probleme de sanatate in randul acestora.
17. Fenicul
Bulbul de fenicul este foarte bogat in fibre si are capacitatea de prevenire a cancerului de colon. In plus, fata de fibre, acesta este o foarte buna sursa de acid folic, vitamina B, o vitamina foarte necesara pentru conversia unei molecule foarte periculoase numita homocisteina in molecule benigne. Vitamina C pe care o regasim in bulbul de fenicul este de o calitate superioara si are propiretati antimicrobiene, o vitamina necesara pentru functionarea corespunzatoare a sistemului imunitar si nu numai.
16. Papadia
Papadia este o adevarata magazie de substante nutritive esentiale pentru orice persoana care are obiceiul de a consuma alimente procesate. Radacina de papadie (Taraxacum officinale) este cunoscuta a avea o actiune extraordinar de pozitiva asupra ficatului si pancreasului, promovand filtrarea toxinelor si deseurilor din sange. Este o sursa foarte bogata de minerale si ofera o varietate de fitonutrienti. Nu in ultimul rand trebuie sa precizam ca papadia este foarte bogata in antioxidanti.
15. Merisoare
Merisoarele sunt cunoscute in special datorita proprietatii acestora de prevenire si de tratare a infectiilor urinare. Merisoarele elimina toxinele din organism si au proprietati antibacteriene. Acestea sunt dotate cu un profil bogat de substante nutritive anti-inflamatorii, ofera sprijin sistemului imunitar si cardiovascular si promoveaza sanatatea sistemului digestiv.
14. Scortisoara
Uleiurile de scortisoara contin componente active denumite cinamaldehida, acetat de cinamil si alcool cinnamyl. Cinamaldehida, in urma unor studii, s-a demonstrat ca are efecte pozitive asupra stimularii circulatiei sanguine si impotriva formarii cheagurilor de sange. Uleiurile esentiale de scortisoara sunt cunoscute ca avand proprietati anti-inflamatorii. Nu in ultimul rand trebuie precizat efectul de inhibare al dezvoltarii fungilor, inclusiv candidozei. Proprietatile antimicrobiene ale scortisoarei sunt atat de eficiente incat cercetarile demonstreaza ca acest condiment poate fi folosit ca o alternativa la conservantii alimentelor traditionale. Scortisoara are una dintre cele mai mari valori antioxidante, iar utilizarea ei in medicina trateaza totul, de la greata la menstruatie si de la lipsa energiei pana la diabetul zaharat.
13. Coriandru
Coriandrul este o adevarata magazie de antioxidanti. Coriandrul sustine organismul in procesul de eliminare a mercurului si a altor metale grele din tesuturi. De asemenea, contine un compus antibacterian denumit dodecenal. Testele de laborator au demonstrat ca acest comupus este de doua ori mai eficient in comparatie cu gentamicina in tratamentul impotriva Salmonella.
12. Varza
Nu numai ca iti detoxifica ficatul, dar are si un efect laxativ asupra organismului. Varza contine sufl, esential atunci cand vine vorbade eliminarea toxinelor din organism. Nu in ultimul rand trebuie precizat ca varza contine indol – 3 – Carbinol, o substanta care stimuleaza repararea ADN-ului si care inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.
11. Vlastarii de broccoli
Vlastarii de broccoli ofera mult mai multe beneficii in comparatie cu broccoli pentru ca acestia contin de 20 de ori mai mult sufluroafan. Acestia contin fitochimicale importante, care sunt eliberate atunci cand acestia sunt tocati, mestecati, fermentati sau digerati. Supsatentele eliberate se descompul in sufluroafani, indol – 3 – carbinol si in D – glucarat, toate aceste substante avand un efect detoxifiant puternic asupra organismului tau.
10. Broccoli
Broccoli are o interactiune pozitiva cu enzimele ficatului tau si sprijina eliminarea toxinelor cu usurinta. Evita prepararea acestei legume la microunde deoarece astfel toate enzimele isi pierd proprietatile. De preferat este sa-l consumi crud sau usor tras la tigaie. Acesta are proprietati anti-cancer, anti-diabetice si anti-microbiene care ajuta la prevenirea cancerului, diabetului, osteoporozei si a alergiilor.
9. Nuci braziliene
Nucile sunt foarte bogate in seleniu, un element foarte important in procesul de eliminare a metalelor grele din organism. Seleniul previne afectarea celulelor organismului si joaca un rol cheie in mentinerea sanatatii organismului. Consumul de nuci braziliene este considerat a fi un mijloc prin care poti reduce riscul aparitiei cancerului pancreatic.
8. Afinele
Afinele contin aspirina naturala care ajuta la prevenirea deteriorarii tesuturilor afectate de inflamatiile cronice si nu in ultimul rand reduc durerea asociata cu acestea. Doar 300 de grame de afine consumate protejeaza impotriva deterioraii ADN-ului si are proprietati antibiotice prin blocarea bateriilor in tractul urinar. De asemenea, au proprietati anti-virale si sunt pline de fitonutrienti cu proprietati detoxifiante denumiti proantocianidine.
7. Sfecla rosie
O singura portie de sfecla rosie poate face mai mult pentru sanatatea ta decat pot face majoritatea legumelor si fructelor. Aceasta stimuleaza energia si stimuleaza scaderea tensiunii arteriale, iar pe termen lung te poate ajuta sa lupti impotriva aparitie cancerului. Sfecla rosie reduce durerile asociate artritei, stimuleaza sanatatea cerebrala si te poate ajuta sa lupti impotriva kilogramelor in plus. Sfecla contine o combinatie unica de fitochimicale care au proprietatea de a detoxifia intr-un mod eficient ficatul si de a stimula aportul de oxigenare celulara.
6. Busuiocul
Busuiocul are proprietati anti-bacteriene si este plin de antioxidanti care va pot proteja ficatul. Ingredientele active sunt denumite terpenoide. De asemenea, va poate ajuta in cazul in care suferiti de probleme cu digestia. In plus, stimuleaza functionarea rinichilor si actioneaza ca diuretic, eliminand astfel toxinele nedorite. Semintele de busuioc pot fi consumate in cazul in care suferiti de constipatie. Busuiocul are proprietati de prevenire a cancerului, anti-ulcer, anti-microbiene si antifungice.
5. Avocado
Acest fruct plin de antioxidanti si de acizi grasi esentiali scade colesterolul si dilata vasele de sange in timp ce blocheaza toxinele din organism si previne degradarea arterelor. Avocado contine un antioxidant denumit glutation, care blocheaza cel putin 30 de substante cancerigene diferite
4. Sparanghel
Nu numai ca are proprietati detoxifiante extraordinare, dar va poate ajuta sa luptati si impotriva procesului de imbatranire, impotriva aparitiei cancerului si mentine sanatatea sistemului cardivascular. De asemenea, este cunoscut pentru stimularea hepatica si pentru proprietatile de detoxifiere.
3. Migdale
Migdalele sunt cea mai buna sursa de vitamina E. De asemenea, sunf foarte bogate in fibre, calciu, magneziu si proteine care ajuta la stabilizarea nivelului zaharului din sange si nu in ultimul trebuie precizat ca elimina impuritatile din intestine.
2. Merele
Merele sunt pline de substante nutritive foarte importante. Acestea contin fibre, vitamine, minerale, fitochimicale benefice, cum ar fi D-Glucarat, flavonoide si terpenoide. Toate aceste substante sunt utilizate de catre organism in procesul de detoxifiere.
1. Anghinare
Anghinarea ajuta din plin la stimularea functiei hepatice, care, la randul sau, stimuleaza eliminare toxinelor din organism.