Rutina de 5 minute care iti va calma sentimentele de depresie

1326

In functie de modul in care suntem structurati emotional, poate fi destul de dificil sa facem fata episoadelor de depresie. In timp ce unii dintre noi putem sa scapam in doar cateva zile, exista persoane care sunt apasate de depresie perioade mult mai indelungate de timp. Una dintre modalitatile traditionale de a face fata acestor episoade ar fi sa ne scriem gandurile si sentimentele intr-un caiet sau intr-un document Word. Dar ce ar trebui sa scriem? Avand in vedere ca in astfel de perioade suntem cuprinsi de un uragan de emotii, poate fi destul de dificil sa ne dam seama ce simtim cu adevarat. Acestea sunt cinci intrebari care te vor ajuta enorm de mult in procesul de constientizare a sentimentelor si care te vor ajuta sa scapi intr-o anumita masura de sentimentele de depresie:

#1. Dormi indeajuns noaptea? In cazul in care raspunsul este da, poti trece la urmatoarea intrebare. Daca nu dormi indeajuns noaptea, incearca sa rezolvi acest aspect prin includerea de exercitii fizice in rutina ta zilnica. Acestea nu numai ca te vor obosi, dar iti vor distrage atentia de la depresia de care suferi. Bea o ceasca de ceai de musetel inainte de culcare si mediteaza 10-15 minute pentru a te odihni pe deplin.

#2. Sentimentele de depresie sunt amplificate in timpul perioadelor ciclului menstrual? In cazul in care esti barbat, evident raspunsul este in mod evident “nu”. De cealalta parte, daca raspunsul este unul afirmativ, ar trebui sa cunosti faptul ca in timpul perioadelor ciclului menstrual nivelul hormonilor fluctueaza. Discuta cu medicul tau daca suferi sau nu de tulburare disforica premenstruala.

#3. Mananci prea multe alimente procesate sau bogate in zaharuri? Inlocuieste aceste alimente nesanatoase cu alimente integrale si elimina in totalitate produsele alimentare procesate si indulcite artificial. Poti incepe cu mici schimbari si cu timpul poti progresa spre schimbari mult mai mari.

#4. Iti petreci timpul in compania oamenilor negativi? Acesti oameni iti pot afecta foarte mult starea de spirit. In cazul in care suferi de depresie este necesar sa te indepartezi pe cat de mult posibil de energia negativa. Stai departe de persoanele care urmeaza un stil de viata sedentar si care sunt in general pline de negativitate.

#5. Sunt prezente anumite evenimente stresante in viata ta? (Trecut, prezent, viitor?). Aici stresante se refera la ceva care te poate solicita mult mai mult decat ceva ce poti face intr-un mod confortabil. Asta ar putea insemna ceva cum ar fi planificarea unei vacante sau mutatul intr-o casa noua. Daca este posibil, amana aceste planuri pana cand te simti mai bine.

In cazul in care suferi de depresie este foarte important sa-ti amintesti faptul ca timpul este cel mai mare vindecator. Implica-te serios intr-o rutina de exercitii fizice si asigura-te ca ai la indemana tot timpul un jurnal pentru a-ti scrie sentimentele. Si nu in ultimul rand, nu-ti pierde niciodata speranta.