Efectul vitaminei D este mult mai puternic in cazul persoanelor care sufera de astm si de alte afectiuni pulmonare si in cazul celor care sunt predispusi la infectii respiratorii. Publicat in paginile Revistei Britanice de Nutritie, studiul a descoperit ca suplimentarea vitaminei D a determinat in cazul copiilor diagnosticati anterior cu astm o reducere de pana la 74% in intensitatea acestei afectiuni.
Potrivit unor cercetari anterioare publicate in Revista Allergy, persoanele cu un deficit de vitamina D au fost cu 25% mai susceptibili in comparatie cu alti astmatici sa aiba cel putin un atac de astm in trecutul apropiat.
“Vitamina D are efecte imunomodulatoare semnificative si, ca atare, s-a crezut in efectele pe care le are aceasta asupra astmului – o boala imunologica mediata.”, a explicat Dr. Confino-Cohen. “Cu toate acestea, cea mai mare parte a datelor existente in ceea ce priveste vitamina D si astmul bronsic au provenit de la populatia pedriatica si nu au fost consecvente. Studiul nostru este unic, deoarece populatia tinerilor adulti este foarte mare si “necontaminata” de alte afectiuni.”, a declarat Dr. Ronit Confino-Cohen.
Persoanele cu un deficit de vitamina D au cu 36% mai multe sanse sa sufere de infectii ale cailor respiratorii in comparatie cu cei cu un nivel adecvat, potrivit cercetarilor din Arhiva de Medicina Interna. Printre asmatici, cei care au suferit de un deficit de vitamina D aveau de cinci ori mai multe sanse sa se imbolnaveasca in comparatie cu omologii lor cu niveluri adecvate de vitamina D. De asemenea, riscul de infectii respiratorii a fost de doua ori mai mare in randul pacientilor cu deficit de vitamina D care sufereau de boli pulmonare obstructive cronice, comparativ cu pacientii cu niveluri adecate de vitamina D.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, circa 235 de milioane de persoane sufera de astm, o afectiune deosebit de frecventa in cazul celor mici. Astmul este considerat a fi una dintre bolile netransmisibile majore cu care se confrunta lumea zilelor noastre.
Cauzele astmului nu sunt pe deplin elucidate, dar medicii considera ca de vina ar fi o predispozitie genetica in combinatie cu o expunere a gatului la iritanti, cum ar fi alergeni, fum de tutun si poluarea aerului.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat in trecut ca sunt necesare cercetari suplimentare privind suplimentarea de vitamina D si posibila scadere in frecventa si in severitate a infectiilor respiratorii la copii inainte de a putea fi facute recomandari specifice.
Cercetatorii chinezi declarau in trecut: “Desi vitamina D este recunoscuta pe scara larga pentru importanta sa in metabolismul calciului si sanatatea oaselor, cercetatorii au petrecut mai multi ani concentrandu-se tot mai mult asupra efectelor non-calcemice ale acestei vitamine.”
“Unul dintre cele mai promitatoare domenii de studiu este relatia dintre vitamina D si infectiile respiratorii. Cercetarile recente au indicat faptul ca vitamina D poate juca un rol important in prevenirea impotriva infectiilor respiratorii, contribuind la producerea de antibiotice care actioneaza in mod natural.”
Cercetarile au fost realizate de cercetatorii de la Universitatea de Medicina Anhui, Centrul Shaoxing pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, Centrul Hunzhou pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, Institutul Anhui si de catre cercetatorii Institutului de Planificare a Stiintei si Tehnologiei din China.
Acesta a inclus studii in Japonia, Afganistan, India, Polonia si Mongolia si a comparat suplimentarea cu vitamina D cu placebo la copiii mai mici de 18 ani.