Timpul petrecut in compania parintilor le afecteaza longevitatea

1527

Singuratatea a devenit o epidemie. Exista cercetatori care sustin ca reprezinta un pericol mult mai mare comparat cu obezitatea. Studiile arata ca oamenii singuri sufera de un risc cu 50% mai ridicat in comparatie cu ceilalti oameni, in timp ce oamenii care sufera de obezitate sufera de un risc de pana la 18% de mortalitate in comparatie cu oamenii sanatosi.

Singuratatea este o sursa comuna de stres, de suferinta si de calitate redusa de viata in cazul persoanelor in varsta si este in special detrimentala odata cu inaintarea in varsta. Un studiu desfasurat de Universitatea din Chicago a descoperit ca singuratatea poate afecta semnificativ tensiunea sanguina, poate slabi sistemul imunitar si poate conduce la un risc mult mai ridicat de depresie, afectiuni cardiovasculare si atacuri vasculare cerebrale.

Timpul petrecut cu parintii in varsta ii poate ajuta sa traiasca mai mult

Timpul petrecut cu parintii atunci cand le faci o vizita, discutiile cu acestia la telefon si pe skype sau prin conferinta video nu este doar un lucru normal pe care orice adult ar trebui sa-l faca; contribuie la lungimea si la calitatea anilor de aur. Cei de la Jama International Medicine au desfasurat o analiza comparativa a persoanelor singure si non-singure si au descoperit ca persoanele singure inaintate in varsta sufereau de un risc mult mai mare de a suferi de o varietate de probleme de sanatate , cum ar fi hipertensiune, diabet, si alte afectiuni cardiovasculare. Si seniorii izolati au fost cu 30% supusi un risc mai ridicat de a suferi de depresie.

De asemenea, se pare ca singuratatea este un factor accelerator cheie al procesului de inaintare in varsta si este asociata cu mortalitatea. Cercetatorii au supus studiilor un numar de 1600 de persoane trecute de varsta adulta (in medie 71 de ani) timp de o perioada de sase ani si au descoperit ca numai 14% dintre seniorii care au fost vizitati cu regularitate de rude au decedat, comparativ cu 23% dintre participantii la studiu care nu au fost vizitati de familie.

Timpul petrecut in compania batranilor este benefic atat pentru tine cat si pentru ei

Oamenii inaintati in varsta au o multime de intelepciune si de experienta pe care doresc sa o impartaseasca. Izvorul de intelepciune si de cunoastere poate fi obtinut pur si simplu stand si discutand cu o persoana inaintata in varsta. Aceasta poate fi o experienta transformatoare pentru amandoi. Si fiecare interactiune nu trebuie neaparat sa includa conversatii intelectuale profunde sau cum poti salva lumea. Conversatiile care sunt prostesti sau lipsite de semnificatie sau care sunt sortite sa te faca sa razi sunt la fel de transformative si benefice precum cele filosofice. Impartaseste povesti amuzante despre copii, fa schimb de retete culinare sau pur si simplu asculta povestile batranilor din tineretea lor.

Vizitarea parintilor pentru ca acestia sa-ti mai auda glasul nu numai ca ii va ajuta sa depaseasca singuratatea, dar te va ajuta si pe tine si pe ei deopotriva enorm de mult in a trai o viata frumoasa si lunga.

Sursa