Intrebarea pe care ar trebui sa o adresezi fiecarei persoane pe care o intalnesti

1379

Vreau sa stiu care este povestea ta…

Sapte miliarde de povesti diferite

Nu-mi pasa ce faci, nu-mi pasa ce detii. Vreau doar sa stiu cine esti. Vreau sa-ti cunosc unicitatea, experientele prin care ai trecut si lectiile pe care le-ai invatat. Vreau sa stiu care este povestea ta.

Care este povestea ta? Toata lumea are o poveste. Nu exista doua povesti care sa fie la fel. Exista 7 miliarde de oameni pe lumea aceasta si nici unul dintre acestia nu este ca tine. Esti unic. Intreaga calatorie a vietii tale, inclusiv educatia, provocarile, lectiile dure la care te-a supus viata, experientele, realizarile si cadourile, sunt o serie pasi care te-au adus in acest moment aici, in momentul care citesti aceste cuvinte.

Fiecare persoana pe langa care treci pe strada are propria sa poveste. Fiecare persoana din fata ta de la coada le magazin are propria sa poveste. Fiecare coleg de munca cu care stai de vorba are propria sa poveste.

Batranul care locuieste pe strada cu mine si care rataceste in fiecare zi pe langa casa mea, are propria sa poveste. Fata din autobuz care sta langa tine in timp ce citesti aceste randuri pe telefonul mobil are propria sa poveste. Copilul din librarie care nu se opreste din ras, chiar si atunci cand mama lui il roaga sa taca, are si el propria lui poveste.

Gandeste-te la milioanele de momente, la seria de evenimente care au condus o persoana sa-ti traverseze calea. Cine sunt aceste persoane cu adevarat sub acest exterior? De unde vin ei? Ce-i face sa zambeasca cu gura pana la urechi? Care sunt temerile cele mai profunde ale acestor persoane?

10

Vei intreba?

In mod constant oamenii vin si pleaca din viata ta. Acestia pot ramane pentru un motiv, un sezon sau pentru o viata. Toata lumea are ceva de oferit si de impartit cu tine. Imagineaza-ti cum ar fi sa tratezi fiecare persoana pe care o intalnesti, indiferent cat de trecatoare, ca fiind o poveste gata sa fie auzita.  Ei bine, aceasta poveste poate fi auzita doar atunci cand cineva cere sa o asculte. Vei intreba?  Persoana pe care o vezi stand in picioare in fata ta, indiferent cine este, tanara sau batrana, bogata sau saraca, suparata sau fericita, este ca un film de Oscar gata oricand sa te uimeasca. Dar mai intai, este necesar sa-ti cumperi bilet.

Conversatia obisnuita

In timp ce stateam odata la o petrecere intr-o incapere plina de oameni, am realizat ca fiecare conversatie de deschidere era dominata de aceasi intrebare, “Ce faci?”.

Noi cautam sa intelegem si sa definim oamenii prin ceea ce fac ei in aceasta lume. Din anumite motive, avem obiceiul sa clasificam valoarea oamenilor pe aceasta lume in functie de ceea ce “fac”.

Oare conteaza mai mult ceea ce faci decat cine esti? Nu. Ceea ce faci este doar o mica frantura din cine esti.

Ne pasa de cei din jurul nostru suficient si suntem oare indeajuns de interesati de ceea ce putem invata unii de la altii, incat sa incetam sa mai intrebam “Ce faci?” si sa incepem sa intrebam “Cine esti tu? Care este povestea ta?”?

Micile conversatii cu privire la ceea ce “facem” si ceea ce “detinem” nu trebuie sa ne domine interactiunile cu cei mai apropiati dintre noi si nici cu cei pe care nu-i cunoastem inca.

Cu toate acestea, exista insa o singura regula cu privire la folosirea acestei intrebari in societatea noastra, iar aceasta are legatura cu sinceritatea si cu autenticitatea din spatele adresarii acestei intrebari. In cazul in care nu esti sincer si nu esti interesat sa auzi ceea ce are de spus cealalta persoana evita complet aceasta intrebare!

Sursa