Au castigat o notorietate considerabila in ultimii ani, datorita ultilizarii lor atat in aromoterapie cat si in medicina integrativa. Stiai ca uleiurile esentiale pot fi, de asemenea, un remediu eficient anti-cancer?
Cercecatorii chinezi au ajuns la aceasta concluzie in urma unor cercetari in cadrul carora au fost studiate proprietatile curative ale celor mai populare zece uleiuri esentiale utilizate: menta, ghimbir, lamaie, grapefruit, iasomie, lavanda, musetel, cimbru, trandafir si scortisoara.
Fiecare dintre aceste uleiuri a fost testat, atat pentru potenta sa antibacteriana, cat si in vitro, pentru a fi determinata capacitatea acestora de a lupta impotriva a trei linii celulare de cancer uman, linii care au inclus si linia celulara de cancer de san MCF-7. De asemenea, au fost evaluate si liniile A-549 a cancerului pulmonar si linia PC-3 a cancerului de prostata.
Cercetarile au scos la iveala proprietatea citostatica puternica impotriva anumitor forme de cancer foarte des intalnite – de prostata, pulmonar si de san.
In cadrul testelor, echipa de cercetare a expus cele trei linii de celule canceroase la diferite concentratii din fiecare tip de ulei esential. In cele mai multe dintre cazuri a putut fi observata o scadere a celulelor canceroase proportionala in mod direct cu cantitatea de ulei esential administrata.
La o concetratie de 0.2%, toate uleiurile esentiale au prezentat o citotoxicitate puternica impotriva celulelor de cancer de prostata PC-e, avand o viabilitate celulara sub nivelul de 4%. De asemenea, cele mai multe dintre uleiurile esentiale au avut o eficienta asememanatoare impotriva celulelor de cancer pulmonar A-549, singura exceptie fiind reprezentat de uleiul esential de menta.
Atunci cand s-a ajuns la liniile celulelor de cancer de san MCF-7, urmatoarele patru uleiuri esentiae s-au dovedit semnificativ mai puternice in comparatie cu celelalte sase: scortisoara, cimbrul, musetelul si iasomia. Cel mai puternic dintre acestea a fost uleiul esential de cimbru, urmat de cel de iasomine, de scortoara si de musetel.
Cea mai puternica linie de celule canceroare MCF-7 a fost in mare parte anihilata de aceste patru tipuri de uleiuri, uleiul de musetel avand o eficienta de pana la 97% in laborator. Mult mai eficient in comparatie cu uleiul de musetele a fost uleiul esential de cimbru care a avut o rata de distrugere de pana la 97% in cazul celulelor canceroase MCF-7.
“In cazul celulelor MCF-7, activitatea citotoxica a uleiului de scortisoara, de cimbru, de musetel si de iasomie a fost semnificativ mai mare in comparatie cu cea a celorlalte sase uleiuri esentiale.”, explica studiul. “Fractiile de celule viabile au fost reduse la 5.31%, 3.47%, 6.93%, respectiv 4.34%.”
Uleiul de musetel – Un agent antibacterian foarte puternic
In ceea ce priveste eficacitatea antibacteriana, uleiul de musetel s-a clasat tot pe locul cinci in cadrul acestei liste de uleiuri esentiale. Desi nu este la fel de puternic precum cel de trandafir, de scortisoara, de cimbru sau de lavanda, printre uleiurile esentiale care au reusit sa ucida bacteria Propionibacterium Acnes (P. Acnes), microorganismul responsabil pentru ceea este cunoscut in mod popular sub numele de acnee, uleiul esential de musetel s-a dovedit a avea cea mai mare eficienta.
Uleiul de musetel – Un antioxidant puternic
Cunoscut pentru beneficiile sale calmante, uleiul esential de musetel a fost utilizat inca din cele mai vechi timpuri ca tratament eficient pentru mai multe tipuri de afectiuni grave, cum ar fi inflamatia, spasmele musculare, migrene, afectiuni digestive si impotriva fungilor si parazitilor
In cadrul unui studiu anterior publicat in paginile revistei “Culturi si Produse Tehnice” s-a concluzionat faptul ca uleiul esential de musetel este, de asemenea, un antioxidant foarte puternic. Printre celelalte 11 tipuri de uleiuri diferite testate, printre care cel de lavanda, de cimbru, de rozmarin, de menta, de tarhon, de fenicul si nu numai, uleiul esential de musetel s-a dovedit a avea cea mai mare activitate antioxidanta.