Ai mancat vreodata un cartof verde? Data viitoare vei dori sa eviti acest lucru, deoarece cartofii verzi reprezinta un factor de risc pentru sanatatea organismului tau.
Cartofii verzi sunt de culoare verde din cauza cantitatii de clorofila pe care o contin. Cercetatorii spun ca acesti cartofi, cei de culoare verde, au cantitati mari de solanina, o substanta considerata a fi un produs chimic extrem de toxic. Solanina poate provoca greata, dureri de cap, diaree, varsaturi, precum si alte maladii. Solanina este o substanta toxica si apare in mod natural in cartofi si in alti membri ai familiei solanaceae, cum ar fi rosiile sau vinetele. Aceasta otrava se gaseste in intreaga planta a cartofului, in special in cazul celor verzi si a lastarilor.
Cartofii produc cantitati mici de solanina ca o aparare naturala impotriva insectelor, bolilor si pradatorilor. Dar, in timp ce nivelurile de solanina cresc ca urmare a expunerii la soare, acestia pot deveni otravitori pentru consum. Asa ca, evita complet sa gatesti cu cartofi verzi si cauta sa arunci orice cartof verde din bucataria ta.
Simptomele otravirii care apar in urma consumului de cartofi verzi:
• Delir
• Febra
• Halucinatii
• Pupile dilatate
• Diaree
• Puls scazut
• Incetinirea respiratiei
• Dureri stomacale sau abdominale
• Tulburari de vedere
• Varsaturi
• Greata