Introvertit incoace, introvertit incolo. Nu trece o singura zi in care sa nu vad un articol care prezinta problemele cu care se confrunta sau calitatile acestor tipuri de personalitate. “Lucrurile pe care numai introvertitii…” sau “…extrovertitii le vor intelege!”. Ei bine, ce putem spune cu privire la ambiverti. Poftim? Ambiverti!?
Am fost un extrovertit in cea mai mare parte a vietii mele, sau cel putin asa am crezut. Gandindu-ma mai mult la asta, probabil am fost, de fapt, un introvertit in cea mai mare parte a vietii mele. Pe de o parte, am prosperat in compania celorlalti. Compania celorlalti ma umplea de energie, dar sfarsa prin a ma dezechilibra. De de alta parte, imi place, de asemenea, sa-mi petrec timpul in singuratatea propriei persoane reflectand, dar in acelasi timp, atunci cand sunt singur, gandurile nu-mi dau pace cu una cu doua. Adevarul este ca niciodata nu m-am potrivit cu adevarat niciunei categorii foarte bine. Rezultatele testelor de personalitate sunt intotdeauna neconcludente pentru mine. Par a ma incadra in ambele categorii de personalitate. Ei bine, se pare ca sunt atat un introvertit cat si un extrovertit, sau nu sunt niciunul dintre acestia, in functie de cum alegi sa privesti lucrurile. Nu sunt confuz, sunt doar un ambivert. Termenul “ambivert” poate fi unul nou pentru tine, dar poate, de asemenea, defini si face lumina asupra propriilor tale trasaturi de personalitate.
Pentru a simplifica lucruruile, un ambivert este o persoana care poseda atat calitatile unui introvertit cat si pe cele ale unui extroertit si care poate oscila foarte usor intre cele doua. Suna un pic bi-polar, nu-i asa? Poate parea astfel, uneori, dar sincer este vorba mai mult despre o nevoie de echilibru. Ambivertii iubesc mediile sociale si le face placere sa se afle in preajma celorlalti, dar in acelasi timp simt nevoia sa-si petreaca timpul si in singuratatea propriei persoane. Mult prea mult timp petrecut intr-una dintre aceste doua extreme ne va face sa fim capriciosi si nefericiti. Pentru noi cheia unei vieti fericite se numeste “echilibru”.
Sa intelegem mai bine!
Un ambivert este un individ destul de echilibrat in cea mai mare parte a timpului, sau cel putin incercam sa fim; cautam mediile sociale si compania celorlalti si reusim sa facem asta destul de bine. Noi nu suntem atat de galagiosi si de agresivi precum pot fi in unele situatii extrovertitii, dar ne face placere sa ne exteriorizam. De asemenea, ne bucuram de momentele petrecute in singuratate, dar nu intr-un mod atat de extrem precum o fac introvertitii. Avem nevoie de ambele stiuatii intr-o masura foarte echilibrata pentru a fi cu adevarat fericiti. Asa cum am mentionat mai sus, nu functionam la adevarata noastra capacitate atunci cand ne petrecem mult prea mult timp intr-una dintre situatii pentru perioade extinse de timp. Cand se intampla acest lucru, intampinam dificultati si avem nevoie de echilibru.
Acestea fiind spuse, ambivertii pot fi tare confuzi pentru cei din jurul lor. Avand ambele trasaturi, ne putem indrepta intr-una din cele doua directii foarte usor. Comportamentele noastre sunt de natura sa se schimbe in functie de aparitia noilor situatii si ne putem pierde destul de usor echilibrul. Ne place sa facem ceva, pana cand…nu ne mai place. Aceste “fluctuatii” de comportament sunt rezultatul nevoii noastre interioare de a ne gasi echilibrul si de a ni-l mentine.
Deoarece ne aflam “la mijloc”, noi suntem extrem de flexibili; desigur, avem preferintele noastre personale, dar ne adaptam destul de bine noilor situatii (atata timp cat nu ne petrecem mult prea mult timp incat sa ne plictisim sau sa ne pierdem echilibrul). De asemenea, lucram bine singuri, cat si in grupuri mai mari de persoane. Putem prelua controlul sau ne putem retrage atunci cand situatia o cere. De cealalta parte, acest nivel de flexibilitate ne poate determina sa fim indecisi.
Un ambivert are, de asemenea, o destul de buna intelegere a oamenilor in general si a imprejurimilor sale. Suntem extrem de intuitivi si putem simti la fel de bine emotiile celorlalti in timp ce ne raportam la acestia in mult mai multe feluri. Nu ne temem sa ne face vocea auzita, dar ne place, de asemenea, sa observam si sa ascultam.
Adevarul este ca aceasta personalitate trece dincolo de aceasta simpla eticheta, dar intelegand diferitele trasaturi de personalitate vei putea sa te intelegi pe tine insuti si pe cei din jurul tau mult mai bine. Asa ca, in cazul in care cele de mai sus rezoneaza intr-o mare masura cu tine, s-ar putea sa fii un ambivert.