Asculta-ti corpul! Cele NOUA simptome pe care nu ar trebui sa le ignori

1642

4. Consumi ceva la care ai intoleranta

Un semnal posibil: eczema.

Scurta descriere: Mai intai va vom prezenta cateva informatii despre intoleranta alimentara. Cand corpul nu tolereaza un aliment, consumul acelui aliment provoaca o iritatie slaba, cronica, sau imflamare in intestin. In timp, un consum regulat al alimentului duce la inrautatirea iritatiei si la aparitia de fisuri in spatiile intercelulare. Aceste fisuri permit bacteriilor si toxinelor, precum si proteinelor si grasimilor semidigerate sa iasa din intestin si sa ajunga in fluxul sanguin. Numit sindromul intestinului fisurat (sau permeabilitate intestinala crescuta), aceasta afectiune lasa loc unui set intreg de probleme de sanatate, incluzand iritatii si afectiuni ale pielii, precum eczema.

Pielea este cel mai intins organ al corpului uman care se ocupa cu eliminarea substantelor, adauga Lipski, deci nu este surprinzator ca pielea este cea mai afectata atunci cand toxinele se varsa in fluxul sangvin. “O iritatie de piele sau eczema reprezinta un semn al efortului depus de organism pentru a scapa de aceste toxine”, spune ea. “Organismul tau incearca sa scape de problema in singurul mod in care poate.”

Alte semnale: Flatulenta, balonare, oboseala, congestionare a sinusurilor, gandire incetosata.

Solutie: O dieta bazata pe criterii eliminatorii este cel mai bun mod de a identifica alimentul problema. “Incepeti cu una sau doua mancaruri pe care le suspectati”, spune Swift, care prefera s-o numeasca pe aceasta “dieta iluminarii,” deoarece scopul ei este de a aduce “iluminarea” sanatatii tale.

Nu stiti de unde sa incepeti? Mancarurile care au cel mai mare potential de a fi daunatoare intestinelor includ graul si produsele ce contin gluten, lactatele, zaharul, soia, ouale, porumbul si drojdia. Daca sunteti foarte motivati, urmati sfatul lui Haas si renuntati la ceea ce el numeste “cei cinci mari” timp de o saptamana: graul, lactatele, zaharul, cofeina si alcoolul. “Nu este o dieta usor de urmat”, admite acesta, “dar cu siguranta veti afla mai multe despre ceea ce incearca sa va transmita corpul dumneavoastra.” Ati putea, de asemenea, sa tineti un jurnal in care sa scrieti ceea ce consumati. Timp de o saptamana sau doua, scrieti ceea ce mancati si cum va simtiti in minutele, orele si zilele urmatoare (de exemplu, la o ora dupa ce mancati lactate, va simtiti balonat). “Aceasta metoda se bazeaza pe recunoasterea obiceiurilor si simptomelor si pe ceea ce deduceti din observatiile pe care le faceti”, ne explica Swift, ajutandu-ne sa ne dam seama ce alimente sa evitam in stadiul initial.

3. Consumi prea multa cofeina

Un semnal posibil: oboseala.

Scurta descriere: “Cofeina incearca sa imprumute, pentru o perioada scurta, o cantitate mica de energie dintr-o rezerva destul de scazuta”, spune Haas. “Cu alte cuvinte, energia este obtinuta din rezervele de energie ale corpului, ceea ce inseamna ca aveti din ce in ce mai putina energie stocata, capacitatea de a va genera propria energie in mod constant fiind redusa considerabil.”

Cofeina actioneaza prin stimularea sistemului nervos central. Ce inseamna asta? Cofeina “pacaleste” glandele suprarenale, iar aceasta secreta hormoni – in mod specific cortizol si adrenalina, care indeamna corpul sa functioneze la capacitate crescuta. Rezultatul pe termen scurt poate fi cresterea abilitatii de concentrare si imbunatatirea coordonarii mana-ochi. Daca se consuma cofeina in mod regulat, in final, sistemul nervos central nu mai poate functiona corect. “Daca nu va reveniti dormind mai mult, mancand corect si relaxandu-va, veti ajunge repede in situatia in care va veti simti ca si cum ati calari un cal extenuat,” spune Haas.

Alte semnale: Hiperactivitate, insomnie, iregularitati in ritmul cardiac, urinare frecventa.

Solutie: Se recomanda limitarea dozei zilnice de cofeina la mai putin de 300 de miligrame. “Daca aveti de gand sa consumati cofeina”, spune Swift, “ganditi-va la calitatea sursei. Beti ceai verde sau un energizant plin de chimicale? Care este cantitatea sanatoasa pentru dumneavoastra? Majoritatea oamenilor  nu cunosc cantitatea de cofeina pe care organismul lor o poate tolera”, spune ea. Intre timp, sprijiniti activitatea glandelor suprarenale cu vitamina B (in special B5, sau acid pantotenic), vitamina C si lemn dulce. De asemenea, pentru a fi mai energici, consumati mancaruri neprocesate.