Ceasul organelor corpului tau din perspectiva Medicinei Traditionale Chineze

1830

In medicina traditionala chineza se crede ca fiecare organ atinge un punct la care are cea mai mare si respectiv cea mai mica activitate energetica.

Acest ciclu de 24 de ore ne poate ajuta sa stim cand sa practicam exercitii fizice, cand sa mancam, cand sa facem sex si cand sa dormim. De asemenea, ne poate ajuta sa comunicam mult mai bine cu un anumit organ sau canal energetic al corpului.

Acesta este ceasul organelor corpului tau din perspectiva medicinei traditionale chineze:

#1. Intestinul gros (5 am – 7 am) – Acesta este momentul intestinului gros, ceea ce-l face sa fie un moment  perfect pentru a avea scaun si pentru a elimina toxinele din ziua precedenta. De asemenea, tot acesta este momentul perfect pentru a-ti spala corpul si pentru a-ti pieptana parul. Se crede ca pieptanarea parului contribuie la eliminarea de energie negativa prezenta la nivelul mentalului. In tot acest interval, emotiile de defensivitate si sentimentul de a fi blocat pot fi simtite pentru a fi eliminate.

#2. Stomacul (7 am – 9 am) – Acesta este momentul stomacului, acesta fiind motivul pentru care ar trebui ca acum sa mananci cea mai importanta masa a zilei cu scopul de a optimiza digestia si absorbtia nutrientilor. Mesele calde, bogate in substante nutritive, sunt cele mai bune dimineata, in acest interval orar. Emotiile ce pot sa apara in acest interval sunt dezgustul si deznadejea.

#3. Pancreasul si splina (9 am – 11 am) – In acest interval orar enzimele sunt eliberate pentru a ajuta la digestia alimentelor si tot acum este eliberata energia pentru ziua urmatoare. Acesta este momentul ideal pentru a-ti duce la indeplinire sarcinile sau pentru a practica exercitii fizice. Incearca ca in acest interval sa-ti duci la bun sfarsit cele mai dificile sarcini ale zilei. Emotii, cum ar fi stima de sine scazuta, pot fi simtite in acest moment.

#4. Inima (11 am – 1 pm) – Acesta este intervalul orar al inimii care va pompa nutrientii la nivelul corpului pentru a-ti oferi energia si sustantele nutritive necesare. Acesta, de asemenea, este un moment bun pentru a manca masa de pranz si este recomandata o masa usoara, gatita. Un pui de somn, sau o ceasca de ceai, de asemenea, sunt foarte recomandate in tot acest timp. Sentimentele de bucurie sau de tristete extrema pot fi experimentate in acest interval.

#5. Intestinul subtire (1 pm – 3 pm) – Acesta este intervalul orar al intestinului subtire, atunci cand alimentle consumate mai devreme isi vor finaliza asimilarea si digestia. Acesta este, de asemenea, un moment bun pentru sarcinile zilnice sau pentru rutina ta preferata de exercitii fizice. Uneori, gandurile vulnerabile sau sentimentele de abandon isi pot face aparitia in acest interval.

#6. Vezica urinara (3 pm – 5 pm) – Acesta este momentul vezicii urinare, atunci cand deseurile  metabolice se muta catre sistemul de filtrare al rinichilor. Acesta este momentul perfect pentru a studia sau pentru a desfasura activitati provocatoare pentru creier. De asemenea, este recomandata o ceasca de ceai deoarece consumul de lichide in acest interval contribuie la imbunatatirea procesului natural de detoxifiere. In acest interval pot sa apara sentimente de iritare sau de timiditate.

#7. Rinichii (5 pm – 7 pm) – In acest interval sangele este filtrat si activitatea rinichilor are scopul de a mentine un echilibru chimic corespunzator. Acesta este momentul perfect pentru a avea cina si pentru a activa circulatia sanguina fie printr-o plimbare usoara, prin masaj sau prin exercitii de stretching. Gandurile subconstiente de frica pot fi active in acest interval orar.

#8. Circulatia sanguina (7 pm – 9 pm) – Acesta este intervalul circulatiei, atunci cand nutrientii sunt transportati catre fiecare celula si la capilare. Acesta este invervalul orar perfect pentru a citi o carte si pentru a te relaxa. Evita activitatile care iti solicita foarte multa energie mentala in acest interval. In acest interval poate sa apara o dificultate in exprimarea emotiilor. Acesta este intervalul orar perfect pentru a face sex sau pentru a concepe.

#9. Sistemul endocrin (9 pm – 11 pm)   In acest interval homeostazia organismului este ajustata si nivelul de enzime este refacut. Se recomanda somnul incepand cu acest interval, astfel incat organismul sa poata conserva energia pentru a doua zi. In acest interval pot fi simtite sentimente de confuzie.

#10. Vezica biliara (11 pm – 1 am) – Acesta este momentul vezicii biliare si cu scopul de a te simti energizat cand te vei trezi, in acest interval organismul ar trebui sa se afle deja in repaus. In medicina traditionala chineza se crede ca in acest interval energia yin incepe sa scada, in timp ce energia yang incepe sa creasca. Energia yang te mentine activ pe tot parcursul zilei si este stocata atunci cand organismul se afla in stare de repaus, adica atunci cand dormi. In acest interval isi fac aparitia la nivel constient resentiementele.

#11. Ficatul (1 am – 3 am) – Acesta este perioada ficatului si de aceea corpul tau ar trebui sa se afle in starea de somn. In acest timp, toxinele sunt eliberate din organism si este produs sange proaspat. In cazul in care te afli in stare de veghe in acest interval orar, ai putea avea mult prea multa energie Yang probleme cu ficatul sau anumite probleme legate de detoxifierea naturala a organismului. Acesta este intervalul sentimentelor de furie si de frustrare.

#12. Plamanii (3 am – 5 am) – Acesta este intervalul orar al plamanilor, interval in care corpul tau ar trebui sa se afle in starea de somn. In cazul in care te trezesti in aceasta perioada, sunt recomandate exercitiile de calmare a sistemului nervos, cum ar fi exercitiile de respiratie. Organismului ar trebui sa i se asigure un mediu cald, cu scopul de a ajuta plamanii sa refaca rezervele de oxigen ale organismului. In acest interval pot sa apara sentimentele de durere si de tristete.

In medicina traditionala chineza, practicantii acesteia folosesc acest ceas pentru a determina organul responsabil pentru o anumita afectiune. De exemplu, in cazul in care obisnuiesti sa te trezesti intre orele 3-5 am in fiecare dimineata, este posibil sa existe anumite sentimente de tristete sau de durere care te deranjeaza sau o afectiune la nivelul plamanilor.

Aceasta este o diagrama detaliata a ceasului organelor interne (en.):

 1