Cei ZECE dusmani ai trezitului de dimineata

1361

Povestea trezitului de dimineata incepe tot timpul cu o alarma care suna si cu butonul de „snooze” pe care-l apasam pentru a mai prinde cateva minute de somn. Fiecare dintre noi avem acest obicei. Cu toate acestea, obiceiul acesta nu reprezinta un motiv de ingrjorare deoarece urmatoarele zece solutii te vor ajuta sa te trezesti in fiecare dimineata fara nicio problema de acum inainte.

10. Draperiile sunt inchise

draperii

Unul dintre cele mai bune modalitati prin care te poti trezi dimineata fara prea mare dificultate este reprezentata de expunerea la lumina naturala. Astfel vei ajuta creierul, prin anumite reactii chimice produse de lumina naturala, sa se invioreze. Daca vrei sa te trezesti mai devreme de rasaritul soarelui o idee buna ar fi cumpararea unei lampe cu lumina asemanatoare cu cea naturala pe care sa o poti folosi in momentul in care te trezesti.
9. Apesi pe butonul de “snooze”

snooze

Acesta este un obicei de care suntem cu totii vinovati de dimineata, atunci cand nu ne trezim la timp. Ceea ce trebuie sa intelegi este ca acele cinci sau zece minute in plus de “somn”, daca-l putem numi astfel, nu te ajuta absolut deloc. Acele minute petrecute in pat nu fac decat ca trezitul sa fie o sarcina si mai dificila decat este pentru multi dintre noi.
8. Te uiti la televizor in pat

tv

Pentru a te odihni este nevoie sa ai parte de un mediu racoros, linistitor si intunecat. Acest lucru implica absenta televizorului din dormitor. Absenta televizorului sau a oricarei surse de lumina in camera ta este necesara pentru ca ceasul tau biologic sa functioneze eficient.
7. Mananci noaptea tarziu

snaks

Exista un motiv intemeiat pentru care parintii tai te-au sfatuit sa nu te duci in pac cu stomacul plin. Acest obicei o sa-ti afecteze calitatea somnului si o sa-ti cauzeze dificultati dimineata cand o sa fie nevoie sa te trezesti. Organismul tau o sa fie ocupat in timpul somnului sa proceseze alimentele din sistemul digestiv in loc sa te ajute sa te odihnesti.
6. Imparti patul cu animalul de companie

caine in pat

Cu toate ca este placut sa-ti imbratisezi prietenul blanos in timpul noptii, acestia iti pot strica somnul imediat. Acestia au tendinta sa se miste in timpul noptii, iar dimneata tu o sa fii stresat.
5. Atipesti dupa-amiaza

Snoring Sleeping Woman

Somnul de dupa-amiaza iti poate distruge sansele de a adormi la timp noaptea. Daca este absolut necesar sa tragi un pui de somn dupa-amiaza, asigura-te ca durata acestuia este mai mica de 30 de minute.
4. Bei cafea dupa-amiaza sau seara

cafea

Acesta este unul dintre principalele motive pentru care nu te poti trezi de dimineata si cu toate acestea, se pare ca este destul de ignorat de majoritatea oamenilor. Daca nu te simti in forma dupa-amiaza exista si alte alternative prin care te poti invioara in afara de bauturile pe baza de cofeina, precum ceaiul verde, negru sau cafeaua.
3. Bei alcool inainte de culcare

half full glass of wine on bedside table of early twenties woman in bed in a bedroom

In ciuda faptului ca este unul dintre cele mai eficiente “somnifere naturale”, alcoolul iti strica calitatea somnului extrem de mult. Acest lucru se datoreaza faptului ca alcoolul iti prelungeste perioada somnului profund si-ti scurteaza faza somnului REM,  faza imperativa procesului de invatare si cel al memoriei.
2. Dormi pana tarziu in weekend-uri

Woman Turning Off Alarm

Acesta este un obicei de care suntem vinovati majoritatea dintre noi si in acelasi timp este si una dintre cele mai mari placeri ale weekendurilor. Cu toatea acestea, aceasta mica indulgenta iti afecteaza ceasul biologic la fel cum o face un zbor lung cu avionul. Incearca sa-ti menti  acelasi obicei pe to parcursul saptamanii.
1. Nu ai un program

program

Obiceiul de a adormi in fiecare seara la ore diferite este un dintre cele mai crunte obiceiuri cu care poti sa-ti pedepsesti organismul si ceasul biologic. Nu ar trebui sa te mire de ce iti este atat de greu sa te trezesti de dimineata. Acest lucru se datoreaza lipsei unui program. Incearca sa adormi in fiecare seara la aceasi ora si vei observa ca o sa-ti fie extrem de usor sa te trezesti de dimineata devreme.

Sursa: lifehack.org