Cele 24 de date uimitoare despre Marea Piramida din Giza

1868

Marea Piramida din Giza este o adevarata capodopera si si-a castigat pe buna dreptate titlul de “minune a lumii”. Aceasta a fost construita cu o asemenea precizie incat tehnologia noastra actuala nu o poate reproduce. Exista mult prea multe date uimitoare referitoare la aceasta piramida, date care ii coplesesc pe arheologi, pe oameni de stiinta, pe astronomi si pe turisti deopotriva.

Acestea sunt cele 24 de date uimitoare despre Marea Piramida din Giza

1. Oamenii de stiinta estimeaza ca aceasta piramida ar contine in jur de 2.300.000 de blocuri de piatra care cantaresc in jur de 20-30 de tone fiecare, existand si cateva astfel de blocuri de piatra care cantaresc chiar si peste 50 de tone.

2. Piramida lui Menkaura, Piraminda lui Khafra si Marea Piramida a lui Cheops sunt aliniate intr-un mod cat se poate de precis cu constelatia Orion.

3. Baza piramidei acopera 55.000 m2, fiecare latura a acesteia avand o dimensiune mai mare de 20.000 m2.

4. Temperatura interioara este constanta si egala cu temperatura medie a pamantului, 20 de grade Celsius.

5. Mantaua exterioara a fost compusa din 144.000 de pietre, toate acestea fiind extrem de lustruite si de plate, cu o acuratete de 1/100 dintr-un inch. Grosimea pietrelor este de aproximativ 254 de cm si greutatea de aproximativ 15 tone fiecare.

6. Fundatia piramidei este pe bile si este capabila sa suporte cutremure si dilatarea produsa de temperaturile foarte mari.

7. Mortarul folosit este de origine necunoscuta, Acesta a fost analizat, iar compozitia sa chimica este cunoscuta, dar nu poate fi reprodusa. Este un tip de mortar mai puternic decat piatra, acesta fiind unul dintre motivele pentru care aceasta piramida s-a pastrat intr-o asemenea conditie pana in zilele noastre.

8. Piramida a fost inital acoperita cu un tip de pietre foarte lustruite. Aceste pietre aveau scopul de a reflecta lumina soarelui si o faceau sa arate asemenea unui giuvaier. Cercetatorii precizeaza ca piramida initiala, cu pietrele sale slefuite, actiona ca o oglinda gigantica si avea o putere atat de mare incat era vizibila de pe Luna, ca o stea stralucitoare pe Pamant. De aceea, egiptenii antici au numit aceasta piramida “Ikhet”, adica “Lumina Glorioasa”. Cum au fost transportate si asamblate acele blocuri de piatra ramane in continuare un mister.

9. Marea Piramida cea mai aliniata structura existenta si indica intr-un mod exact directia nordului. Pozitia Polului Nord se misca in timp, dar piramida a fost exact aliniata in momentul construirii sale.

10. Marea Piramida este situata in centrul greutatii Pamantului. Paralela estica si vestica care traverseaza pamantul si meridianul nordic si sudic se intersecteaza in doua locuri de pe Pamant, unul este situat in ocean si altul la Marea Piramida din Ghiza.

11. Cele patru fete ale piramidei sunt usor concave, singura piramida construita in acest fel.

12. Centrele celor patru laturi sunt aliniate cu o precizie extraordinara pentru a forma singura piramida cu opt laturi din lume. Acest efect nu este vizibil de la sol sau de la distanta, dar este vizibil din aer si in cazul acesta doar in conditii de lumina adecvate. Acest fenomen este detectabil doar din aer in zori si la apusul soarelui echinoctiilor de toamna si de primavara, atunci cand soarele isi arunca razele pe Piramida.

13. Cufarul de granit din “Camera Regelui” este mult prea mare pentru fi putut fi trecut prin pasajele piramidei si de aceea, cercetatorii presupun ca acesta a fost construit imediat sau in timpul construirii piramidei.

14. Cufarul a fost construit dintr-un bloc de granit solid. Pentru construirea sa au fost necesare fierastraie din bronz lungi de aproape 3 metri cu dinti de safire. Scobirea interiorului a necesitat burghie tubulare din acelasi material aplicate cu o forta verticala extraordinara.

15. Analiza microscopica a cufarului releva faptul ca acesta a fost construit cu ajutorul unui burghiu aflat in punct fix care utiliza bijuterii dure si care exercita o forta de gaurire de 2 tone.

16. La un moment dat, Marea Piramida a avut la intrare o usa pivotanta. Astfel de usi pivotante au mai fost gasite in doar alte doua piramide: piramida tatalui si bunicului lui Cheops, respectiv Sefru si Huni.

17. Exista precizari oficiale care sustin ca in momentul deschiderii pentru prima oara a usii pivotante, care cantarea 20 de tone, aceasta era atat de bine echilibrata incat ar fi putut fi deschisa cu o forma minima, iar atunci cand era inchisa, aceasta se potrivea atat de perfect incat nu exista indeajuns de suficiente crapaturi pentru a putea fi deschisa din interior pentru a parasi piramida.

18. Cu mantaua sa de pietre slefuite, Marea Piramida ar fi putut fi vazuta din muntii din Israel si de pe Luna.

19. Intreaga greutate a piramidei este estimata la 5.955.000 tone. Inmultita cu 10^8, aceata ofera o estimare aproximativa a masei Pamantului.

20. Pasajul descende indica catre steaua Alpha Draconis, circa 2170-2144 i.Hr. Aceasta a fost Steaua Nordului la acel moment. Nici o alta stea nu s-a mai aliniat cu pasajul de atunci.

21. Axul de sud din Camera Regelui indica catre steaua Al Nitak (Zeta Orionis), aflata in constelatia Orion, circa 2450 i.Hr. Constelatia Orion a fost asociata cu zeul egiptean Osiris. Nici o alta stea nu s-a mai aliniat cu acel ax in instorie.

22. Curbura proiectata pe laturile piramidei se potriveste exact cu raza Pamantului.

23. Piramida lui Cheops, cunoscuta sub numele de Marea Piramida din Ghiza, este cea mai veche si cea mai mare structura, intaltandu-se pana la 146 de metri. Arheologii spun ca aceasta a fost cea mai inalta structura din lume timp de aproximativ 3.800 de ani.

24. Relatia dintre Pi si Phi este exprimata in proportiile fundamentale ale Marii Piramide.