Cele CINCI adevaruri care iti pot transforma viata

1067

Fiecare dintre noi preferam sa traim dupa propriile noastre reguli. Acestea sunt de cele mai multe ori rezultatul incercarilor si greselilor noastre. Facem greseli, invatam o lectie si incercam sa evitam aceeasi greseala pe viitor. O viata traita cu inteleciune este aceea in care invatam din greselile celorlalti. Cu toate acestea, exista cateva reguli de aur care raman valabile pentru fiecare dintre noi. Acestea sunt cateva dintre adevarurile care si-au dovedit valoarea si intelepciunea iar si iar. Daca vei aplica aceste adevaruri in viata ta, eu sunt sigur ca vei experimenta o noua nastere. Iata care sunt cele CINCI adevaruri care iti pot transforma viata:

1. Nu exista decizii bune sau rele, rezultatul final este cel care conteaza

Aceasta este, fara indoiala, cea mai buna lectie pe care am invatat-o in viata. La fel cum a spus si Shakespeare “totul este bine atunci cand se termina cu bine.”. Adesea vei lua o decizie care va primi critica celor din jurul tau, dar in cazul in care acea decizie se dovedeste a fi fructuoasa, in cele din urma va fi aplaudata. Exista nenumarate exemple in care oamenii de stiinta, filosofii sau antrepenorii au fost judecati pentru noua lor idee sau pentru noul lor proces de creare, totul pentru ca, in cele din urma, sa fie aplaudati atunci cand acea idee s-a dovedit a fi cu adevarat stralucita.

In viata, este necesar sa ai curajul de a lua o decizie sensibila si de a o urma pana la capat. Apara acea decizie si straduieste-te sa o faci sa cunoasca succesul.  Inceteaza sa-ti mai amintesti esecurile trecutului tau iar si iar. De indata ce ai invatat ceva din esecul respectiv, gata!

2. 90% dintre noi avem acelasi nivel de talent

Atitudinea este cea care determina altitudinea noastra. De foarte multe ori obisnuim sa atribuim succesul celorlalti talentului sau destinului lor. Realitatea este ca majoritatea fiintelor umane au apropae acelasi nivel de talent si capacitate. Cu toate acestea, fiecare dintre noi avem prioritati diferite si aptitudini diferite. Si da! O atitudine diferita. Atitudinea noastra determina cursul vietii noastre.

Sa nu traiesti niciodata cu impresia ca aceasta atitudine de care vorbim nu exista in tine. Cu siguranta exista in fiecare dintre noi, dar am ales sa nu ne-o dezvoltam. Urmareste-ti scopurile cu incredere, fara a te intreba daca exista aceasta atitudine exista in interiorul tau sau nu. Cu timpul aceasta o sa iasa la suprafata.

3. Nu te gandi la probleme, gandeste-te la solutii

Am trecut prin asta in primii ani ai carierei mele. In acele vremuri, in timp ce lucram la un proiect, obisnuiam sa ma gandesc doar la problemele pe care le intampinam. Aveam o atitudine extrem de critica fata de munca mea. Desi motivul era legat de nemultumirea pe care o aveam fata de cariera mea in acel moment al vietii mele, daca ma uit inapoi acum, sunt de parere ca motivul nemultumirii mele se afla chiar in felul meu de a gandi. In loc sa ma concentrez asupra aspectelor pozitive, faceam exact opusul. Sunt de acord si acum ca acel proiect era plin de greseli, dar in loc sa gasesc solutii la acele probleme, am preferat sa ma concentrez mai mult asupra problemelor, decat la solutiile acestora. Astfel nu am putut obine nimic folositor din acea experienta.

De atunci mi-am schimbat aceasta mentalitate in intregime. Atunci cand ne gandim la solutii si nu la probleme, devenim mult mai optimisti. Aceasta mentalitate ne imbunatateste rationamentul si ne imbunatateste productivitatea per ansambu. In schimb, o perspectiva fixata asupra problemelor rezulta in comportament pesimist si intr-o productivitate extrem de redusa.

4. Onestitatea este intotdeauna cea mai buna politica

Aceasta este, probabil, prima maxima pe care am aflat-o in adolescenta, dar ma indoiesc ca foarte multi dintre noi am pus-o in practica. In ziua de astazi traim intr-o lume a competitivitatii unde presiunea de grup este imensa si astfel, renuntarea la onestitate pare a fi foarte la indemana.  Cu toate acestea, te asigur ca onestitatea plateste mereu inapoi in termeni de recompense. Nu le vei putea observa pe termen scurt, dar acestea se afla intotdeauna acolo pe termen lung.

Imi amintesc de frustararile pe care le traia tatal meu atunci cand ii vedea pe colegii sai luand mita si traind astfel o viata de lux, in timp ce el traia o viata sincera si cinstita. Dar acum, dupa aproximativ 35 de ani de munca, simte ca onestitatea sa in viata a dat roade. Acesta se simte linistit, cu constiinta impacat si se priveste pe sine ca fiind un om cinstit.

Daca vei fi sincer cu viata si viata va fi sincera cu tine!

5. Concentreaza-te asupra esentialului si elimina tot ceea ce este inutil din viata ta

Aceasta este cea mai importanta lectie pe care am invatat-o de la sotul meu. Acesta este un om care crede cu tarie in “viata simpla, gandire complexa”. El nu a avut niciodata un  telefon mobil, chiar daca s-a aflat cu serviciul la mii de kilomentri departe de familia sa. Dupa ce a fost avansat intr-o functie mai importanta, el si-a luat un telefon doar la insistenta mea. Sotul meu a considerat tot timpul telefonul ca fiind o sursa majora de distragere a atentiei. Contrar credintei lui, obisnuiam sa fiu dependenta de telefonul meu si de internet. Dar acum, cand familia este din nou impreuna, obisnuiesc sa-mi tin telefonul pe silentios.

Telefonul pe silentios si televizorul inchis ne ofera oportunitatea de a petrece cateva clipe minuate impreuna, clipe pe care nu le puteam petrece inainte. Este necesar sa eliminam lucrurile inutile din viata noastra pentru a le face loc celor care conteaza cu adevarat pentru noi. Aceasta lectie de viata nu se aplica doar gadget-urilor, dar si oamenilor. Elimina din viata ta caracterele dificile si concentreaza-ti atentia asupra oamenilor de care ai nevoie cel mai mult.