Nimanui nu-i plac argumentele, dar acestea sunt o parte inevitabila a oricarei relatii sanatoase. Atunci cand bunastarea ta este atat de strans legata de actiunile celeilalte persoane, este nerealist sa ai asteptarea ca nu vei fi niciodata nevoit sa porti un argument sau sa te simti ranit.
Argumentele cu privire la modul in care sunt cheltuiti banii, de exemplu, pot fi incomode si dificile, dar pot duce in cele din urma la o mult mai buna organizare financiara si la un respect mult mai profund intre soti.
Exista, totusi, cateva argumente pe care le purtam, dar care nu fac nimic pentru a ne avansa relatia sau pentru a construi increderea. Mai jos sunt cateva dintre lucrurile pe care le-am putea spune partenerului, dar care nu ne-ar ajuta in relatia noastra cu acesta sau cu aceasta. Iata care sunt cele SAPTE lucruri pe care nu ar trebui sa le spui niciodata partenerului tau:
1. Prietenul tau ma innebuneste
Iata un secret: Nu este sfarsitul lumii daca sotul sau sotia ta are un prieten care se comporta asemenea unui nebun la petreceri. Aceasta persoana se afla in viata partenerului tau de viata pentru un motiv sau altul si vorbindu-l de rau pe acesta iti va provoca numai certuri in relatia ta. Exceptie face cazul in care prietenul face ceva dureros sau foarte nepotrivit. “Traieste si lasa-i sa traiasca” este un foarte bun motto dupa care iti poti ghida viata.
2. Nu mai conduce asa!
Esti cu adevarat in pericol? Daca partenerul tau trimite sms-uri in timp ce conduce sau daca prezinta semne de furie excesiva in trafic, cu siguranta ai tot dreptul sa strigi. In caz contrar, critica la adresa felului de a conduce a partenerului tau nu va duce nicaieri – cu exceptia unui argument teribil.
3. Te imbraci cu asta?
Daca sotul tau este un fan al stilul de critica “direct”, ofera-i sfatul in felul acesta. In cazul in care partenerul tau este usor sensibil, evita aceste feluri de comentarii. Este suparator sa afli ca arati mai putin decat uimitor – mai ales daca te simti increzator per ansamblu – iar astfel de remarci negative pot distruge ziua cuiva mai repede decat crezi.
4. Castig mai multi bani decat tine
Cu exceptia cazului in care urmatoarea parte a acestei propozitii este “…si de aceea sunt mai mult decat fericit sa platesc nota.”, aceasta afirmatie nu ar trebui sa-si faca aparitia niciodata in mijlocul unui argument. Aceasta afirmatie este umilitoare si plina de cruzime – doua lucruri pe care cu siguranta nimeni nu si le doreste intr-o relatie. Aflandu-te in pozitia de sustinator al familiei nu-ti ofera dreptul de decizie suprema sau mai putine responsabilitai la domiciliu, asa ca acest “rationament” nu ar trebui sa existe intr-o dezbatere maritala.
5. Nu-mi atinge telefonul
Fiecare dintre noi stocam aproape toate informatiile noastre personale in telefoanele mobile in aceste vremuri, dar daca nu ai nimic de ascuns nu ar trebui sa existe din partea ta o atitudine defensiva. Este cu totul si cu totul rezonabil sa te astepti la respect si confidentialitate, dar in cazul in care partenerul tau are nevoie sa-ti utilizeze telefonul, iar tu creezi o scena, cu siguranta vor exista argumente care nu se vor rezolva chiar asa usor. Daca nu ai nimic de ascuns in casnicia ta, nu ar trebui sa te ingrijorezi in legatura cu ceea ce va gasi partenerul in telefonul tau.
6. Ei bine, cel putin eu nu am (completeaza spatiul gol cu unul dintre momentele de slabiciune ale partenerului)
Fiecare dintre noi am facut lucruri de care nu suntem mandri, dar aducerea la suprafata a acelor momente este dur si daunator. Fa un efort si iarta-ti partenerul de viata pentru greselile din trecut astfel incat aceste comentarii sa nu-si faca aparitia in mijlocul argumentelor. Aceste lovituri sub centura cu siguranta se vor intoarce impotriva ta doar cateva minute mai tarziu sub forma regretelor.
7. Trebuie sa ne vedem iar cu familia ta?
Probabil ca socrii tai nu sunt oamenii preferati din viata ta, dar ei sunt familia partenerului tau de viata, asa ca ar trebui sa te astepti ca-i vei vedea destul de des. In cazul in care crezi ca socrii tai au asteptari nerezonabile – apar neanuntati, sau se asteapta sa renunti la propria ta familie pentru a-i vedea de sarbatori – comunica cu partenerul tau si stabiliti impreuna limitele relatiei. In plus, nu este necesar sa insulti familia partenerului tau, chiar daca acestia sunt cei mai enervanti oameni pe care i-ai cunoscut vreodata.