Cele mai importante ZECE atribute umane pe care le putem invata de la animale

1793

Dragostea, compasiunea si prietenia sunt doar cateva dintre calitatile pe care le putem intalni in randul necuvantatoarelor si in timp ce noi ne pregatim sa terminam revizia definitiva asupra cartii relatiilor, inca mai avem o multime de lucruri pe care le putem invata de la acestea.

Iata cele mai importante zece atribute umane pe care le putem invata de la animale:

10. Dragoste neconditionata

no.3

In prezenta tacuta a necuvantatoarelor din jurul nostru, de exemplu atunci cand stam pe canapea cu cainele sau cu pisica langa noi, simtim dragostea acestora indiferent de gandurile si de sentimentele noastre, iar noi raspundem cu aceasi moneda. Daca am dori, am putea face acelasi lucru cu cei din jurul nostru.
9. Practica iertarea

caine001

Multe animale sufera batjocura, tristete si suparare, dar trec peste toate acestea cu fruntea sus, fata de noi care nu facem tot timpul acelasi lucru. Continuitatea vietii acestora este mai importanta decat trecutul lor.
8. Nu au nevoie sa aibe dreptate

no.1

Evolutia favorizeaza speciile care se concentreaza pe ceea ce conteaza cel mai mult: gasirea hranei, pastrarea sanatatii, odihna, imperecherea, grija fata de cei mai mici. Cand slujim mai mult imaginii proprii si imortantei de sine intr-un sens egotistic, tindem sa pierdem lucrurile care conteaza cel mai mult. Eliberarea de aceste nevoi non-naturale ne elibereaza viata si ne ajuta sa ne bucuram de ceea ce are cu adevarat valoare in viata noastra.
7. Nu se iau prea in serios

no.6

Fie ca se joaca cu un ghemotoc de ata, in cazul pisicilor sau fie ca aduc batul, in cazul cainilor, aceste animale sunt extrem te absorbite de aceste jocuri, atat de mult incat tot ce au este acel moment si nu le pasa de cum sunt priviti de cei din jurul lor. Scapa de vocea critica din interiorul tau si te judecatile altora, care de fapt nu sunt decat judecatile tale,  astfel vei putea imbratisa viata cu adevarat.
6. Isi amintesc sa se joace

no.4

Toate animalele, de la cele salbatice pana la cele domestice, toate au momentele lor in care se distreaza. Este foarte interesant de observat faptul ca, in aceasta viata in care traim majoritatea dintre noi nu prea mai avem timp sa facem acest lucru. Ce bine ar fi sa includem in viata noastra cat mai des momente in care sa ne putem juca cu adevarat.
5. Se odihnesc

no.2

Ca si in cazul de mai sus, viata cotidiana nu ne mai lasa timp in care putem sta, precum leii din savana, sa ne odihnim si sa reflectam. Tot timpul suntem pe goana, lucruri de facut, locuri de vazut, oameni de intalnit, dar niciodata nu este inclus in programul nostru un timp in care putem sta doar noi cu noi insine.
4. Nu se incurca in cuvinte

no.7

Cel mai adesea cand vorbim cu prietenii si cu familia, cel mai adesea credem ca totul sta in puterea cuvintelor. Dar, adeseori neglijam o multime de alte aspecte mult mai importante. Tonul vocii noastre, expresiile faciale, postura si multe alte aspecte comunica mai mult decat o mie de cuvinte, uitati-va la cainele dumneavoastra si veti simti, nu veti avea nevoie de cuvinte si veti simti ca va iubeste.
3. Concentrati pe ce este cu adevarat important

caine

In perioadele in care lipsim o buna perioada de acasa si venim epuizati, cainele sau pisica noastra ne intampina  cu dragoste si afectiune. Chiar si in perioadele in care-i ignoram si le vorbim urat in timp ce iesim pe usa, asteapta cuminti asteptarea noastra acasa, ma rog, nu tot timpul cuminti. Aceste mici gesturi ne reamintesc de importanta unei conexiuni cu cei din jurul nostru si impartasirea sentimentelor.
2. Acorda atentie instinctelor

Dog show in Morro Bay, 10 May 2009.  Best of Bay Pooch Pageant

Tot timpul in alerta, concentrate pe instinctele lor, animalele raspund lumii din jurul lor din instinct. In timp am inceput sa nu mai avem incredere in propriile noastre instince, mintea rationala are rolul ei, dar instinctele sunt acolo cu un scop, sa le ascultam, sa le luam in seama, nu sa le ignoram.
1. Savureaza momentul

caine0,2

Animalele traiesc in momentul prezent, in timp ce oamenii sunt tot timpul distrasi de gandurile referitoare la trecut si la viitor. Singurul mod in care putem trai cu adevarat este sa ne concentram atentia pe momentul prezent si sa fim recunoscatori pentru ce se intampla in viata noastra in acel moment.

 

 

 

 

Sursa: mindbodygreen.com