Cele OPT caracteristici ale unui deficit de serotonina

1985

Serotonina este o substanta chimica din creier care are un efect profund asupra starii noatre de spirit. Cunoasterea existentei unei asemenea deficiente reprezinta un prim pas foarte important in depasirea starilor de spirit tulburatoare. Daca ai unul sau mai multe dintre aceste simptome de deficienta, acesta va fi pentru tine un indiciu puternic care te-ar putea ajuta sa o corectezi. Serotonina este unul dintre acei neurotransmitator inhibitori care serveste pentru a echilibra orice neurotransmitatori excitatori (stimulare) prezenti in exces, cum ar fi dopamina. Cu un nivel adecvat de serotonina vei fi fericit, pozitiv, increzator, flexibil si comod. Cu un nivel scazut de serotonina vei incepe sa afisezi deficiente de serotonina devenind negativ, obsesiv, ingrijorat, iritabil, vei suferi de depresie sau de insomnie.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Raspunzand la urmatoarele intrebari poti afla daca nivelul tau de serotonina este optim sau nu:

#1. Suferi de depresie? Este depresia de care suferi negativa in natura sa? Cu alte cuvinte, sunt majoritatea gandurilor tale sumbre, pline de pesimism, de neincredere si de cinism?

#2. Esti femeie? Femeile sufera de depresie mult mai des in comparatie cu barbatii si atunci cand o fac, deficienta de serotonina este mult mai des un factor decat in cazul barbatilor. De cealalta parte, atunci cand barbatii devin deprimati, acestia tind sa sufere mai des de o deficienta de dopamina, caz in care depresia lor este exprimata ca apatie, lipsa de interes sau sub forma lipsei capacitatii de a se concentra.

Cu toate acestea, asta nu inseamna ca barbatii nu pot suferi de o deficienta de serotonina sau ca femeile nu pot suferi de o deficienta de dopamina. Tendinta generala prezentata mai sus este doar atat, o tendinta. Un studiu publicat in luna septembrie a anului 2007, in paginile revistei Psihiatrie Biologica, a aratat ca barbatii si femeile reactioneaza fata de deficientele de serotonina in moduri diferite. Barbatii au devenit impulsivi, dar nu neaparat deprimati. Femeie, pe de alta parte, au inregistrat o scadere semnificativa in starea de spirit si au devenit mult mai prudente, un raspuns emotional frecvent asociat cu depresia.

Acesta ar fi motivul pentru care mult mai multe femei sufera de tulburari de dispozitie si de anxietate, in timp ce mult mai multi barbati sufera de alcoolism, ADHD si tulburari de control al impulsurilor, au concluzionat cercetatorii. In acest caz mesajul este urmatorul: femeile ar trebui sa fie mult mai atente in fata posibilitatii unui deficit de serotonina in cazul in care sufera de depresie clinica.

#3. Ai pofta de dulciuri si de amidon? Aici sunt incluse alimentele bogate in zaharuri, painea si chips-urile de cartofi. Aceste alimente ridica temporar nivelul de serotonina si te fac sa te simti bine pe moment, astfel incat organismul tau si le doreste. Cu toate acestea, pe termen lung aceste alimente diminueaza nivelul de serotonina si contribuie la acumularea kilogramelor in plus. Carbohidratii procesati au un efect negativ asupra creierului tau, dar diminuarea nivelului de serotonina este unul dintre principalele motive din spatele acestui efect.

#4. Ai probleme semnificative legate de insomnie? Printre simptomele deficientei de serotonina sunt incluse trezirile din timpul noptii si lipsa capacitatii de a mai adormi la loc si nevoia de a adormi in multe pozitii diferite pentru a te simti confortabil.

#5. Ai sentimente de stima de sine scazuta? Cu alte cuvinte, ti-ai pierdut increderea in tine si sentimentul de valoare de sine? Obisnuiesti sa te critici cu usurinta pe tine insuti sau te simti vinovat cu usurinta pentru ceva ce faci sau pentru ceva ce nu faci.

#6. Te simtmi de multe ori ingrijorat, speriat sau ai atacuri de panica? Frica falsa  este un indicator al unui deficit de serotonina care se poate manifesta ca fobie, griji sau chiar timiditate excesiva.

#7. Expui uneori un comportament agresiv sau chiar violent sau iti trec uneori prin minte ganduri de sinucidere? Studiile arata ca deficitul de serotonina din creier este asociat cu o sensibilitate crescuta la comportamentul impulsiv, agresivitate, mancat in exces, abuz de alcool si ganduri de suicid.

#8. Ai suferit de una dintre urmatoarele tulburari: fibromialgie (dureri musculare inexplicabile), disfuncția articulației temporomandibulare (durere, tensiune), migrene, sindromul colonului iritabil, obezitate sau astm? Fiecare dintre acestea au niveluri scazute de serotonina, aceasta fiind o cauza asociata, iar studiile au aratat ca ridicarea nivelului de serotonina contribuie la imbunatatirea nivelului de severitate.

In cazul in care te regasesti in mai multe dintre simtomele de mai sus, exista posibilitatea ca nivelurile de serotonina sa nu se afla la un nivel optim. Restaurarea nivelului optim de serotonina este o sarcina realizabila, dar dificila. Din fericire, serotonina poate fi restaurata la un nivel optim printr-un protocol de exercitii fizice, de alimentatie corecta si prin utilizarea unui aminoacid specific. Despre toate acestea si multe alte secrete importante vom discuta pe larg intr-un alt articol.