Cele PATRU etape ale iertarii

1820

Procesul de iertare poate fi o experienta eliberatoare. Una care, in cazul in care este practicata in mod proactiv, ne poate conduce la o experienta minunata de viata. In mod interesant, iertarea poate avea loc numai pentru ca am primit minunatul dar de a face propriile noastre alegeri. Avem posibilitatea de a ierta sau de nu ierta si nimeni nu ne poate obliga sa iertam sau nu pe cineva. In schimb, daca vrem sa iertam, nimeni nu ne poate opri, indiferent de cat de vinovata ar fi persoana respectiva sau de comportamentul sau. Aceasta capacitate de a ierta este o manifestare a controlului personal pe care-l avem asupra vietilor noastre. Ar trebui sa reflectam mai des asupra acestei puteri personale si sa simtim respectul pentru capacitatea noastra de a fi in masura sa facem astfel de alegeri profunde.

De asemenea, optiunea de a ierta implica faptul ca am avut o alegere de facut, alegerea de a-i permite comportamentului respectiv sa ne raneasca sau nu. In timp ce iertarea poate fi o alegere destul de dificila pentru multi dintre noi, imagineaza-ti cum ar fi vietile noastre daca am folosi foarte rar sau niciodata puterea noastra de a nu ne lasa sa fim raniti de comportamentul unei alte persoane. Din moment ce avem aceasta alegere, nu ar fi mai intelept sa limitan numarul de cazuri in care ne simtim raniti si in care putem la suflet comportamentul  si actiunile celorlalti, astfel incat nevoia de a ierta sa-si faca aparitia foarte rar sau deloc? Capacitatea de a trai viata fara ca actiunile celorlalti sa te afecteze, fara a da vina pe ceilalti si pe comportamentul lor si prin oferirea iertarii sunt principalele alegeri care ne pot oferi o viata plina de pace sufleteasca.

Abilitatea de a oferi iertarea in mod proactiv are patru etape distincte. In prima etapa esti plin de furie justificata. La un moment dat in viata ta ai fost ranit si esti suparat pe persoana care simti ca te-a nedreptatit. Dai vina pe persoana respectiva si o invinovatesti pentru modul in care te simti. Comportamentul persoanei respective, actiunile sale si nu alegerea ta de a raspunde intr-un anumit mod este, crezi tu, cauza furiei pe care o simti. Ai uitat ca ai posibilitatea de a alege modul in care sa reactionezi sau esti atat de suparat incat esti pe deplin convins ca nu ar fi corect sa ierti greseala persoanei respective.

Al doilea pas al iertarii apare dupa ce ai fost suparat pe cineva o perioada mai lunga de timp, imediat cand realizezi ca mania nu-ti face bine. Realizezi ca iti afecteaza echilibrul emtional si sanatatea fizica. Astfel, te indrepti in mod natural catre procesul de iertare. S-ar putea sa incepi sa privesti situatia din punctul de vedere al celeilalte persoane sau s-ar putea sa alegi pur si simplu sa te eliberezi de problema respectiva. In ambele cazuri, dupa o perioada indelungata de timp, nu mai esti suparat si ai iertat persoana pe care ai fost suparat. Acest proces poate fi aplicat atat in cazul in care esti suparat pe tine insuti, pe o alta persoana sau pe viata in general.

A treia etapa a iertarii apare imediat dupa ce ai observat rezultatele benefice ale iertarii, etapa in care alegi sa te eliberezi de furie destul de repede. In aceasta etapa alegi sa simti durerea pentru o scurta perioada de timp si apoi sa incerci sa repari relatia respectiva sau sa nu mai privesti situatia respectiva ca pe o problema. In ambele cazuri decizi sa ierti pentru ca ai practicat iertarea si pentru ca ai observat beneficiile in viata ta. In aceasta etapa realizezi ca durata de timp cat alegi sa privesti situatia ca pe o problema depinde in primul rand de tine insuti.

Cea de a patra etapa implica alegerea proactiva de a nu te mai enerva niciodata sau foarte rar. Asta presupune iertarea din timp unui anumit declansator. Aceasta etapa este insotita in cele mai multe dintre cazuri de unul sau mai multe dintre urmatoarele ganduri:

• Nu vreau sa-mi irosesc pretioasa mea viata in disconfortul cauzat de furie si aleg sa ma simt diferit. Sunt capabil sa ma iert pe mine insumi, pe ceilalti si viata.

• Stiu ca doare atunci cand nu sunt iertat de ceilalti. Nu vreau sa ii ranesc pe ceilalti cu mania mea, asa ca aleg sa ma eliberez.

• Viata este plina de frumusete incredibila si pierd din aceasta frumusete datorita furiei nerezolvate. Ma iert pe mine insumi pentru alegerile gresite pe care le-am facut.

Acestea etape ale iertarii nu vor fi intotdeauna urmate in acelasi mod de catre toti oamenii. Exista unele persoane pentru care simtim o asemenea iubire incat ne aflam intotdeauna la etapa cu numarul patru: avem inima deschisa si suntem dispusi sa iertam. De cealalta parte, exista cazuri in care petrecem ani de zile pana cand reusim sa iertam. Ceea ce ar trebui sa retinem este ca avem puterea de a alege si de a face aceasta alegere, astfel incat sa putem aduce pace si vindecare in relatiile noastre si in noi insine.