Stiai ca utilizarea pe termen lung a benzodiazepinelor contribuie la crestrea riscului aparitiei de probleme psihice si fizice? Benzodiazepinele au proprietati sedative si hipnotice.
Un studiu efectuat in cursul anului 2009 a constatat ca utilizarea pe termen lung a benzodiazepinelor a fost semnificativ asociata cu un risc crescut de dementa, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa recomande: “utilizarea pe termen lung a benzodiazepinelor trebuie evitata in randul persoanelor in varsta, persoane supuse unui risc mult mai mare de a suferi de dementa si de alte probleme de sanatate”. In randul unui grup de adulti cu varste mai mari de saizeci si cinci de ani, cei care au utilizat benzodiazepinde au avut sanse cu peste 50% mai mari sa sufere de dementa. De-a lungul timpului aceste medicamente se pot acumula la nivelul organismului si astfel poate creste riscul de supradoza accidentala.
Stiai ca poti inlocui aceste medicamente periculoase cu apreciata sunatoare? Un studiu recent, realizat de cercetatorii Spitalului Universitar Sf. James din Leeds, Anglia, a constatat ca sunatoarea a fost singurul supliment natural eficient in tratarea anxietatii si depresiei, in contrast cu gheara matei, cu gingko biloba si cu royal jelly.
Sunatoarea a fost utilizata de mii de ani si este cunoscuta pentru proprietatea sa de a calma sentimentele de anxietate. In Germania, medicii prescriu pacientilor doze concentrate de sunatoare in locul medicamentelor conventionale pentru anxietate.
Sunatoarea a castigat recunoasterea in randul unui numar foarte mare de oameni din intreaga lume. Multe proprietati de vindecare sunt atribuite acestei plante. Sunatoarea regleaza metabolismul si are un efect diuretic si anti-inflamator. De asemenea, are un efect astringent si purificator asupra intregului organism. Sunatoarea stimuleaza, de asemenea, contractiile cardiace si contribuie la refacerea tesutului nervos. Chiar si in zilele noastre sunt descoperite multe alte noi proprietati unice ale acestei plante.
Daca vei rupe o floare de sunatoare si o vei freca intre degete, aceasta va capata o culoare rosiatica. Aceasta culoare este atribuita unei substante aflata in punctele negre ale florilor plantei, numita hipericina. Aceasta este o trasatura distincta a acestei plante. Hipericina este utilizata in tratamentul depresiei si a bolilor sistemului nervos. De asemenea, sunatoarea este un excelent anti-inflamator, hemostatic si remediu tonic.
Sunatoarea este alcatuita din:
Uleiuri esentiale – substante volatile aromatice care detin uimtioare proprietati antimicrobiene, anti-inflamatorii si alte proprietati;
Vitamine – cele mai importante sunt acidul ascorbic si rutin (intareste vasele sanguine), caroten, vitamina PP sau acid nicotinic;
Substante tanante (tanini) – compusi aromatici anazotici cu un gust caracteristic, care au o actiune astringenta si antimicrobiana;
Saponine – substante biologic active;
Urme de alcaloizi – substante care au actiune analgezica;
Substante rasinoase – compusi organici lichizi sau semi-lichizi, cu un miros caracteristic; in functie de compozitia lor chimica sunt similare cu uleiurile esentiale;
Fitoncide – substante volatile cu actiune antimicrobiana;
Utilizarea sunatoarei in medicina populara
In medicina populara sunatoarea este folosita pentru a trata gastrita si ulcerele duodenale, colite, diareea, afectiuni hepatice si biliare, insuficienta cardiaca, afectiuni ale rinichilor si ale tractului urinar.
Sunatoarea poate fi administrata ca un sedativ pentru dureri de cap si insomnie.
Sunatoarea contine imanin, o substanta care inhiba dezvoltarea bacteriilor. Datorita acestei substante sunatoarea poseda proprietati anti-inflamatorii si antiseptice.
Bioflavonoidele pe care sunatoarea le contine sunt responsabile pentru eficienta sa in tratarea venelor umflate.
Extractele de sunatoare pot fi utilizate pentru boli de origine diferita ale articulatiilor. Acestea contribuie la reducerea inflamatiei si umflaturilor si au un efect analgezic. De asemenea, extractele de sunatoare sunt utilizate pentru simptomele menopauzei si sindromului premenstrual.
Infuziile externe si decocturile de sunatoare sunt utilizate in tratarea plagilor, arsurilor si mastitei. De asemenea, sunt utilizate si in afectiuni ale gatului si ale membranelor mucoase ale cavitatii bucale.
Ceaiul de sunatoare relaxeaza si stimuleaza secretia glandelor endocrine, creste pofta de mancare, accelereaza procesul de regenerare al tesuturilor, usureaza simptomele menopauzei si ale sindromului premenstrual.
Sunatoarea si depresia
Sunatoarea este, de departe, cel mai studiat tratament alternativ contra depresiei si, in cazul sau, cele mai multe rezultate experimentale legate de depresie usoara pana la moderata au fost pozitive, dovedindu-se ca aceasta planta are rezultate bune, depasind in multe cazuri eficienta medicamentelor antidepresive prescrise. Cu toate acestea, in cazul depresiei severe dovezile nu sunt foarte clare, motiv pentru care majoritatea medicilor specialisti in medicina alternativa nu ar recomanda sunatoarea ca tratament singular persoanelor diagnosticate cu tulburare depresiva majora.
Nu cu multi ani in urma, in Germania a avut loc experiment stiintifc care a reusit sa bulverseze comunitatea stiintifica si medicala si sa ofere o raza de speranta milioanelor de oameni care sufera de depresia, o boala considerata de multi “boala secolului XXI”. In cadrul acestui experiment, un numar de peste 3000 de persoane care sufereau de depresie, cu varste cuprinse intre 20 si 80 de ani, au urmat un tratament pe baza de extract de sunatoare care a durat timp de patru saptamani. Rezultatul a fost unui uimitor. Mai multe de 80% dintre participantii la studiu au observat imbunatatiri semnificative ale starii psihice. Unul dintre cei 633 de medici care au luat parte la acest studiu a declarat ca ceea ce au insemnat antibioticele pentru secolul XX va insemna sunatoarea pentru secolul XXI, perioada in care depresia este una dintre cele mai raspandite afectiuni.
Rezultatele uimitoare in tratarea depresiei se datoreaza componentelor active numite hipericin si hiperforin. Aceste doua componente au efecte pozitive asupra sistemului de serotonina din creier.
Reactii adverse la tratamentul cu sunatoare
Sunatoarea nu are in general efecte adverse, dar ea poate creste sensibilitatea la lumina soarelui, motiv pentru care nu se recomanda expunerea la soare intre orele 11 si 18. Sunatoarea poate avea un efect aditiv odata ce este administrata alaturi de antidepresive SSRI si poate interfera cu alte medicamente. Ultima posibilitate este de luat in considerare pentru persoanele care iau pilule contraceptive, medicamente imunosupresoare, anumite medicatii pentru cancer, SIDA si anticoagulante. Daca sunteti sub administrarea unui tratament prescris si doriti sa incercati tratamentul cu sunatoare, pentru forme usoare sau moderate de depresie, desigur, discutati despre unele posibile interactiuni cu medicul sau cu farmacistul dumneavoastra.