Tiroida, o glanda de forma unui fluture ce produce hormoni, situata in zona gatului, are efect asupra fiecarei celule, tesut si organ al corpului. Ea regleaza temperatura corpului, se ocupa de controlul greutatii corporale, iti mentine metabolismul in parametri optimi, este foarte necesara pentru producerea energiei si vitala pentru sanatatea generala si pentru starea de bine.
Hipotiroidismul, adica o tiroida cu functionare deficitara, este printre cele mai comune disfunctii ale tiroidei si a ajuns la nivelul unei epidemii neobservate in lumea moderna. Oamenii pot suferi de hipotiroidism timp de ani intregi fara sa fie diagnosticati, din cauza faptului ca simptomele le imita pe cele ale altor boli, iar semnalarile cu privire la acestea sunt de obicei vagi si la intervale neregulate de timp.
Ce cauzeaza hipotiroidismul?
Boala lui Hashimoto, potrivit statisticilor este cea mai comuna cauza a manifestarii hipotiroidismului in intreaga lume. Aceasta este o boala autoimuna ce duce la atacuri ale propriului corp asupra glandei tiroide, rezultand inflamarea ei si o glanda tiroida hipoactiva. Desi femeile de varsta mijlocie au predispozitia cea mai ridicata, boala apare si la barbati, copii si femei de toate varstele.
Printre alte cauze asociate cu o tiroida hipoactiva se numara deficienta de iod, utilizarea anumitor medicamente (litium, corticosteroizi, antihistamine si antidepresive), radiatii, intoxicatie cu metale grele, intoleranta la anumite mancaruri si dezechilibre hormonale.
Simptomele hipotiroidismului, pe scurt
Aceste simptome sunt vagi si de obicei ignorate sau atribuite altor boli. Daca dumneavoastra banuiti ca aveti o boala a tiroidei, este necesar sa faceti analizele medicale specifice.
Simptome:
• Oboseala accentuata
• Stari de confuzie
• Schimbari bruste de dispozitie
• Depresie
• Crestere in greutate inexplicabila sau dificultati in a pierde in greutate
• Constipatie
• Frisoane resimtite in extremitati
• Sensibilitate la frig
• Pofta de dulciuri
• Probleme menstruale
Iata care sunt ele ZECE importante metode naturale de prevenire si tratament ale hipotiroidismului:
Cea mai buna aparare e reprezentata de schimbarile in alimentatie care au scopul de a facilita functionarea tiroidei si vindecarea sa. Medicamentele pentru hipotiroidism dau dependenta, deci pentru cei care ati folosit asemenea medicamente ani intregi, reduceti treptat consumul lor, dar vorbiti cu doctorul inainte de a face aceasta alegere. Incetarea brusca a folosirii lor ar putea inrautati situatia, epuizandu-va si provocand la mai multe probleme la nivelul acestei glande.
1. Grasimile bune sunt esentiale
Elimina sau redu consumul de cafeina, zahar, indulcitori artificiali si mancarurile procesate pe cat posibil, si sporeste consumul de alimente bogate in proteine si grasimi sanatoase.
Grasimile sanatoase si colesterolul sunt baza functionarii hormonilor tai, incluzandu-i pe cei ai tiroidei. Lipsa unui consum adecvat de grasimi sanatoase poate duce la dezechilibru hormonal si la o tiroida hipoactiva. Grasimile sanatoase se gasesc in fructele de avocado, uleiul de cocos, lapte, unt tratat, ulei de masline, carne de peste, nuci si seminte.
Evita pe cat posibil sa consumi grasimi hidrogenate polinesaturate precum canola, soia si ulei de porumb. Acestea impiedica productia hormonilor tiroidieni.
2. Consuma mai multe proteine
Proteinele sunt si ele un macronutrient esential. Ele transporta hormonii tiroidieni catre celule, tesuturi si organe. Deci consuma la fiecare masa destule proteine sanatoase, preferabil pe baza de plante pentru a ajuta normalizarea functionarii tiroidei tale.
3. Include mai multe alimente bogate in iod in dieta ta
Corpul foloseste iod pentru producerea hormonului tiroidian. Aportul deficitar al acestui mineral esential din mancare poate duce la o glanda tiroida care functioneaza anormal. Daca va ganditi sa folositi suplimente de iod, consultati-va mai intai cu medicul dumneavoastra.
Printre sursele naturale de iod se numara carnea de peste, carnea de crustacee, fructele de mare, ceaiul de urzica, sparanghelul, usturoiul, sarea himalayana, ouale, iaurtul, fasolea si ciupercile.
4. Abordeaza problema deficientei de glutation – proteina vietii
Glutation-ul este un antioxidant care intareste sistemul imunitar si rezolva problemele cu tiroida. Desi ficatul poate produce si el aceasta proteina, o dieta dezechilibrata si stresul cronic pot duce la deficiente de glutation. Printre mancarurile care contin glutation sau stimuleaza ficatul in producerea lui gasim: sparanghel, avocado, usturoi, grapefruit, curcuma, carne rosie neprocesata, cartofi, morcovi, rosii, banane si oua.
Multe legume crucifere precum broccoli, varza, napii, etc contin de asemenea mult glutation. Chiar si asa, daca ai probleme mari cu hipotiroidismul, ar trebui sa fii cumpatat si sa nu consumi exagerat de multe astfel de legume. Vom afla in continuare de ce.
5. Fii precaut cand vine vorba de goitrogeni
Goitrogenii sunt compusi care ingreuneaza functionarea tiroidei. Ai fi surprins de numarul de mancaruri sanatoase si naturale care contin goitrogeni. Printre acestea se numara napii, broccoli, varza, macrisul, piersicile, perele, capsunile, meiul, migdalele si alunele.
In prezent, multi oameni evita si renunta la consumul acestor mancaruri, din pacate. Desi aceste alimente contin goitrogeni, acestia pot fi limitati usor reducand cantitatea acestor alimente – nu prin eliminarea completa – sau prin fierberea legumelor in abur inainte de a fi mancate.
Nu e nevoie sa evitati aceste fructe si legume, ci doar sa fiti cumpatati atunci cand le consumati crude.
6. Renunta la soia
Soia contine fitoestrogeni si goitrogeni care-ti pot afecta sanatatea hormonala in mod considerabil si pot incetini functionarea tiroidei. Mai multe studii asociaza soia cu o predispozitie crescuta pentru problemele cu tiroida. Toate produsele din soia ar trebui evitate, intrucat soia nu este deloc un aliment sanatos. Pe langa faptul ca afecteaza hormonii, poate cauza alte probleme de sanatate, cum ar fi cancerul, defecte la nastere si infertilitate.
7. Renunta la alimentele care contin gluten
Sensibilitatile in alimentatie, precum intoleranta la gluten, pot fi cauzele unei tiroide hipoactive. In special daca ai boala lui Hashimoto, este important sa elimini glutenul din alimentatie. Glutenul este aproape identic in formula sa moleculara cu tesutul glandei tiroidale si poate declansa sau inrautati o reactie autoimuna care sa iti afecteze glanda tiroida.
8. Ai grija de glanda suprarenala
Glanda suprarenala si tiroida lucreaza strans impreuna. Un deficit de adrenalina in organism nu e un lucru rar la oamenii care sufera de hipotiroidism.
9. Scapa de factorii nealimentari care afecteaza tiroida
Am mentionat anumite mancaruri, precum soia si glutenul, care afecteaza negativ tiroida. Exista si alte lucruri de care ar trebui sa te lipsesti pentru a preveni afectarea glandei tiroide. Printre acestea se numara vasele de gatit neaderente, Bisphenol A, prezent in sticle de plastic, si metalele grele.
10. Cere sa primesti un guler pentru tiroida
Glanda tiroida este sensibila la radiatii. Daca iti faci o radiografie la dentist, cere un guler pentru tiroida care sa iti protejeze tiroida de efectele radiatiilor.
Tiroida are nevoie de un anumit timp sa se vindece. Aminteste-ti ca a-ti alege cu grija ceea ce mananci este cel mai eficient mod de a te insanatosi de la interior spre exterior.