Tot ce ar trebui sa cunoastem despre MELATONINA

3042

Melatonina este un hormon produs in mod natural de glanda pineala. Nivelurile de melatonina sunt destul de mari in timpul somnului pana in momentul in care glanda pineala limiteaza productia, ca raspuns la expunerea la lumina.

Efectele melatoninei asupra somnului, asupra altor hormoni si a cancerului sunt cateva dintre motivele pentru care acest hormon s-a aflat intr-o continua analiza inca de la descoperirea sa din anul 1950. La mijlocul anilor 1990, melatonina sintetica a devenit disponibila ca supliment nutritiv.

Suplimentele de melatonina sunt recomandate persoanelor care sufera de tulburari ale somnului, acestea implicand cel mai adesea dereglari ale ritmurilor cicardiene, consecinte ale calatoriilor cu avionul sau ale turelor de la serviciu de noapte. De asemenea, melatonina este recomandata si persoanelor care sufera de insomnii, in special cele care au legatura cu ADHD sau cu autismul in cazul copiilor. Nu in ultimul rand trebuie precizat ca melatonina poate reprezenta un sprijin pentru persoanele care incearca sa se lase de fumat.

Glanda pineala a persoanelor care au probleme cu somnul produce cantitati mult mai reduse de melatonina, de aceea suplimentarea acestui hormon devine necesara in aceste situatii.

Cu toate acestea, melatonina influenteaza mult mai multe functii ale organismului in afara somnului. De asemenea, melatonina regleaza inceputul menstruatiei, durata ciclurilor de ovulatie si menopauza. Recent, in lumea medicala este sustinuta ipoteza potrivit careia melatonina previne pierderea masei osoase si aparitia prematura a simtomelor menopauzei.

Nivelurile de melatonina se afla intr-o stransa legatura si poate influenta aparitia cancerului in diverse moduri. Potrivit unui studiu al celor de la Universitatea de Medicina din Maryland femeile care sufera de cancer de san prezinta niveluri mult mai mici de melatonina in comparatie cu femeile sanatoase. In mod similar, barbatii care sufera de cancer de prostata prezinta un nivel mult mai scazut de melatonina in comparatie cu barbatii sanatosi. Un alt studiu interesant este cel desfasurat de o institutie foarte cunoscuta din Statele Unite, Societatea Americana de Cancer (American Cancer Society). In cadrul acestui studiu a fost demonstrata ipoteza potrivit careia persoanele care lucreaza in ture de noapte si au un program de somn neregulat prezinta un risc foarte crescut de aparitie a cancerului. De asemenea, melatonina are efecte antioxidante asupra organismului si dispune de capacitatea de a-ti stimula celulele albe ale organismului tau, celulele care ataca celulele canceroase.

Ocazional, melatonina este folosita ca tratament complementar in cazul tratamentului de cancer de san, creier, plamani, prostata, gat sau in cazul cancerului gastrointestinal. Melatonina este adesea folosita pentru a atenua efectele secundare ale chimioterapiei, pentru a scapa de kilogramele in plus si pentru a atenua efectele secundare ale unei conditii denumita trombocitopenie, un termen medical care exprima numarul scazut de trombocite din sange.

Boala Alzheimer, depresia, sindromul oboselii cronice, fibromialgie, migrene, sindromul de colon iritabil si epilepisa sunt doar cateva dintre afectiunile care pot beneficia in urma consumului de melatonina.

Pe piata melatonina se gaseste sub forma de pastile gelatinoase, pastile masticabile, capsule sau lichid. Acestea sunt comercializate in doze ce variaza de la 1 la 10 miligrame. Unele suplimente alimentare contin asa numitele “precursori de melatonina”, acestia fiind transformati de organism in melatonina.

 

Eficienta melatoninei

Studiile demonstreaza eficienta melatoninei de a trata numeroase tulburari de somn. Studiile demostreaza eficienta acestui supliment de a promova somnul in cazul copiilor care sufera de insomnie cauzata de autism, retard mental si alte tulburari ale sistemului nervos central.

Dovezile in cazul melatoninei sunt foarte promitatoare, dar din pacate foarte reduse in cazul legaturii dintre aceasta si alte afectiunii care preocupa lumea medicala a secolului nostru.

Melatonina si-a dovedit eficienta in cazul tulburarilor de somn cauzate de zborul cu avionul, in special in cazul prevenirii somnolentei pe parcursul zilei atunci cand a fost administrata seara, inainte de culcare. Cu toate acestea, printr-o reviziuire sistematica a studiilor pe care melatonina le are asupra efectului melatoninei asupra tulburarilor de somn a descoperit faptul ca suplimentarea acestui hormon scurteaza timpul necesar pentru a adormi cu numai 12 minute, potrivit unor studii publicate in revista “Journal of General Internal Medicine”.

Descoperiri recente au accentuat sustinerea pe care acest hormon o poate asigura tratamentelor impotriva tumorilor canceroase si a reducerii efectelor secundare aparute in urma tratamentului cancerului. Cu toate acestea, majoritatea dovezilor au fost demonstrate in baza anumitor studii efectuate la un nivel foarte mic.

Este sigura administrarea melatoninei?

Melatonina este un supliment sigur pentru majoritatea oamenilor atunci cand este administrat pe termen scurt. Cu toate acestea, melatonina poate provoca reactii adverse printre care putem enumera durerile de cap, somnolenta in timpul zilei, simptome de depresie de scurta durata, crampe de stomac, ameteli si iritabilitate.

Suplimentele de melatonina ar trebui sa fie evita in timpul sarcinii, in timpul alaptarii sau atunci cand este incercata conceperea. Copiii si adolescentii nu ar trebui sa foloseasca aceste suplimente deoarece melatonina poate interactiona cu alti hormoni, fapt ce poate interfera cu dezvoltarea lor.

Datorita efectelor antioxidante, melatonina poate interactiona pozitiv cu anumite tratamente anti-cancer, potrivit celor de la Societatea Americana de Cancer. In cazul in care urmati un tratament anti-cancer va sfatuim sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua un supliment de melatonina.

Melatonina poate creste rezistenta sistemului imunitar, fapt ce poate cauza reactii adverse in cazul persoanelor care sufera de alergii severe, artrita reumatoida, limfoame si alte afectiuni legate de un sistem imunitar hiper-activ. Persoanele care sufera de afectiuni ale sistemului imunitar sunt sfatuite sa consule medicul inainte de administrarea suplimentelor de melatonina.

Melatonina poate incetini coagularea sangelui. De aceea, nu este recomandata suplimentarea de melatonina impreuna cu ginko, Panax ginseng, trifoi rosu, salcie, usturoi sau cuisoare.

Mai multe medicamente si tratamente pot interactiona cu melatonina. In cazul in care este suplimentata impreuna cu sedative precum benzodiazepinele poate provoca somnolenta excesiva.

Fluvocamina poate creste considerabil cantitatea de melatonina absorbita de organism, sporind in consecinta si efectele secundare ale consumului de melatonina. In mod similar, evitati sa luati suplimente de meltatonina impreuna cu urmatoarele sedative naturale: kava, sunatoare, hamei, gura-lupului, valeriana sau obligeana.

Melatonina poate creste nivelul de zahar din sange, prin urmare poate sa reduca eficienta medicamentelor care au ca scop scaderea nivelului de zahar din sange. De asemenea, melatonina contracta vasele sanguine, de aceea este un supliment ce ar trebui sa fie evitat de persoanele care sufera de hiper-tensiune arteriala sau boli de inima.

Suplimentele care contin precursori de melatonina, precum L-triptofan sau 5-HTP nu si-au dovedit eficienta in tratarea eficienta a insomniei.

Consultati-va medicul si cereti-i recomandarea cu privire la administrarea acestor suplimente de melatonina.

Sursa: livescience.com