Toti trebuie sa ne dezvoltam curajul pentru a ne putem trai vietile cu mai multa bucurie, iubire, forta, libertate de alegere, deplinatate si integritate. Toti ne putem imagina si crea un viitor mai bun gasindu-ne curajul sa facem schimbarile necesare. Curajul presupune o viata traita din toata inima. Acesta nu reiese dintr-un singur act grandios si eroic, ci din faptele de zi cu zi care vin din inima si din masura in care suntem de dispusi sa ne urmam calea inimii.
Ne putem cultiva si dezvolta curajul; e doar o chestiune de descoperire a lucrurilor care sunt vitale si insufletitoare pentru fiecare dintre noi.
Iata care sunt cele ZECE legaminte ale unei vieti traite in spiritul curajului
1. Nu renunta pana la final
Absolut niciodata sa nu renunti! Daca cineva incearca sa iti taie elanul, foloseste asta ca un imbold care sa te poata ajuta sa-ti poti implini telurile. Daca esti respins, continua sa incerci. Urmareste-ti obiectivele cu pasiune si incredere de sine si vei avea succes in orice stradanie. Din ce esti facut? Serios, ce anume te anima? Si cat de puternic crezi ca esti?
Oricand vei simti frica, oboseala, discomfort sau lene, priveste-le direct in ochi si rade-le in fata, pentru ca, in fond, daca vrei ceva si te dedici, platind pretul pentru a avea acel ceva, vei avea in viata ta, mai devreme sau mai tarziu, tot ceea ce vrei. Asa ca, nu renunta niciodata.
2. Gandeste inainte sa deschizi gura
Cand incepi o conversatie cu o alta persoana, gandeste mereu inainte sa spui ceva. Probabil suna simplu, dar fiecare dintre noi cunoastem persoane care obisnuiesc sa nu gandeasca inainte sa vorbeasca, de unde si expresia “vorbeste gura fara tine”.
Stiu ca in mintea ta probabil ratacesc multe ganduri, dar nu are rost sa ti le exprimi pe toate. Ia-i drept exemplu pe politicienii buni, vanzatorii si diplomatii. Acestia sunt maestrii cand vine vorba de a spune indeajuns incat sa nu creeze un conflict, dar sa reuseasca in acelasi timp sa-si faca punctul de vedere inteles.
Deci, inainte sa deschizi gura, intoarce-ti gandul din drum si asigura-te ca ii dai o doza de ratiune.
3. Nu incerca sa-l salvezi pe om de sine insusi, pentru ca vei esua
Poti incerca daca vrei – si o vei face uneori – dar in final vei esua. Trebuie sa intelegi ca, intotdeauna, increderea ta ca stii ce e cel mai bine pentru cineva va fi respinsa de siguranta lui care-i spune acelasi lucru, de increderea in sine.
Asa ca, trateaza aceste decizii ale lor ca pe o petrecere de Anul Nou. Bucura-te de dezordine, dar ofera-te sa stai si sa ajuti la curatenie dupa aceea.
4. Inconjoara-te cu oameni de calitate
Daca vrei sa ajungi sus, trebuie sa urci cu cei mai buni. Oamenii te vor judeca intotdeauna in functie de cei care-ti sunt alaturi, asa ca, alege-ti prietenii cu grija.
Daca alegi sa traiesti cu oameni de valoare, care au ca valori competenta si integritatea, vei ajunge sa pari stralucit din start.
Asa ca, aminteste-ti sa stai departe de oamenii negativisti pe cat de mult posibil, fiindca iti consuma din energie. Gusturile proaste, atunci cand vine vorba de haine se iarta, dar nu si atunci cand vine vorba de prieteni.
5. Renunta sa mai crezi ca viata este corecta, pentru ca nu este
Viata pur si simplu nu este dreapta, si stiu ca probabil asta va suna a nebunie – dar asta e o veste grozava!
Daca viata ar fi „corecta”, ai avea mari probleme. Si asta din cauza ca nu ai putea sa faci nimic pentru a ajunge la succesul personal, ci ai primi ceea ce ar primi toti ceilalti.
Intr-adevar, partea cea mai buna a acestei revelatii este ca tu POTI sa ajungi la succes in ORICE domeniu doresti. Si poti sa intorci situatia in FAVOAREA TA, pentru ca multi oameni care traiesc in societate cred ca pachetul de carti e amestecat in defavoarea jucatorilor.
Viata nu e dreapta! Acum intelege adevarul si valorifica puterea de a-l schimba in favoarea ta.
6. Ia intotdeauna in considerare sursa
Cu atatea mijloace de informare in masa din zilele noastre, de ce sa te bazezi pe o singura persoana cand ai nevoie de ajutor? De ce sa iti risti succesul permitand unei singure persoane sa te ghideze?
Pentru ca indiferent cat de multa experienta ai sau cat de bine mare este capacitatea unor oameni de a te ghida, trebuie sa verifici acele sfaturi verificandu-le veridicitatea. Evita sa urmezi sfaturile unei singure surse.
Aminteste-ti ca numai dupa ce ai adunat destule informatii si dupa ce ai terminat de citit relatari anecdotice, numai atunci vei putea sa iei o decizie buna. Si cand vei putea, cand timpul ti-a validat cunostintele, asigura-te ca iti impartasesti experientele cu ceilalti.
7. Evita sa faci un prea mare caz din propriile tale circumstante
Povestea despre tine trecand peste cancer pe care o spui e buna pentru un Curriculum Vitae si timp de 5 minute dintr-o conversatie la o petrecere. Dupa aceea, tot ce vrea toata lumea sa auda e o gluma buna.
Cred ca e timpul ca societatea noastra sa adopte o abordare mai modesta si sa renunte la preocuparea distructiva a omului de a se supraestima.
8. Sa taci si sa mergi inainte
Esti unul dintre oamenii care se plang mereu cu privire la modul in care functioneaza societatea? Da-mi voie sa-ti spun ceva: aceast tip de atitudine nu rezolva absolut nimic. Daca ai o problema cu ceva, esti singura persoana care are datoria sa rezolve acea problema.
Nu exista nimeni pe care sa-l lauzi sau sa-l invinuiesti. Tu trebuie sa fii responsabil pentru propria-ti viata. Nu exista niciun “ei”, “el” sau “ea”. Nimeni n-o sa-ti indrepte viata. Tu o s-o faci!
Deci, intra in joc si murdareste-te pe maini. Nu sta pur si simplu, tinandu-le prosopul altora. Lumea are nevoie de oameni care sunt dispusi sa actioneze, nu de oameni care doar vorbesc despre cum trebuie sa se faca ceva. Nu te rezuma la a-ti ridica vocea, ci incearca sa te misti!
9. Nu incerca sa-i multumesti pe toti
Nu poti fi totul pentru toti, indiferent cat de mult incerci.
Nu plange, nu deveni malitios, nu striga si nu-ti varsa nervii in timpul unei neintelegeri. Ai incredere in tine, afirma ceea ce simti si permite-i celeilalte persoane sa fie sincera. Razi pana incepe sa te doara mijlocul. Si aminteste-ti ca nu poti sa multumesti pe toata lumea.
Oamenii vor gasi mereu defecte website-ului tau, muncii tale, felului in care arata casa ta, abilitatii tale de a fi un parinte bun si oricarui lucru la care se pot gandi. Si ce? Ceea ce conteaza este ca TU stii ca iti dai toata silinta si ca te simti impacat cu tine insuti.
Nu incerca sa le faci pe plac tuturor.
10. Nu reflecta prea mult
Nu este nimic mai putin captivant sau inspirational decat privitul unui om care cugeta. Pana si Thoreau a incetat, pana la urma, sa se mai holbeze la iaz si a scris o carte.
Aminteste-ti ca durerea o resimti temporar, dar renuntarea o vei resimti mereu. Deci, traieste-ti viata cu determinare si curaj!