Cele ZECE lucruri pe care ar trebui sa le acceptam si cele ZECE pe care ar trebui sa le schimbam

1230

Din pacate, traim intr-o lume plina de nemutumiti. Nu conteaza cat de buna este viata cuiva, aceste persoane vor gasi cu siguranta ceva in neregula cu ea. Dar, in mod evident, nu toate persoanele pe care le intalnim au aceasta atitudine fata de viata. Cu toate acestea, cei mai multi dintre noi ne privim viata si dorim sa schimbam unele lucruri ici si colo. Unele aspecte le putem schimba. Alte aspecte nu pot fi schimbate si de aceea este necesar sa le acceptam. Iata care sunt cele ZECE lucruri pe care ar trebui sa le acceptam si ZECE pe care ar trebui sa le schimbam:

1. Accepta alegerile pe care le-ai facut – Schimba viitoarele alegeri

Fiecare dintre noi facem greseli. Cu toate acestea, eu nu cred cu adevarat in cuvantul “greseli”. Acestea sunt oportunitati de invatare deghizate. Trecand prin viata, de cele mai multe ori este necesar sa ne invatam lectiile in cel mai dificil mod cu putinta. Este necesar sa ne tratam cu compasiune in aceste momente si sa invatam din lectia pe care ne-a oferit-o viata.

2. Accepta-i pe cei care te-au ranit – Schimba-i pe cei din jurul tau

Este un adevar trist, dar nu poti avea incredere in nimeni. A trebuit sa invat aceasta lectie in cel mai dificil mod cu putinta, iar , probabil, eu nu sunt singurul. Unele persoane din jurul tau nu vor sa-ti faca rau, iar unele vor. Indiferent de situatie, iarta-le greselile. Fa-ti un cadou tie insuti. Elibereaza-te de energia negativa, de resentimente si de manie. Aceste sentimente nu-ti servesc. Apoi, poti face alegerile potrivite in legatura cu persoanele alaturi de care alegi sa-ti petreci timpul. Elimina acesti “vampiri energetici” din viata ta. Tolereaza din partea celor din jurul tau doar comportamentul pozitiv, inaltator si orientat spre dezvoltare.

3. Accepta-ti corpul – Schimba-ti sanatatea

Vrei sa ai picioare mai lungi? Vrei sa fii mai inalt? Ti-ai dori sa ai o structura osoasa mai mica? Succes! Tot ceea ce poti face este sa-ti accepti corpul asa cum este. Sigur, ai putea cheltui o multime de bani pe operatii estetice, dar de ce ai face asta? Iubeste-te pentru ceea ce esti. Accepta-te indiferent de felul in care arati. Singurul aspect pe care-l poti schimba este sanatatea ta. In cazul in care doresti sa scapi de kilogramele in plus, implica-te serios in acest scop personal. Schimba-ti obiceiurile alimentare si urmeaza un program de exercitii fizice. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca nu ar trebui sa te accepti acum asa cum esti, indiferent de numarul de kilograme pe care ti-l arata cantarul.

4. Accepta-ti imperfectiunile – Schimba-ti notiunea pe care o ai despre frumusete

Nu exista asemenea lucruri ca “imperfectiuni”. Spalarea creierului la care am fost supusi de catre societatea in care traim a dat dovada de o eficienta iesita din comun. Aceasta conditionare ne spune ca daca nu avem trasaturile lui Angelina Jolie, sau pe cele ale lui James Bond, nu ne putem considera a fi frumosi. Se spune ca frumusetea este in ochii privitorului. Adevarata frumusete, mai putin palpabila se afla dincolo de aspectul fizic si nu poate fi observata la fel de rapid precum este observata frumusetea fizica. Poti sa arati asemenea unui star de cinema, dar, daca esti putred in interior, acea frumusete nu face doi bani. De asemenea, ai putea sa te situezi cu mult in afara standardului de frumusete cultural, dar, daca lumina ta interioara straluceste indeajuns de mult, esti cu adevarat o persoana frumoasa.

5. Accepta-ti familia – Schimba-ti prietenii

Nu noi suntem cei care ne alegem familia. Din acest motiv, uneori, atunci cand ne fac viata neplacuta este foarte dificil sa-i acceptam. Acestia ar putea fi critici, te pot judeca sau pot avea asteptari extreme. Pe cat de mult ne-am dori sa-i putem schimba pe cei din familia noastra, acest lucru nu este cu putinta. Accepta-le comportamentul doar pentru ca trebuie sa o faci. Cu toate acestea, in cazul in care asa-numitii “prieteni” se prezinta fata de tine cu un comportament negativ, ai posibilitatea de a pleca si de a-i parasi si de a-ti gasi prieteni mai buni.

6. Accepta pierderile – Schimba castigurile

Fiecare dintre noi am pierdut ceva la un moment dat in viata noastra. Aceasta pierdere s-ar putea sa fi fost de natura financiara sau umana. Un lucru est sigur, iar acela este ca toate pierderile sunt dureroase, indiferent de natura lor. Probabil ai pierdut o suma mare de bani in investitia aceea proasta pe care ai facut-o sau poate ca o persoana draga a ales sa plece din viata ta. Cu toate acestea, este important sa intelegem ca nu putem intotdeauna sa readucem in viata noastra ceea ce am pierdut. Tot ceea ce putem face este sa ramanem in prezent si sa privim spre viitor. Putem privi inainte cu o atitudine pozitiva si putem lua decizia de a trece prin viata cu capul sus, indiferent de suferinta pe care am trait-o atunci cand am pierdut ceva important.

7. Accepta-ti situatia – Schimba-ti viziunea

Unul dintre cele mai faimoase citate ale lui Buddha este “Rezistenta fata de ceea ce este iti provoaca suferinta.” Cu alte cuvinte, exista lucruri pe care pur si simplu nu le putem schimba. In cazul in care continuam sa luptam impotriva acestor aspecte pe care nu le putem schimba, vom continua sa fim chiar noi cei care ne cream propria noastra suferinta. Astfel, avem doua optiuni: (1) continuam lupta impotriva situatiei pe care nu o putem accepta sau (2) acceptam situatia si schimbam modul in care o percepem.

8. Accepta-ti soarta – Schimba-ti calatoria

Soarta noastra nu este intotdeauna binevenita. Exista mult prea multi oameni diagnosticati cu boli terminale, divortati, care au pierdut pe cineva drag sau care pur si simplu si-au pierdut drumul in viata. Cu toate acestea, cele mai bune cadouri ale vietii pot sa-si faca aparitia in astfel de momente. Exista foarte multe exemple de oamenii care si-au transformat in mod miraculos soarta dureroasa intr-o calatorie semnificativa, pentru ei si pentru ceilalti. Asa ca, doar pentru ca viata ta nu este asa cum ti-ai dori sa fie in acest moment, asta nu inseamna ca  acesta este sfarsitul calatoriei tale.

9. Accepta unde te afli acum – Schimba unde vei merge

Majoritatea oamenilor vor sa fie mai buni, mai bogati, mai slabi, mai fericiti sau mai de succes. Dorinta acestor persoane este admirabila. Cu toate acestea, ceea ce nu inteleg majoritatea dintre aceste persoane este faptul ca adevarata schimbare nu poate incepe decat cu o deplina acceptare de sine si a situatiei actuale. Atunci cand rezisti situatiei actuale emani o energie negativa in jurul tau. In cazul in care scopul tau este acela de a-ti schimba viata, este necesar sa emani moment de moment energie pozitiva in jurul tau si in actiunile pe care le desfasori.

10. Accepta lucrurile pe care nu le poti schimba – Schimba ceea ce nu poti accepta

Asa cum am spus si la punctul #7, exista doar cateva lucruri pe care nu le putem schimba in viata, cum ar fi celelalte persoane din viata noastra. Asa ca, in loc sa luptam impotriva lucrurilor pe care nu le putem schimba, vom incerca sa cautam lucrurile pe care le putem schimba. Este mult mai productiv ca energia noastra sa se indrepte catre schimbare, decat spre rezistenta. Rezistenta este inutila si ne mentine blocati.

Viata este un echilibru complicat intre acceptare si schimbare. Fiecare dintre noi incercam sa pasim pe linia subtire dintre cele doua. Cu toate acestea, printr-un efort din partea noastra, putem schimba si accepta in acelasi timp spre binele nostru.