“Ce pot face astazi pentru a ma simti mai implinit si mai fericit?”
Aceasta este intrebarea pe care ar trebui sa ne-o adresam in fiecare zi. Asa ca, astazi vreau sa va impartasesc cateva simple sfaturi, care pot fi aplicate in viata de zi cu zi, pentru a va simti mai fericiti, impliniti si care va vor ajuta sa va prioritizati mult mai eficient activitatile de zi cu zi:
Iata care sunt cele ZECE reguli respectate de oamenii fericiti atunci cand isi prioritizeaza activitatile de zi cu zi:
1. Fiecare lucru se face la timpul lui si cu daruire
Cu alte cuvinte, concentreaza-te pe lucrul pe care l-ai ales ca fiind prioritatea numarul unu, in timp ce il duci la indeplinire. Concentreaza-te cat poti de bine. Observa importanta a ceea ce faci, in timp ce faci acel lucru. Bucura-te de fiecare moment.
La final iti vei da seama ca cele mai bune zile sunte cele in care nu ai nevoie de ceva iesit din comun sau special care sa te faca sa zambesti. Vei trai pur si simplu clipa si te vei simti recunoscator, oprindu-te din cautarea unui final anume. La asta se rezuma adevarata fericire.
2. Pune pe primul loc familia si prietenii
Dezvolta-ti relatiile importante intr-un mod in care atunci cand le spui oamenilor cat tii la ei, sa intaresti ceea ce ei stiu deja datorita locului pe care ei il ocupa in viata ta.
Acorda-le toata atentia ta. Fa-i sa isi vada propria frumusete prin ochii tai. Lasa-i sa aiba puctul lor de vedere, acordand intreaga atentie spuselor lor. Ajuta-i sa isi descopere frumusetea.
Fa in asa fel incat oamenii pe care ii iubesti sa fie prioritatea ta numaul unu.
3. Concentreaza-te pe ceea ce este cu adevarat important, nu urgent
Johann Wolfgang von Goethe a spus candva: “Nu trebuie niciodata sa lasam lucruile care conteaza mai putin sa ia locul lucruilor care conteaza mai mult”.
Cel mai important lucru este sa stii care sunt de fapt lucrurile cele mai importante din viata ta si apoi sa le organizezi in functie de importanta lor. Din pacate, multi dintre noi acorda prea mult timp rezolvarii lucrurilor urgente si nu acorda destul timp celor importante.
Asadar, pentru a-ti fi tie mai bine, pune in aplicare acesti trei pasi de fiecare data cand incepi sa iti prioritizezi lucrurile pe care trebuie sa le faci.
Gandeste-te la diferenta dintre ceea ce este urgent si ceea ce este important.
Revizuieste cat mai des obligatiile trecute pe lista ta.
Incearca sa incepi intotdeauna cu ceea ce este important.
Vor fi momente cand tot ceea ce ai trecut pe lista ti se va parea important, lucru care ar putea fi adevarat intr-o oarecare masura. Dar, pe masura ce vei practica aceste metode de prioritizare, vei deveni din ce in ce mai bun in a iti sorta ceea ce ai de facut cat mai bine. In cele din urma, vei sti cum sa lasi de-o parte lucrurile importante pentru a le avea in vedere pe cele vitale, cum ar fi petrecerea timpului cu cei dragi.
4. Adapteaza-ti eforturile in functie de teluri
Rezolvarea unui lucru care merita osteneala tine de legatura acestuia cu motivul pentru care ai ales sa faci acel lucru.
Nu le permite celorlalti sa te deruteze. Nu ii lasa sa te convinga ce este bine si ce nu este bine pentru tine. Inima ta stie deja acest lucru, doar ascult-o. Nu lasa pe nimeni sa diminueze puterea vocii tale interioare. Trebuie sa fii capabil sa aperi cu propriile forte acel ceva al tau, sau in caz contrar, nu vei realiza nimic care sa te bucure pe tine insuti.
In tine exista o dorinta formidabila si de necontestat. Fericirea provine din legatura ta cu aceasta dorinta. Bazandu-ti intentiile pe intrebarea “de ce?” vei reusi sa le duci la bun sfarsit.
5. Foloseste-ti atuurile si accepta ajutorul celorlalti atunci cand ai nevoie
In abordarea unor mari proiecte, poti alege sa faci totul singur sau poti sa gasesti persoanele potrivite care sa te ajute. Prima alegere va fi stresanta, iar cea de-a doua iti va trezi constiinta si eficacitatea.
Alegerea unghiului din care privesti e foarte importanta; POTI vedea provocarile vietii ca pe oportunitati. Cand un obstacol neasteptat iti apare in cale, nu intra in panica. Ia o pauza pentru a-ti trage sufletul si reculege-te. Cineva din apropiere stie cum sa treaca peste acel obstacol. Gaseste acea persoana si las-o sa te ajute.
Spre exemplu, daca website-ul tau da erori , nu citi o carte imensa pe tema web designului. Mai bine angajeaza un profesionist pentru a face asta Priveste problema ca pe o oprtunitate de a delega. Viata incearca sa te invete ca incercarile care merita sa primeasca o sansa sunt cele care fac parte din munca in echipa, iar aceste incercari sunt cu atat mai placute cand sunt impartasite cu altii. Fiecare ostacol neasteptat pe care il vei intalni in viata va fi o lectie a muncii in echipa sub o forma deghizata, iar pentru a trece de acest obstacol este nevoie de echipa potrivita de oameni.
6. Socializeaza si imparte cu ceilalti
Indiferent de ce incerci sa obtii, iti va fi mereu mai usor daca vei avea un grup de oameni care vor intelege ce iti doresti, de ce iti doresti acel lucru, si ce provocari vei intampina pe parcurs. Tinand legatura cu acesti oameni si impartasind idei cu ei va face ca eficienta si fericirea ta sa prinda contur. Autorul de bestselleruri, Seth Godin, numeste acesti oameni “membrii tai de trib”.
Un trib e un grup de oameni conectati unul cu altul printr-o idee, o miscare sau un tel comun. Milioane de ani, oamenii au facut parte dintr-un trib sau altul. Godin spune: “Un trib are nevoie doar de doua lucruri ca sa se poate numi trib: un interes impartasit si un mod de comunicare”.
Fiecare dintre noi aspira la sentimentul de apartanenta la ceva mai mare decat noi insine. Prin natura noastra suntem parte a unui trib, dar de multe ori ne deconectam de acesta. Stim ca oamenii nostrii sunt acolo undeva, dar ne simtim deconectati si pierduti de ei. Daca te simti deconectat, deschide-te in fata celorlalti si incepe o discutie. Paseste in tribul tau.
7. Daruieste, in timp ce cauti ceea ce iti doresti
Din multe puncte de vedere, viata e considerata a fi un cerc – ce semeni, aia culegi. Cand ai un impact pozitiv asupra lumii, aceasta la randul ei va avea un impact pozitiv asupra ta.
Daca iti doresti sa fii bogat, fii mai intai generos. Daca vrei sa ai prieteni, fii prietenos. Daca vrei sa fii auzit, asculta. Daca vrei sa fii inteles de catre ceilalti, fa-ti timp sa ii intelegi si tu pe ei. Daca vrei sa ai o viata interesanta, intereseaza-te de ceea ce se intampla in jurul tau.
Nu vrei primi mereu ceea ce ai vrut, sau ceea ce te-ai asteptat, dar atunci cand daruiesti din ceea ce ai, aproape mereu primesti ce ai nevoie.
8. Lasa trecutul in urma
Lasa vechile problem sa ramana acolo unde le este locul – in trecut. Indiferent de cate ori iti amintesti de trecut, nimic nu e nou. Nu lasa ceea ce s-a intamplat de mult sa stea in calea lucruilor care se intampla in prezent. Doar pentru ca ai gresit, nu inseamna ca acele greseli te caracterizeaza. Daca ceva important nu s-a intamplat ieri, afla ce poti face sa duci acel ceva la indeplinire astazi.
Fii un critic mai bland al propiei persone; treci cu vederea si mergi mai departe intr-un mod productiv. Trebuie sa faci un efort pentru a putea face asta, pentru ca nu se va intampla de la sine. Trebuie sa te ridici si sa zici: “Nu imi pasa cat de greu este. Nu conteaza cat sunt de dezamagit. Nu voi lasa problem de ieri sa imi stea in cale. Imi invat lectia si merg mai departe”.
9. Indiferent de problema concreta, respecta-te pe tine insuti
Oricand te afli intr-o stare de negativism, opreste-te si te intreaba: “ Daca as fi avut un prieten care ar fi vorbit intr-un mod negativ despre mine, cat timp as fi prieten cu acea persoana?”
Aminteste-ti, cei din jurul tau te vor trata la fel cum te tratezi tu pe tine insuti. Mai mult decat oricui altcuiva, trebuie sa acorzi propiei persone respect. Asadar, asigura-te ca deciziile, comportamentul si actiunile tale reflecta respectul pe care tu ti-l porti.
10. Fa-ti timp sa te odihnesti
Lucrurile nu vor merge mereu asa cum ai planuit. Lucrurile bune nu pot fi mereu planificate. Fii flexibil si deschis la urcusurile si coborasurile vietii.
Organizeaza, dar nu exagera. Pastreaza-ti spatiul si timpul in ordine, iar programul nu-l aglomera prea tare. Creaza-ti un teren cu o suprafata moale de aterizare, o margine lata pentru greseli, si un loc unde sa te poti recreea.
Eliberandu-te de un program supra aglomerat vei fi determinat sa experimentezi mai multe surprize ale vietii si iti vei oferi flexibilitatea necesara atunci cand neprevazutul va interveni asupra prevazului.
Asadar…
Concentreaza-te asupra prioritatilor, dar fa lucruile pas cu pas. Ia decizii, nu veni cu scuze. Traieste fiecare clipa. Vezi jumatatea plina a paharului. Lasa partile rele de-o parte. Invata ceva din fiecare obstacol neprevazut. Cere ajutor. Daruieste la fel de mult pe cat primesti. Fa-ti timp pentru persoanele care conteaza. Razi cat de mult poti. Plangi cand este nevoie. Ai incredere in potentialul tau.