Cele ZECE relicve controversate care au o foarte mare legatura cu Iisus Hristos

3428

Timp de secole, obiectele asociate cu Iisus Hristos au fost venerate. Indiferent daca ai incredere sau nu incredere in autenticitatea din spatele acestor relicve religioase, istoria acestora este fascinanta. Iata care sunt cele ZECE relicve controversate care au foarte mare legatura cu Iisus Hristos:

10. Sfintele Cuie

01

Expertii au purtat argumente cu privire la numarul cuielor folosite in cadrul rastignirii Lui Iisus, multe dintre acestea avand loc imediat dupa ce aceasta s-a intamplat. Unii dintre acestea sustin ca este vorba de un numar de trei cuie, in timp ce altii sustin ca este vorba de patru. Nimeni nu cunoaste cu exactitate numarul acestora, dar in jurul lumii exista mai multe Sfinte Cuie venerate de credinciosii de pretutindeni. Potrivit legendei, Sfantul  Constantin cel Mare i-a cerut mamei sale, Sfanta Elena, sa mearga la Ierusalim pentru a recupera crucea pe care a fost rastignit Iisus Hristos. Sfanta Elena a adus cu ea de la Ierusalim cateva fragmente din Sfanta Cruce impreuna cu Sfintele Cuie. La intoarcerea in Constantinopol, Sfanta Elena a decis sa introduca un cui in coroana regala a fiului sau cu scopul de a-l proteja de pericole. Un alt cui a ajuns sa fie pus la hamurile calului sau, iar un altul a ajuns sa fi pus la Coroana de Fier a Lobardiei. Pe langa cele trei relicve originale, mai exista un numar de aproximativ treizeci de “Sfinte Cuie” venerate in intreaga lume, ceea ce demonstreaza, desigur, lipsa de autenticitate a acestora.

9. Coroana de Spini

09

Coroana de Spini a fost purtata de Iisus Hristos in timpul rastignirii Sale. Aceasta relicva este venerata de milioane de crestini in intreaga lume. Coroana de Spini a urmat un lung drum pana si-a gasit caminul in capitala Frantei, Paris. In anul 1238 Imparatul Baldwin al Constantinopolului a amanetat coroana la o banca venetiana din cauza dificultatilor financiare, dar multumita lui Louis al IX-lea, regele Frantei, coroana a fost cumparata si adusa la Notre-Dame in luna august a anului 1239. Coroana avea original un numar de saptezeci de spini, dar de-a lungul secolelor acestia au fost impartiti de catre diferiti regi si imparati bizantini si francezi.

8. Giulgiul din Torino

08

Giulgiul din Torino este, probabil, una dintre cele mai studiate si controversate relicve din istoria crestina. Oficial, Biserica Catolica nici nu confirma si nici nu infirma autenticitatea giulgiului. Cu toate acestea, Biserica recunoaste importanta sa in lumea catolica. In timpul secolului al XIV-lea au aparut primele documentatii in ceea ce prieste giulgiul. Documentele istorice atesta faptul ca acesta a fost transmis de la o persoana la alta pana cand a fost situat in cele din urma in incinta Catedralei Sfantul Ioan Botezatorul din Torino, din Italia, in anul 1578. In anul 1988 a fost supus unor testari cu radiocarbon pentru a fi stabilita originea sa. Spre disperarea unui numar foarte mare de persoane care credeau in autenticitatea acestei relicve, testele au scos la iveala faptul ca giulgiul a fost realizat undeva intre anii 1260 si 1390. Trei laboratoare independente au efectuat aceleasi tipuri de teste, iar toate au ajuns la aceasi concluzie privind lipsa de autenticitate a giulgiului. Fals sau nu, stiinta are in continuare laculele sale, fapt demonstrat de un studiu recent care pare sa contrazica complet cele trei studii desfasurate in acea perioada.

7. Sudarium de la Oviedo

07

Sudarium de la Oviedo este o tesatura asemanatoare cu Giulgiul din Torino, ambele fiind folosite imediat dupa rastignirea Lui Iisus Hristos. Giulgiul a fost folosit pentru a-i acoperi trupul, in timp ce Sudariumul a fost folosit pentru a-i acoperi si pentru a-i sterge fata. Aceasta relicva religioasa nu prezinta imagini, ci pete de sange. Evanghelia Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan mentioneaza existenta unei bucati de panza care a fost folosita pentru a-i sterge si pentru a-i acoperi fata lui Iisus. O mare parte din informatiile pe care le cunoastem despre Sudariumul de la Oviedo le-am primit de la Pelagius, episcopul de Oviedo, care a trait in secolul al XII-lea.

6. Valul Veronicai

06

Valul Veronicai a fost folosit de catre un credincios pentru a-i sterge fata lui Iisus Hristos in drumul sau spre Golgota, moment in urma caruia chipul Sau a fost imprimat pe panza. Biblia nu mentioneaza acest moment special, lasand totul in seama legendelor. In perioada secolului al XVII-lea valul a fost furat de la Vatican, doar pentru a fi descoperit in perioada recenta de catre un iezuit german, parintele Heinrich Pfeiffer. Pfeiffer, profesor in cadrul catedrei de Istoria Artei Crestine la Universitatea Pontificala Gregoriana, a raportat descopeirea voalului in micul sat italian Monopello.

Dincolo de istoria complicata a acestei panze, ipoteza sustinuta de Pfeiffer pare a fi complicata si mai mult de fragilitatea voalului, acesta putand fi deteriorat cu usurinta.

5. Sangele lui Hristos

05

Legenda spune ca, dupa rastignirea lui Iisus, Iosif din Arimateea a folosit o carpa pentru a  sterge sangele de pe fata lui Iisus Hristos. Se spune ca aceasta panza a fost pastrata in Ierusalim pana la momentul celei de-a doua cruciade, moment in care Baldwin al III-lea, regele al Ierusalimului, i-a oferit relicva cumnatului sau, contele de Flandra Diederik van de Elzas. Dupa ce acesta s-a intors in orasul sau natal Bruges din Belgia, acesta a ordonat ca panza sa fie pastrata in capela de sus din Bazilica Sfantului Sange. Panza este pastrata intr-un recipient frumos decorat cu ingeri si este impodobita cu aur, recipient care, uimitor, a ramas nedeschis pana in ziua de astazi. Turistii se aduna in oras in zilele procesiunii, perioada in care Episcopul de Bruges poarta relicva pe strazile orasului Belgian ce pare a fi desprins din paginile unei carti de povesti.

4. Lancea Sfanta

04

Lancea Sfanta, de asemenea, cunoscuta si sub denumirea de Lancea lui Longinus, se refera la sulita care a strapuns trupul Lui Iisus Hristos in timpul rastignirii Sale, pentru a-i confirma moartea. Descoperirea acesteia a avut loc in anul 1098 in Antiohia, de catre Peter Bartholomew, un calugar sarac si necunoscut. Potrivit calugarului, acesta a avut o viziune in care i-a a aparut Sfantul Andrei. Sfantul i-a facut cunoscut locul in care se afla Lancea Sfanta. Aceasta se afla ascunsa sub catedrala Sfantulu Petru. Calugarul a aparut in fata episcopului de Lepui si a contelui de Raymond pentru a le povesti viziunea avuta. Episcopul s-a aratat a fi sceptic, dar contele a fost cat se poate de impresionat. Oamenii contelui au sapat sub Catedrala, dar nu au gasit nimic, doar pentru ca momente mai tarziu, calugarul sa gaseasa o bucata din Lancea Sfanta. Aceasta este doar una dintre multe povesti din istoria tumultoasa si plina de confuzie care inconjoara aceasta relicva.

3. Sfantul Preput

03

Sfantul Preput este una dintre cele mai apreciate relicve, de vreme ce  a facut parte din trupul lui Iisus Hristos. La fel ca in cazul tuturor copiilor evrei, Iisus a fost circumcis la opt zile dupa nastere. Cea mai veche mentionare a preputului ne intoarce la descoperirea sa de catre Charlemagne in anul 800 d.Hr. Din spusele sale, Sfantul Preput i-a fost oferit de catre un inger. Mai tarziu, Charlemagne i-a oferit relicva Papei Leon al III-lea, la incoronarea sa ca imparat al romanilor. De la introducerea sa in lumea catolica, Sfantul Preput a provocat foarte multe controverse si agitatie.

Au existat peste doua zeci si una de biserici care au sustinut posesia unui Preput Sfant, fiecare dintre acestea dorind sa fie recunoscute ca fiind titulara celui autentic. In mod surprinzator, Biserica Catolica a oferit o declaratie oficiala, atunci cand Papa Clement al VII-lea a declarat ca relicva detinuta de catre calugarii din Charroux este autenticul Preput al Lui Iisus Hristos. Pentru a complica si mai mult lucrurile, multi dintre cei care sustineau ca detin autenticu preput au fost pierduti in istorie, in timp ce teologii sustin ca toate Preputurile Sfinte sunt nimic altceva decat niste falsuri, deoarece in timpul inaltarii Lui Iisus Hristos, tot corpul Sau s-a inaltat la cer.

2. Imaginea din Edessa

02

Imaginea din Edessa, de asemenea, cunoscuta si sub numele de Mandylion sau, mai modest, Sfantul Prosop, este inconjurata de foarte multe legende. Cea acceptata si cea mai cunoscuta dintre ele prezinta corespondanta dintre Iisus Hristos si regele Abgar din Edessa. Potrivit scrierilor, regele Abgar i-a ordonat slujitorului sau Anania sa-l gaseasca pe Iisus si sa-i trimita acestuia un mesaj prin care sa-i ceara sa vina in orasul sau pentru a-l vindeca de lepra. Iisus a refuzat cererea, dar l-a binecuvantat si a promis trimiterea unui discipol care-l va vindeca de boala. Unele versiuni ale povestii sustin ca Anania a fost un pictor care a pictat  chipul lui Iisus pe o panza, iar altii sustin ca Iisus i-a oferit lui Anania o panza pe care s-a imprimat in mod miraculos imaginea chipului Sau.

1. Sfantul Graal

1

Sfantul Graal fface referire la potirul folosit de Iisus Hristos in timpul Cinei cele de Taina. De asemenea, potirul a fost folosit de catre Iosif din Animateea pentru a colecta sangele Lui Iisus Hristos. Exista mai multe relicve care concureaza pentru titlul de Sfantul Graal, dar una dintre acestea pare a se ridica deasupra celorlalte, fiind vorba de Sfantul Potir din Valencia. Acest potir a fost folosit de catre  primii 22 de papi, incepand de la Sfantul Petru si de la Papa Sixtus al II-lea si mai departe.