Cele ZECE sfaturi care te pot ajuta sa accepti moartea unei persoane dragi (+Video)

5083

Moartea reprezinta o provocare uriasa a vietii si este un aspect confuz vietii. Ne surprinde mereu, luand prea devreme de langa noi prieteni si persoane dragi. Nu exista nicio modalitate corecta de a te impaca cu moartea, pentru ca pierderea cuiva de care iti pasa poate fi printre cele mai incarcate experiente de care poti avea parte din punct de vedere emotional, putand fi comparata doar cu o singura alta experienta: nasterea unui copil. 

Cred ca atunci cand cineva apropiat noua moare, simtim un set de emotii si trecem prin aceleasi trairi prin care trec majoritatea dintre noi, iar acest articol este dedicat dezvoltarii unor reactii sanatoase privind conceptul de moarte, deoarece aceasta va fi in mod constant o parte din vietile noastre. Moartea ii ia de langa noi pe cei pe care ii iubim, iar noi trebuie sa integram acest proces in vietile noastre si sa il acceptam in loc sa il negam cu scopul de a nu-l lasa sa ne afecteze sau de a reduce din intensitatea experientei pierderii cuiva drag.

Moartea este un proces minunat, deoarece prin aceasta ajungem din planul fizic in planul ceresc. Desi multe decese nu sunt necesare, in sensul ca ar putea fi evitate, procesul mortii in sine are un sens, iar acest proces constituie obiectul acestui articol.

Cred ca, din punct de vedere cultural, suntem depasiti si neputinciosi cand vine vorba de moarte, deoarece multora dintre noi le este frica de aceasta, iar societatea moderna a avut mereu probleme cu acceptarea conceptului si cu realitatile specifice acestuia. In mod general, vedem moartea  ca o tragedie si o pierdere pentru noi si pentru lume cand, de fapt, vietile celor pe care ii pierdem au fost si sunt un dar pentru lume. Moartea lor simbolizeaza si celebreaza darurile si lectiile pe care ei ni le-au oferit. In culturile antice moartea era un aspect extaziant si imbucurator al vietii, considerata a fi un dar si o initiere. Am putea si noi sa integram aceasta intelepciune in propriile vieti.

10. Nu incerca sa intelegi moartea

In cazul unui deces privesc si observ ca multi oameni incearca sa-i inteleaga motivul. Oare era persoana respectiva pregatita sa moara? Stia ca va muri? Ar fi  trebuit sa se intample?

Cand cineva moare, nu cred ca este de datoria noastra sa intelegem acest fapt, deoarece intelegerea este probabil ultimul sentiment de care ai parte. Mai degraba propun sa o acceptam de fiecare data ca fiind un act divin, indiferent de circumstante si sa invatam ceva din trecerea lor in lumea cealalta. Cand cineva moare, sufletul sau continua sa existe. Este mai bine sa stim ca ei ne pot ajuta si ne pot influenta in continuare viata decat sa incercam sa intelegem ceva de neinteles.

9. Transforma regretul in inspiratie

Adesea ne intrebam daca am fi putut face mai multe lucruri in timpul vietii cuiva, sa fi spus ceva ce am fi vrut sau am fi avut nevoie sa spunem, sa ne fi cerut scuze cand a fost cazul, sa fi format o legatura mai stransa cu acea persoana sau sa ne fi exprimat dragostea si aprecierea fata de legatura respectiva.

Cred ca moartea are scopul de a ne face sa apreciem mai mult viata. Da-ti seama cum poti sa transformi toate acele lucruri care te fac sa simti regret, in atitudini inspirate fata de oamenii care sunt in viata, fata de oamenii prezenti in viata ta. Ce le poti spune celor de care iti pasa pentru a le da de inteles cat de mult ii pretuiesti?

8. Accepta-ti furia sub forma de pasiune

Daca simti furie fata de moarte, aceasta este de fapt pasiune sub o alta forma. Simti pasiune gandindu-te la ceea ce insemna acea persoana pentru tine si pentru altii. Poate ca esti furios pe ceea ce a facut persoana care a murit sau pentru ca nu a facut nimic cand era in viata. Sau poate ca esti furios pe tine insuti pentru ca nu faci mai mult. Unii oameni simt furie fata de cineva din cauza ca atunci cand acestia mor, ramanan singuri ca rezultat.

Gandeste-te cat de mult iti pasa de persoana care a murit si analizeaza atent furia pentru a o intelege mai bine. Daca poti, incearca sa transformi aceasta furie in actiuni productive.

7. Da frau liber emotiilor

Daca este posibil, gaseste pe cineva care te poate sprijini si cu care te simti in siguranta. Simte-te in siguranta si lasa-ti sentimentele sa se manifeste. A plange nu este, in general, ceva aspectuos, dar este mereu frumos si benefic. Este foarte important sa te inconjori cu oameni care iti accepta lacrimile si care nu vor sa le estompeze.

Este posibil sa fie nevoie sa tremuri si sa ai parte de intreaga gama de emotii asociate cu pierderea cuiva. Nu incerca sa elimini aceste sentimente, pentru ca acestea sunt esentiale dezvoltarii tale ca persoana.

6. Este in regula sa razi si sa zambesti

Zambetul si rasul sunt uneori o reactie normala la moartea cuiva. Invariabil te gandesti la realizarile din viata cuiva cand te gandesti la persoana respectiva, iar asta este un lucru extraordinar.

Este foarte bine si daca te simti impacat, fericit, sau vrei sa treci prin aceasta experienta cu zambetul pe buze. Fiecare din noi trateaza sentimentele in mod diferit, iar uneori tristetea este mai suportabila daca simti si putina bucurie.

5. Fii aproape de prieteni si de familie

Cand cineva moare, a fi impreuna cu prietenii si familia nu inseamna neaparat sa aveti parte de o atmosfera sumbra si trista. Cand mori, vrei ca oamenii sa isi aminteasca de tine simtindu-se devastati si pierduti sau fericiti ca ai fost o persoana minunata? Trateaza-i pe altii in acelasi mod in care ai vrea sa fii tratat.

Poti realiza diverse ritualuri spirituale in numele celor care mor, precum sa arzi scrisori catre ei, sa ingropi scrisori impreuna cu ei sau sa dansezi cu gandul la ei.

4. Realizeaza cu cei care mor o legatura care transcende lumea fizica

Oricine poate fi un medium pentru cei care le sunt dragi si mor. Trebuie pur si simplu sa meditezi si sa le invoci prezenta spirituala pentru a ii simti. Primeste-le spiritul si lasa-i sa comunice cu tine. Ai putea fi surprins de cat de palpabila poate fi prezenta lor pentru tine.

Spiritele multora pot comunica usor cu lumea fizica odata ce ei mor. Poti chiar sa le pui intrebari pentru a stii mai clar in ce moment au parasit aceasta lume.

3. Lasa-l pe cel care a murit sa-ti fie ghid spiritual

Prezenta cuiva nu trebuie sa se sfarseasca odata cu moartea respectivului. Invoca-i in acelasi fel in care ai cere ajutor unui ghid spiritual. Cheama-le spiritul pentru a te ajuta in viata ta si simte-i aproape de tine cand ai nevoie de sprijin.

De foarte multe ori am auzit oameni spunand ca simt ca parintii, bunicii sau prietenii lor care au trecut in nefiinta vegheaza asupra lor. Ofera-ti permisiunea de a avea si tu parte de aceasta experienta. Daca cineva ti-a facut viata mai buna cat timp au fost in viata, este foarte posibil ca acel cineva sa poata face asta in aceeasi masura sau in masura mai mare, chiar nefiind in viata.

Poti pune o poza cu persoana draga in camera ta pentru a-ti aminti ca ei vegheaza asupra ta si ca sunt inca o parte din tine.

2. Accepta faptul ca moartea nu este sfarsitul, ci este un ciclu

Din invataturile tibetane, hinduse si gnostice, observam ca reincarnarea este o credinta comuna chiar din timpuri vechi. In mod interesant, in timpul vietii lui Iisus reincarnarea a fost prima idee acceptata in legatura cu conceptul de moarte.

Cand nu vedem moartea ca fiind finalul vietii, o putem accepta ca un nou inceput. Sufletul poate calatori prin cosmos, se poate asocia cu un nou corp, nefiind constrans de limitarile planului fizic.

Viata si moartea sunt doua parti, doua fatete ale aceleiasi medalii, deoarece renasterea si regenerarea sunt mereu prezente in natura, iar energia nu este niciodata creeata sau distrusa, ci realocata.

1. Celebreaza vietile celor plecati

Mai presus de orice celebreaza viata celor pe care i-ai iubit. Apreciaza lectiile pe care ei le-au transmis mai departe, iubirea pe care au daruit-o, legaturile pe care le-au creat si grija pe care au purtat-o altora.

Transforma durerea si suferinta in forme mai profunde ale aprecierii si multumirii decat cele pe care le-ai simtit pana acum. Inima iti va fi franta dar va capata noi dimensiuni ale iubirii tale pentru tine insuti, pentru ceilalti si pentru lume. Cu totii suntem un intreg si ne completam unul pe altul, iar moartea unuia dintre noi ne arata ca energia mereu se transmite mai departe si ca exista frumusete in lucrurile temporare.

 

“Cand mergi printr-o padure salbatica, virgina, vei vedea in jurul tau nu doar peisajul luxuriant, dar vei intalni si pomi cazuti sau busteni putreziti, frunze moarte si materie in descompunere la fiecare pas. Oriunde te-ai uita, vei gasi moarte, asa cum vei gasi si viata.

Insa la o privire mai atenta vei descoperi ca bustenii si frunzele putrede nu numai ca dau nastere unei noi vieti, dar sunt chiar ele pline de viata. Microorganismele isi fac treaba. Moleculele se rearanjeaza. Moartea nu poate fi gasita nicaieri.Exista numai metamorfoza formelor de viata. Ce putem inata din aceasta?” – Eckhart Tolle, fragment din cartea  “Linistea Vorbeste”, Capitolul 9, intitulat “Moartea si Eternitatea”. Citeste cartea gratuit – AICI (Click)