Dincolo de trauma! Cum ne pot afecta ranile din trecut si cum le putem vindeca?

1554

Este important sa observam ca zonele in care suntem mai putini rezistenti nu ne fac oameni slabi. Ne fac sa fim umani. Poate te transformi intr-un bebelus cand te prinde o raceala, dar cand ai o entorsa nimic nu te poate tine la pamant. Asta nu inseamna ca o entorsa nu este ceva important, ci mai degraba ca esti mai rezistent in fata unei astfel de probleme decat in cazul unei raceli.

Indiferent de ceea ce experimentezi ca fiind traumatic, este important sa te cunosti pe tine insuti. Aminteste-ti ca nu este o competitie. Nu este nevoie sa compari entorsa ta cu divortul prietenului tau. Nu trebuie sa fii puternic pentru ca ai o raceala avand in vedere ca matusa ta sufera de o boala terminala. Daca este traumatizant pentru tine, este valabil. Imbratiseaza asta. In plus, daca stii ca ceva cu care te confrunti este dificil pentru tine, pregateste-te din timp.

Daca tratezi tot ceea ce se intampla in viata ta ca fiind o situatie teribila, traumatica, asta va fi dificil pentru tine. Aminteste-ti ca imbratisarea si validarea sentimentelor tale nu este aceeasi cu cea a dramatizarii fiecarui eveniment. In schimb, gaseste constientizarea si recunoaste ca indiferent prin ceea ce treci si cat de teribil poate parea, in cele din urma va fi o amintire si vei fi mai puternic pentru aceasta.

Cum sa faci fata experientelor traumatice

Cu totii am auzit cliseul “Ce nu te omoara, te face mai puternic”, dar cliseul nu mentioneaza cum. Sau chiar cand. Nu stiu in cazul tau, dar ultimul lucru pe care il am in minte cand trec prin ceva traumatizant este ca voi fi mai puterica atunci cand se termina.

De aceea, in continuare iti voi prezenta o lista pentru a gasi mai multa rezistenta in interiorul tau si pentru a grabi procesul de intarire:

#1. Flexibilitate – Cu cat vei intelege mai devreme ca viata nu merge intotdeauna asa cum a fost planificata, cu atat vei fi mai rezilient. Nu trebuie sa incetezi sa-ti faci planuri si sa accepti dezamagirea, dar ar trebui sa-ti propui sa fii mai constient de posibilitatile existente.

#2. Mai putin stres – Oamenii rezilienti stiu sa faca fata emotiilor lor 24 de ore din 24, nu doar atunci cand se produce trauma. Afla care este metoda care functioneaza cel mai bine in cazul tau si practic-o in mod regulat.

#3. Nu respinge ajutorul – Cand lucrurile nu merg bine, exista sansa ca telefonul tau sa explodeze cu mesaje, apeluri si e-mailuri. Desi poate parea coplesitor in acest moment, ultimul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa ignori sistemul de asistenta pe care il ai. Nu trebuie sa falsifici fericirea pentru acesti oameni sau chiar sa stii ce sa spui. Doar aminteste-ti ca sunt acolo si ca au cel mai bun interes la inima. Nu respinge ajutorul oferit in astfel de cazuri.

Sursa