0 Shares 1265 Views

Fiecare dintre noi simtim cum timpul trece din ce in ce mai repede – De ce?

Emanoil Hociota Dec 03, 2014
0 1266
.

Pentru majoritatea dintre noi, fiecare luna care trece din viata noastra pare a fi mult mai scurta decat precedenta. Multora dintre noi nu le vine sa creada ca unele dintre magazine deja incep sa afiseze produsele de Craciun, iar daca vei scrie o scrisoare s-ar putea sa te surprinzi scriind 2013, cand 2014 este aproape pe final.

Toate ceasurile din lume urmeaza acelasi tipar – 12 ore/60 de minute -, dar studiile sugereaza ca pe masura ce imbatranim, noi nu traim experienta timpului in acelasi fel. Exista mai multe teorii care incearca sa ne explice motivul pentru care simtim ca timpul curge din ce in ce mai repede odata cu inaintarea in varsta.

Multi psihologi sunt de parere ca pe masura ce imbatranim, accelerarea timpului nu are nicio legatura cu acest fenomen, raspunzator de acesta fiind, de fapt, accelerarea perceptiei noastre asupra timpului. Studiile indica faptul ca schimbarile biologice care au loc la nivelul organismului uman odata cu inaintarea in varsta, cum ar fi productia redusa de dopamina din creier, are un impact profund asupra ceasului nostru interior. Mai mult decat atat, unii specialisti sunt de parere ca in timp ce inaintam in varsta, avem din ce in ce mai putine experiente emotionale intense – primul sarut, prima calatorie departe de acasa, prima deceptie in dragoste s.a.m.d. Astfel de experiente sunt mult mai usor de retinut si de amintit si pot conduce la estimari mult mai mari ale timpului.

Intensitatea emotionala a vietii noastre de zi cu zi este afectata de faptul ca multi dintre noi experimentam ceea ce se numeste “Obisnuinta ipotezelor”.  Fiecare dintre noi ne putem gandi cat de des ne aflam pe pilot automat, miscandu-ne prin activitatile noastre zilnice – imbraca-te, pregateste cina, mergi cu autobuzul in timp ce mintea ta se afla deja la serviciu. In cazul in care ai locuit intr-un singur loc pentru o lunga perioada de timp, sau daca ai acelasi loc de munca de ani de zile, din ce in ce mai putin din viata ta se simte cu adevarat nou, ceea ce se traduce prin din ce in ce mai putine experiente de o intensitatea emotionala marita.

.

You may be interested

Esti mai destept decat inaintasii tai sau nu? Testul marelui fizician Albert Einstein de acum 100 de ani iti poate dezvalui raspunsul?
Divertisment
0 shares101 views

Esti mai destept decat inaintasii tai sau nu? Testul marelui fizician Albert Einstein de acum 100 de ani iti poate dezvalui raspunsul?

Emanoil Hociota - Oct 21, 2017

Marele fizician Albert Einstein a conceput, cu aproape un secol în urmă, un test de inteligenţă, pe care numai două persoane dintr-o sută…

Obiceiurile proaste care iti distrug relatia cu cei din jur putin cate putin!
Lectii de viata, Relatii
0 shares430 views

Obiceiurile proaste care iti distrug relatia cu cei din jur putin cate putin!

IoAnE - Oct 07, 2017

Desi unele obiceiuri proaste pot parea minore, in timp, acestea se pot acumula si pot afecta in mod grav relatia. De multe ori,…

Sucul de varza combinat cu mierea de tei, poate fi cel mai bun remediu pentru aparatul respirator!
Nutritie, Sanatate
0 shares104 views

Sucul de varza combinat cu mierea de tei, poate fi cel mai bun remediu pentru aparatul respirator!

IoAnE - Oct 01, 2017

Stiai ca varza este un remediu ieftin si benefic impotra unui numar foarte mare de probleme medicale? 100 g de varza proaspata contin…

Most from this category