Gautama Buddha – „Barbatul si cele patru neveste”

1191

Intr-una dintre primele predici ale lui Buddha, ne este prezentata o poveste foarte interesanta:

A existat odata un barbat care avea patru neveste.

*Datorita sistemului si circumnstantelor sociale din India antica, era posibil ca un barbat sa aiba mai multe sotii. De asemenea, in timpul perioadei Heian, in Japonia, in urma cu aproximativ o mie de ani, nu era neobisnuit pentru o femeie sa aiba mai multe sotii.

Indianul s-a imbolnavit si a ajuns pe patul mortii. La sfarsitul vietii sale, el s-a simtit foarte singur si i-a cerut primei sale sotii sa-l insoteasca pe lumea cealalta.

“Draga mea sotie,” i-a spus el, “te-am iubit zi si noate, am avut grija de tine pe tot parcursul vietii mele. Acum ma aflu in pragul mortii, ma poti oare urma tu oriunde ma voi duce dupa moartea mea?”

El se astepta sa-i respecte dorinta. Dar ea i-a raspuns, “Dragul meu sot, stiu ca m-ai iubit mereu si ca acum te afli pe patul de moarte. A venit momentul sa ne despartim. La revedere, dragul meu.”

El a chemat-o pe cea de-a doua sotie si a rugat-o sa-l urmeze. El i-a spus, “Draga mea sotie, stii cum te-am iubit. Uneori ma temeam ca ma vei parasi si am tinut la tine enorm de mult. Draga mea, te rog, vino cu mine.”

Ce-a de-a doua sotie, exprimandu-se destul de rece fata de sotul iubitor, i-a raspuns “Dragul meu sot, prima sotie a refuzat sa te urmeze. De ce as face-o eu? M-ai iubit doar pentru propria ta satisfactie.”

Aflandu-se pe patul de moarte, el a chemat-o pe cea de-a treia sotie si a rugat-o sa-l urmeze. Cea de-a treia sotie i-a raspuns cu lacrimi in ochi, “Dragul meu, mi-e mila de tine si sunt suparata pentru cele ce se petrec. Prin urmare, te voi insoti la cimitir. Aceasta este ultima mea datorie fata de tine.”  Si cea de-a treia sotie a refuzat sa-l urmeze.

Toate cele trei sotii au refuzat sa-l urmeze dupa moartea sa. Acum, el si-a amintit ca mai exista o alta sotie, a patra nevasta, cea de care nu-i pasa foarte mult. Obisnuia sa o trateze ca pe o sclava si si-a aratat tot timpul nemultumirea fata de ea. Omul nostru se gandea ca daca-i va cere sa-l urmeze, ea cu siguranta nu-l va refuza.

Cuprins de singuratate si de teama, indianul a facut efortul de a-i cere nevestei sa-l urmeze pe lumea cealalta. Cea de-a patra sotie a acceptat cu bucurie cererea sotului ei.

“Dragul meu sot”, i-a spus ea, “Te voi urma. Orice se va intampla, eu sunt hotarata sa te urmez pentru totdeauna. Nu putem fi separati.”

Aceasta este povestea “Barbatul si cele patru neveste”.

Gautama Buddha a concluzionat povestea, dupa cum urmeaza:

“Fiecare barbat si femeie are patru neveste sau patru soti. Ce semnificatie au cele patru neveste?

Prima sotie

Prima sotie este corpul tau. Ne iubim corpul zi si noapte. Dimineata, ne spalam fata, ne imbracam si ne incaltam. Ne hranim corpul zi de zi. Avem grija de corpul nostru asemenea primei sotii din povestea noastra. Dar, din pacate, la sfarsitul vietii noastre, corpul, “prima sotie” nu ne poate urma pe lumea cealalta. Asa cum este precizat intr-un comentariu, “In cazul in care ultima suflare paraseste corpul, culoarea sanatoasa a fetei noastre se transforma si dispare. Cei dragi se aduna in jurul nostru si plang, dar fara rezultat. Atunci cand astfel de evenimente isi fac aparitia, corpul este trimis intr-un camp deschis si incinerat, lasand in urma doar cenusa alba.” Aceasta este soarta corpului nostru.

A doua sotie

Cea de a doua “sotie” reprezinta averea noastra, lucrurile noastre materiale, bani, bunuri, faima si pozitia sociala pentru care am lucrat din greu. Suntem atasati de aceste posesiuni materiale. Ne temem sa nu pierdem aceste lucruri materiale si ne dorim sa avem mai mult. Nu exista nici o limita. La sfarsitul vietii noastre aceste lucruri nu ne pot urma dincolo de moarte. Indiferent de averea pe care am acumulat-o, trebuie sa o parasim. Am ajuns pe aceasta lume cu mainile goale. In timpul vietii, in aceasta lume, avem iluzia ca am obtinut o avere. La moarte, mainile noastre sunt goale.

A treia sotie

Fiecare dintre noi avem o a treia sotie. Aceasta este relatia dintre noi si parintii nostri, sora, fratele, toate rudele, prietenii si intreaga societate. Acestia ne vor conduce pana la cimitir, cu lacrimi in ochi. Aceasta este sotia intristata…

Astfel, nu putem depinde de corpul fizic, de norocul nostru sau de societate. Ne-am nascut singuri si murim singuri. Nimeni nu ne va insoti dupa moarte.

A patra sotie

Buddha a dezlegat si misterul ultimei sotii, cea care-l va insoti pe sotul sau si dupa moartea sa. Ce semnificatie are? Cea de-a patra “sotie” este mintea noastra, sau constiinta Alaya. Atunci cand observam profund si recunoastem faptul ca mintea noastra este plina de manie, lacomie si nemultumire, ne privim cu adevarat viata. Furia, lacomia si nemultumirea sunt karma, legea cauzalitatii. Noi nu putem fi separati de karma. Ce-a de-a patra nevasta i-a spus sotului aflat pe patul de moarte “Te voi urma. Orice se va intampla, eu sunt hotarata sa te urmez pentru totdeauna. Nu putem fi separati.”